Translate

Το «Γιαβούζ» συνεχίζει την...κρουαζιέρα του στο Αιγαίο - Έγινε ορατό από τη Ρόδο

... και η Τουρκία στέλνει απειλητικό non paper στους Ευρωπαίους για την Κύπρο: «Μην ανακατεύεστε - Είστε αδύναμοι»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει ανενόχλητο το ταξίδι του προς την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα περνάει από απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά.

Φαίνεται πως τα ''θα'' των Ευρωπαίων δεν συγκίνησαν την Άγκυρα αφού συνεχίζει κανονικά το σχέδιο της για παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το «Γιαβούζ» έπλεε πριν λίγη ώρα στο Αιγαίο, κοντά στα τουρκικά παράλια, στην περιοχή της Μαρμαρίδας, όπως φαίνεται και από τον χάρτη του marinetraffic.com.
Το πλοίο έγινε ορατό και στη Ρόδο, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεωτρύπανο συνοδεύουν δύο πολεμικά πλοία μία φρεγάτα και μία κορβέτα.
Το «Γιαβούζ» συνεχίζει την...κρουαζιέρα του στο Αιγαίο - Έγινε ορατό από τη Ρόδο (φωτό)
Η Τουρκία έχει πει ότι το Γιαβούζ θα επιχειρήσει γεώτρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου.
Η Άγκυρα έχει προγραμματίσει την έναρξή της στις αρχές Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.
Μετά την σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία (λεκτικά πάντα), με την ανακοίνωση και τις δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων, η Άγκυρα αποφάσισε να απαντήσει στον ίδιο τόνο και να αποστείλει non paper(!)- μανιφέστο των θέσεων της στο Κυπριακό, με το οποίο απειλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μείνουν αμέτοχα.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο υποστηρίζει την δημιουργία μίας κοινής επιτροπής για το μοίρασμα των υδρογονανθράκων, σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει αποφασισμένη να «προστατέψει» τα δικαιώματά της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επίσης κάνει λόγο για αδυναμία και διασπασμένη εικόνα των Ευρωπαίων. Βέβαια ποιος μπορεί να την κατηγορήσει ή να τη διαψεύσει, όταν παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία 2 κρατών μελών της ΕΕ κι αυτή βγάζει...ανακοινώσεις.
Η διπλωματική μάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα αφήνουν κόστος στην Τουρκία, για την εισβολή της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,τώρα αρχίζει.
Η Άγκυρα κλιμακώνει την προσπάθεια της να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να επιβάλει τους δικούς της όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, απέστειλε σε 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία) «non paper» με το οποίο ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημά της ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Η Κύπρος δυστυχώς - λόγω και του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ-  προχώρησε σε ενέργειες για τους υδρογονάνθρακες χωρίς να έχει την στοιχειώδη αμυντική δυνατότητα σε θάλασσα και αέρα και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη, με αποτέλεσμα τώρα να είναι όμηρος της Τουρκίας και να αναγκάζεται να ''κυνηγάει'' τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς μπας και την προστατέψουν. 
Δείτε εδώ το non paper 
pronews
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com