Translate

Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του SpaceX παραμένει ''συνδεδεμένο'' στο έδαφος - προς το παρόν

A stack of 60 SpaceX Starlink satellites float in orbit above the Earth.
cnbc.com - 7spy
Για να χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες του στον Άρη, το SpaceX σκοπεύει να μεταμορφώσει τη Γη - καλύπτοντας τον πλανήτη σε πανταχού παρούσα κάλυψη διαδικτύου που ακτινοβολείται από ένα στενό πλέγμα χιλιάδων δορυφόρων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk αναμένει ότι αυτή η υπηρεσία "Starlink" θα αποφέρει τελικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!!

Στο διάστημα, η κατασκευή προχωρά ομαλά. Το SpaceX έχει ήδη γίνει ο μεγαλύτερος δορυφορικός φορέας στον κόσμο, διαχειριζόμενος περισσότερους από 500 δορυφόρους και μετράει. Αυτό είναι ένα κλάσμα των χιλιάδων που σκοπεύει να ξεκινήσει, αλλά αρκετό για το σύστημα να φτάσει τα πιλοτήρια της Πολεμικής Αεροπορίας και να συνδέσει το Musk με το Twitter. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει δοκιμές beta στη Βόρεια Αμερική αυτό το καλοκαίρι.

Στο έδαφος, ωστόσο, το SpaceX έχει ακόμα να κάνει. Δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το ''υλικό'' για να συνδέσει το σπίτι ενός πελάτη με τους δορυφόρους που πετούν από πάνω. Η εταιρεία θα χρειαστεί επίσης ένα δίκτυο σταθμών εδάφους που συνδέουν τους δορυφόρους της με τη φυσική ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου. Η οικοδόμηση αυτών των κόμβων είναι δύσκολη επιστήμη πυραύλων: πράγματι 26 έχουν ήδη προγραμματιστεί για τις ΗΠΑ. Αλλά χωρίς μια κρίσιμη δορυφορική αναβάθμιση, αυτοί οι σταθμοί θα διατηρήσουν την κάλυψη του δικτύου σε μεγάλο βαθμό στη γη.

«Δεν είναι αρχικά μια παγκόσμια υπηρεσία», λέει ο Tim Farrar, πρόεδρος της TMF Associates, μια εταιρεία έρευνας δορυφόρων και τηλεπικοινωνιών, «παρόλο που οι δορυφόροι πετούν παντού».

Παίρνει πίσω παγκόσμια ευρυζωνική σύνδεση
Οι προσπάθειες αποστολής δεδομένων από τον ουρανό συνήθως έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες: το πολύ κοντά και το πολύ μακριά. Η μητρική εταιρεία της Google Alphabet αναπτύσσει μπαλόνια στο Διαδίκτυο περίπου 12 μίλια πάνω από το έδαφος στην Κένυα, για παράδειγμα, και το Facebook έχει το βλέμμα του στα ηλιακά drone. Αυτές οι προσεγγίσεις κοντά στην επιφάνεια είναι γρήγορες, αλλά κάθε κυμαινόμενη κεραία έχει περιορισμένο γεωγραφικό αποτύπωμα.
Αντίθετα, εταιρείες όπως η καναδική εταιρεία επικοινωνιών Telesat έχουν από καιρό λειτουργήσει χούφτες δορυφόρων σε υψηλές τροχιές πάνω από 20.000 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, όπου κάθε μηχανή μπορεί να φτάσει σε μια μεγάλη γωνία του πλανήτη. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη, αλλά συνδέσεις σαν σαλιγκάρι, με σήματα μετ 'επιστροφής που διαρκούν περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο. "Αυτό δεν ακούγεται σαν μεγάλη υπόθεση, αλλά μια τυπική ιστοσελίδα μπορεί να έχει 100 μετ 'επιστροφής", λέει ο αντιπρόεδρος της Telesat Erwin Hudson. "Προστίθεται."

