Translate

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία πυροδότησε ένα δορυφορικό όπλο στο διάστημα

Earth from space
bbc.com - 7spymania -  Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δοκιμάζει ένα βλήμα τύπου όπλου στο διάστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση δορυφόρων σε τροχιά.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε την πρόσφατη χρήση του «τι φαίνεται να είναι πραγματικό αντι-δορυφορικό όπλο σε τροχιά» ως σχετικά.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία για να πραγματοποιήσει ελέγχους στον ρωσικό διαστημικό εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες για τη νέα ρωσική δορυφορική δραστηριότητα.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατηγορήσει για ρωσικές δοκιμές στο διάστημα. Έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά από μια έρευνα που ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση "υποτίμησε πολύ" την απειλή που θέτει η Ρωσία.

Σε δήλωση την Πέμπτη, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ασφάλεια και τη Μη Διάδοση, Κρίστοφερ Φορντ, κατηγόρησε τη Μόσχα για υποκρισία αφού είπε ότι ήθελε να επεκταθεί ο έλεγχος των όπλων στο διάστημα.

"Η Μόσχα στοχεύει στον περιορισμό των δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ προφανώς δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει το δικό της αντιδιαστημικό πρόγραμμα", είπε.

Ποιος κατέχει το διάστημα;
Η NASA «διερευνά τον πρώτο ισχυρισμό του εγκλήματος στο διάστημα»
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Air Vice Marshal Harvey Smyth, δήλωσε ότι ανησυχεί επίσης για την τελευταία ρωσική δορυφορική δοκιμή, η οποία είπε ότι είχε τα «χαρακτηριστικά ενός όπλου».

"Δράσεις όπως αυτές απειλούν την ειρηνική χρήση του χώρου και κινδυνεύουν να προκαλέσουν συντρίμμια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους δορυφόρους και τα διαστημικά συστήματα από τα οποία εξαρτάται ο κόσμος", είπε. Προέτρεψε τη Ρωσία να είναι «υπεύθυνη» και «να αποφύγει περαιτέρω τέτοιες δοκιμές».

Η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι από περισσότερα από 100 έθνη που έχουν δεσμευτεί για μια διαστημική συνθήκη που ορίζει ότι το διάστημα πρέπει να εξερευνηθεί από όλους και καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Η συνθήκη προσθέτει ότι τα όπλα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε τροχιά ή στο διάστημα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το ρωσικό δορυφορικό σύστημα ήταν το ίδιο με το οποίο εξέφρασε ανησυχίες για το 2018 και νωρίτερα αυτό το έτος, όταν οι ΗΠΑ το κατηγόρησαν για ελιγμούς κοντά σε έναν αμερικανικό δορυφόρο.

Σε αυτό το τελευταίο περιστατικό, ο Στρατηγός Τζέι Ρέιμοντ, ο οποίος είναι επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής διοίκησης, είπε ότι υπήρχαν στοιχεία ότι η Ρωσία "διενήργησε μια δοκιμή ενός διαστημικού αντι-δορυφορικού όπλου".

Ο στρατηγός Raymond πρόσθεσε: "Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ρωσίας να αναπτύξει και να δοκιμάσει συστήματα που βασίζονται στο διάστημα και [είναι] συμβατό με το δημοσιευμένο στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου για τη χρήση όπλων που κρατούν τον αμερικανικό και συμμαχικό διαστημικό ενεργητικό σε κίνδυνο."
Analysis box by Jonathan Marcus, defence correspondent
sΑυτό το ρωσικό τεστ για το τι λένε οι Αμερικανοί είναι ένα αντι-δορυφορικό όπλο είναι μέρος ενός μοτίβου πρόσφατης ρωσικής διαστημικής δραστηριότητας. Τον Φεβρουάριο, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι δύο Ρώσοι δορυφόροι ελιγμένοι κοντά σε έναν Αμερικανό, και τον Απρίλιο η Μόσχα πραγματοποίησε δοκιμή πυροβολισμού ενός επίγειου δορυφορικού αναχαιτιστή.

Μόνο τέσσερις χώρες - η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία - έχουν επιδείξει αντι-δορυφορική ικανότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αντι-δορυφορικές κεφαλές έχουν μεταφερθεί ψηλά από αεροσκάφη ή πυραύλους και οι δορυφόροι επίσης φωτίζονται από λέιζερ.

Αλλά η Μόσχα εξετάζει επίσης σαφώς τη χρήση ενός δορυφόρου για να σκοτώσει έναν άλλο. Το ενδιαφέρον για τέτοια όπλα αυξάνεται δεδομένης της εξάρτησής μας από δορυφόρους για διάφορους σκοπούς όπως η συλλογή πληροφοριών, οι επικοινωνίες, η πλοήγηση και η έγκαιρη προειδοποίηση.

Δεν υπάρχει συνθήκη που να απαγορεύει ή να περιορίζει τέτοια όπλα, αν και ορισμένες χώρες έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.

Αλλά από στρατιωτικής απόψεως, το διάστημα έχει ήδη γίνει το νέο σύνορο με αρκετές χώρες να οργανώνουν συγκεκριμένες εντολές στις ένοπλες δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τόσο τις αμυντικές όσο και τις επιθετικές πτυχές της προστασίας των βασικών διαστημικών συστημάτων τους.

Μια δοκιμή ενός νέου ρωσικού δορυφόρου πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων στον διαστημικό εξοπλισμό της χώρας, ανέφερε τότε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

"Κατά τη διάρκεια της δοκιμής της τελευταίας διαστημικής τεχνολογίας, ένας από τους εγχώριους δορυφόρους εξετάστηκε από κοντά χρησιμοποιώντας τον εξειδικευμένο εξοπλισμό μικρών διαστημικών σκαφών", ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πρόσθεσε ότι «καταγράφηκαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την τεχνική κατάσταση του αντικειμένου που ερευνήθηκε».
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com