Αναρτήθηκε από
spy
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Απλά διαβάστε την είδηση που ακολουθεί. Θα μάθετε γιατί αντιδρούν οι φεμινίστριες, στην Γαλλία.
Παλαί-Ρουαγιάλ, στην καρδιά του Παρισιού, για να «αποτίσουν φόρο τιμής» στις 60 γυναίκες που «δολοφονήθηκαν» από την αρχή της χρονιάς στη Γαλλία και να καταγγείλουν «την αδιαφορία της κυβέρνησης», έγινε γνωστό από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες έφθασαν επιτόπου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) και στάθηκαν επί δέκα λεπτά όρθιες πάνω στις διάσημες κολώνες της αυλής αυτής, αρχικά σιωπηλές και με υψωμένες τις γροθιές και στη συνέχεια σπάζοντας ροζ καπνογόνα και φωνάζοντας τα συνθήματα: «Στις δολοφονημένες γυναίκες, η πατρίς αδιαφορούσα», «Ούτε μία περισσότερη!» και «Σταματήστε τις γυναικοκτονίες!».
Επανέλαβαν τα συνθήματα αυτά στη συνέχεια βγαίνοντας στην πλατεία του Παλαί-Ρουαγιάλ, μπροστά στο μουσείο του Λούβρου, όπου οι ακτιβίστριες διαλύθηκαν γρήγορα, κάτω από το απορημένο βλέμμα των λίγων τουριστών που ήταν παρόντες αυτό το συννεφιασμένο μεσημέρι.
Στα στήθη τους είχαν ζωγραφίσει με μαύρη μπογιά τα ονόματα των γυναικών που έχουν σκοτωθεί από την 1η Ιανουαρίου στη Γαλλία: «Γκαέλ, μαχαιρωμένη έγκυος 6 μηνών», «Ζοζέτ, νεκρή από σφαίρα», «Σαντάλ, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου», «Σελίν, εκπαραθυρώθηκε μαζί με το 3 μηνών μωρό της»…
Ήταν μια συμβολική δράση «για να δημιουργήσουμε ένα υπαίθριο Πάνθεον για να τους αποτίσουμε φόρο τιμής», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουκρανή Ίνα Σεβτσένκο, από τα πιο προβεβλημένα μέλη του κινήματος Femen.
«Κάθε δύο ημέρες, έχουμε ένα νέο θύμα» και «εξακολουθουμε να μην βλέπουμε τη δράση που περιμένουμε», πρόσθεσε καταγγέλλοντας «την αδιαφορία της (γαλλικής) κυβέρνησης» για το θέμα.
Η κίνηση αυτή είχε επίσης στόχο να «ευαισθητοποιήσει την κοινωνία» στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών στη χώρα. «Αν τα 60 θύματα ήταν άνδρες, φαντάζεστε ποια θα ήταν η αντίδραση», είπε.
Το 2017, 130 γυναίκες σκοτώθηκαν από τον σύζυγό τους ή τον πρώην σύζυγό τους, δηλαδή μία κάθε τρεις ημέρες. Και κάθε χρόνο στη Γαλλία σχεδόν 220.000 γυναίκες υφίστανται βία από την πλευρά του συζύγου ή του πρώην συζύγου τους.