Με το Starlink, το SpaceX συμμετέχει σε μια ομάδα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Telesat, που αγωνίζονται για να προσφέρουν τα καλύτερα και των δύο κόσμων: «αστερισμοί» δορυφόρων αρκετά κοντά ώστε να επικοινωνούν με το έδαφος σε δεκάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά αρκετά μακριά για να καλύψουν τον πλανήτη με μια λογική αριθμός δορυφόρων Για να ολοκληρώσει την υπηρεσία, ωστόσο, το SpaceX χρειάζεται δύο ακόμη κομμάτια επίγειας υποδομής.

Το μεγαλύτερο χερσαίο εμπόδιο της Starlink
Το σημαντικότερο επίγειο εμπόδιο της Starlink, ο Musk αναγνωρίζει, είναι η κεραία που θα φέρει τους χρήστες στο διαδίκτυο - το ανάλογο διαδικτύου του τηλεοπτικού παραβολικού πιάτου. Οι δορυφόροι της χαμηλής πτήσης του Starlink κάνουν ζουμ στον ουρανό σε περίπου πέντε λεπτά και οι κεραίες θα πρέπει να παρακολουθούν. Ο σχεδιασμός της SpaceX πρέπει να εξισορροπήσει την τεχνολογική πολυπλοκότητα με την προσιτή τιμή μαζικής αγοράς.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «κεραίες σταδιακής συστοιχίας», οι οποίες μπορούν να κατευθύνουν την εστίαση της μηχανής ηλεκτρονικά αντί να την περιστρέφουν φυσικά. Η τεχνική απλοποιεί τη συσκευή μηχανικά, αλλά διατίθεται σε υψηλή τιμή. Ο Farrar εκτιμά ότι το gadget θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 1.000 $, αν και η Musk στοχεύει μια τιμή κάτω των 300 $. Τον Μάρτιο, η FCC εξουσιοδότησε το SpaceX να διανείμει ένα εκατομμύριο κεραίες και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου SpaceX δοκίμασαν πρόσφατα τις συσκευές (οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες μοιάζουν με "UFOs on stick"), αλλά η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την έκδοση λιανικής.
Κάθε δορυφορική υπηρεσία χρειάζεται επίσης ένα δίκτυο επίγειων σταθμών για να αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή οπτικών ινών. Αυτά είναι τα σημεία όπου το διαστημικό δίκτυο συγχωνεύεται με τον παγκόσμιο ιστό. «Αυτό που ανεβαίνει πρέπει να κατέβει», είπε ο Χάντσον.

Το SpaceX ετοιμάζει επίσης αυτούς τους σταθμούς «πύλης». Η εταιρεία έχει καταχωρίσει 26 τοποθεσίες στο FCC, καθεμία από τις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ κεραίες. Ορισμένες είναι ιδιοκτησίες που ανήκουν στο SpaceX, ενώ άλλες ανήκουν σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως το Level Three Communications, το οποίο πιθανώς μπορεί να παρέχει συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Χούφτες θόλους σε σχήμα μανιταριού - διαφανή προστασία από τις καιρικές συνθήκες για κεραίες - πρόσφατα εμφανίστηκαν σε μερικές από τις παρτίδες.


Γιατί η «διασύνδεση» είναι η βασική ιδέα
Αυτές οι πύλες είναι μόνο η αρχή. Για μέγιστη απόδοση, το Starlink θα χρειαστεί τελικά χιλιάδες κεραίες πύλης (περίπου μία ανά δορυφόρο) σε εκατοντάδες ιστότοπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Íñigo del Portillo Barrios, έναν πρόσφατο απόφοιτο του MIT που ανέλυσε τη δομή των αστερισμών Starlink και Telesat.

