Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Σκοπίων, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα Σεργκέι Μπαζντνίκιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα ιστορικά θεμέλια της σχέσης των δύο χωρών θα αντέξουν τη δοκιμασία.
«Είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτό το βήμα δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Παρά όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι φιλοδοξίες των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν έχουν αντιρωσικές επιπτώσεις- και ίσως ισχύει — είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ είναι μία επιθετική Συμμαχία που βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό και αναπτύσσει το δόγμα της σε αυτή τη λογική με όλα τα μέλη της.
Με άλλα λόγια, τα Σκόπια θα υποχρεωθούν να κάνουν βήματα και να συμμορφωθούν όχι με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα αλλά με τη διαβόητη αλληλεγγύη της Συμμαχίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 TV.
Όλα αυτά, έρχονται μετά την δήλωση του Μάσλοβ, ο οποίος είχε δηλώσει, πως αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη μιας ακόμη χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα του ονόματος ήταν ανοιχτό περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα. Αυτές τις ημέρες, όπως βλέπουμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του νέου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι δυο πλευρές — η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ — κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας.
Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 — επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας.
Και βεβαίως, όπως είπα, μια τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας. makeleio