Translate

Νέες απειλές για Κύπρο και για το Καστελόριζο με βάσει αυτά που πιστεύουν για την ΑΟΖ οι τούρκοι! photos+vids


Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας σε περιοχή συμφερόντων του Ελληνισμού ενδιαφέροντος αποτελεί ξεκάθαρα μια νέα εισβολή.
Ως εκ τούτου, ανησυχία στη Λευκωσία προκαλούν οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τις τουρκικές φρεγάτες να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη πέριξ της Κύπρου.
Στόχος τους είναι να επιτηρούν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Πορθητής.
Μία λάθος κίνηση, μία πρόκληση, είναι ικανή να πυροδοτήσει ένταση.
Όπως μεταδίδεται, το Image Satellite International (ImageSat Intl.) δημοσιοποίησε μια σειρά δορυφορικών εικόνων από την περιοχή.
Στις εικόνες, που ελήφθησαν στις 20 και 22 Ιουλίου, εμφανίζονται τα δυο γεωτρύπανα της Τουρκίας Γιαβούζ και Πορθητής, καθώς και τις ακριβείς τοποθεσίες τους.
Δείτε που βρίσκονται τα δύο γεωτρύπανα (κίτρινες βούλες) μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ:
«Η Τουρκία εξακολουθεί να αναζητά ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ένα δεύτερο γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, παρατηρήθηκε, αυτή την φορά στην αντίθετη πλευρά από το πρώτο πλοίο Φατίχ (σ.σ. Πορθητής)» σχολιάζει το ImageSat, όπως αναμεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα η Άγκυρα απειλεί και το Καστελόριζο, χάρη στο οποίο όπως σας έχουμε πει, δημιουργείται κοινή ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, που αποκλείει την Τουρκία από την ΝΑ Μεσόγειο και τα κοιτάσματα της περιοχής. Θυμίζουμε ξανά, εν τάχει, τι ισχύει με το Καστελόριζο: 
 Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. 
 Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής. 
 Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους.
 Η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). 
 Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς. Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες. 
 Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ. Γιατί το κάνουν αυτό; Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής. Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.
                                                                                                   από el.gr
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com