Λέει ότι η Starlink βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους σταθμούς επειδή η τρέχουσα παρτίδα δορυφόρων δεν διαθέτει μια αρχικά προγραμματισμένη δυνατότητα για τα μηχανήματα να επικοινωνούν με τους γείτονές τους μέσω λέιζερ. Αυτή η δυνατότητα «σταυροσύνδεσης» θα επιτρέψει στο Starlink να μεταδώσει ένα σήμα σε οποιονδήποτε χρήστη κάτω από οποιονδήποτε δορυφόρο - ακόμη και σε αυτούς που βρίσκονται στον αέρα, σε απομακρυσμένα νησιά ή σε ζώνες σύγκρουσης. Χωρίς αυτό, ένας δορυφόρος πρέπει να μπορεί να συνδέει άμεσα έναν χρήστη με μια κεραία πύλης, περιορίζοντας την κάλυψη σε απόσταση περίπου 500 μιλίων από κάθε επίγειο σταθμό, εκτιμά ο Farrar.

«Θα έχουν μεγάλες τρύπες στη μέση των ωκεανών και σε κάποιες ερήμους», είπε ο Farrar. "Θα πρέπει να πάνε στη ρυθμιστική αρχή μιας χώρας και να πουν," παρακαλώ, επιτρέψτε μας να δημιουργήσουμε τις πύλες στη χώρα σας. ""

Αυτό είναι σχεδόν ασταθές για την επίτευξη των περισσότερων αγροτικών περιοχών (οι σταθμοί που σχεδιάζονται επί του παρόντος θα καλύπτουν τις περισσότερες ΗΠΑ και το Μεξικό). Όμως, οι παραδοσιακοί πελάτες δορυφορικού διαδικτύου, όπως ο στρατός, που μπορεί να επιθυμούν πρόσβαση στο κεντρικό Ιράκ για παράδειγμα, ή αεροπορικές εταιρείες και ναυτιλιακές εταιρείες που αναζητούν συνδεσιμότητα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, μπορεί να προτιμούν να περιμένουν μια πραγματικά παγκόσμια υπηρεσία.

Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την πύλη ή τα σχέδια σταυροσύνδεσης, αλλά ο Hudson λέει ότι παρόλο που η Telesat έχει 50 χρόνια δορυφορικής εμπειρίας και σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκτόξευση δορυφόρων με δυνατότητα διασύνδεσης το 2022, οι χερσαίες λειτουργίες εδάφους θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν έναν από τους σημαντικές προκλήσεις.

«Κατασκευάζουμε επίγειους σταθμούς σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική», είπε. «Πρέπει να στείλεις πράγματα παντού. Πρέπει να το φτιάξετε, να το συντηρήσετε και να το αναβαθμίσετε. "

Η προσθήκη σταυροσύνδεσης θα βοηθήσει τελικά το SpaceX να μειώσει την κυριαρχία της γεωγραφίας στην κάλυψη του Starlink και η εταιρεία σκοπεύει να αρχίσει να πειραματίζεται με διασυνδεδεμένους δορυφόρους κάποια στιγμή φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος Gwynne Shotwell.

Ωστόσο, η αναβάθμιση δεν θα είναι απλή και το δίκτυο δεύτερης γενιάς δεν θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον. Το First SpaceX πρέπει να αναθεωρήσει τον δορυφορικό σχεδιασμό του για να ενσωματώσει μια καλύτερη τροφοδοσία ρεύματος, λεπτά συντονισμένα λέιζερ και άλλο υλικό. Τότε θα πρέπει επίσης να ξαναχτίσει και να ξαναρχίσει ολόκληρο το σμήνος.

Η εταιρεία μπορεί να την βγάλει τελικά, είπε ο Farrar, αλλά η πρώτη Starlink θα πρέπει να αποδείξει την αξία της με τους δορυφόρους που έχει στον ουρανό και τους σταθμούς πύλης που μπορεί να κατασκευάσει στο έδαφος.

//www.cnbc.com  -  https://7spymania.blogspot.com/2020/06/spacex.html
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com