Translate

Το εκπληκτικό βίντεο 4K δείχνει τον Άρη σε εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια

New 4K footage of Mars. credit: YouTube
Αυτά τα βίντεο είναι πραγματικά έξω από αυτόν τον κόσμο.
Εξαιρετικές εικόνες που τραβήχτηκαν από τα ρομποτικά ροβερ της NASA δίνουν στους Earthlings την πρώτη τους ματιά στον Άρη σε ένα υπερσύγχρονο βίντεο υψηλής ευκρίνειας.
Ένα κλιπ διάρκειας 10 λεπτών που δημοσιεύτηκε στο YouTube διαθέτει πανοραμική θέα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων σαρωτικών ερήμων, τεράστιων αμμόλοφων, απόκρημνων επιφανειακών εκτάσεων και ραγισμένων εδαφών με σπασμένους βράχους.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το υλικό του Αρειανού αποδίδεται σε εκπληκτική ανάλυση 4K», λέει ένας αφηγητής καθώς στοιχειώνει η μουσική στο παρασκήνιο.

Το "ταξίδι στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου" του βίντεο δημοσιεύτηκε από τα Βρετανικά ElderFox Ντοκιμαντέρ, τα οποία ανέφεραν ότι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ψηφιακές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τρεις αναβάτες της NASA - Spirit, Opportunity και Curiosity - και έπεσαν πίσω στη Γη.

Στη συνέχεια «συρράφηκαν μαζί» για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας φωτογραφικής μηχανής που μετακινείται σε ολόκληρο το έρημο και άγονο τοπίο - και παρέχουν αυτό που ο αφηγητής αποκαλεί «την πιο ζωντανή εμπειρία του να είσαι στον Άρη».
Οι τοποθεσίες που εμφανίζονται στα βίντεο φέρουν ονόματα που περιλαμβάνουν το Πράσινο Ακρωτήριο, τον Κρατήρα Santa Maria, το Burns Cliff και την είσοδο Marathon Valley.

Ορισμένες λήψεις συλλαμβάνουν τμήματα των rover που καταγράφουν τις εικόνες, ενώ άλλες έχουν μικρά μαύρα τμήματα που αντιπροσωπεύουν τοπία που δεν είχαν φωτογραφηθεί.

Μία άποψη - την οποία ο αφηγητής αποκαλεί "το μεγαλύτερο ψηφιδωτό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ" - δημιουργήθηκε από περισσότερες από 1.000 εικόνες που τραβήχτηκε από το Curiosity μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019.

«Το rover εξερεύνησε την περιοχή που ονομάζεται« Glen Torridon », η οποία θεωρήθηκε ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες αργίλου», λέει ο αφηγητής.

«Ο άργιλος που βρέθηκε στον Άρη σηματοδοτεί την παρουσία νερού στο παρελθόν. Σε αυτό το σημείο, το 2020, οι περιηγητές της NASA βρήκαν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας υδατώδης πλανήτης.

Ο ουρανός του Άρη - ο οποίος είναι κοκκινωπός και θολός - εμφανίζεται στο βίντεο να κυμαίνεται σε χρώμα από κίτρινο έως μπλε, το οποίο λέει ο αφηγητής είναι το αποτέλεσμα του "επαναχρωματισμού των εικόνων που έκανε η NASA για να βοηθήσει τους γεωλόγους να εντοπίσουν πετρώματα. "

«Αυτή η τεχνική παράγει επίσης μια πολύ πιο καθαρή εικόνα, ώστε να μπορούμε να δούμε τον Άρη με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια», προσθέτει ο αφηγητής.

Αν και το Πνεύμα και η Ευκαιρία δεν λειτουργούν πλέον - το αποτέλεσμα της παγίδευσης σε έναν αμμόλοφο και μια τεράστια καταιγίδα σκόνης, αντίστοιχα - το Curiosity έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στον Άρη τον επόμενο χρόνο από ένα νέο rover, Perseverance.

Αυτό το μοντέλο θα αναπτύξει επίσης ένα ελικόπτερο, το Ingenuity, το οποίο θα πετάξει μπροστά και θα βοηθήσει τη NASA να αποφύγει τις παγίδες άμμου.

Αλλά επειδή η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι πολύ πιο λεπτή από εκείνη της Γης, τα πτερύγια της Ingenuity θα πρέπει να περιστρέφονται σε 2.400 περιστροφές ανά λεπτό, σε σύγκριση με μόλις 500 ανά λεπτό για επίγεια ελικόπτερα.



Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com