Translate

Περνάμε σε άλλη εποχή! Αυτό είναι τo πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στον κόσμο με ανάλυση 8Κ

Το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ συνέβαλε στο λανσάρισμα του πρώτου super-high definition στον κόσμο το Σάββατο, στην Ιαπωνία. Το ιαπωνικό NHK ανέφερε πως είχε ζητήσει από τη Warner Bros να σκανάρει τα αρνητικά της ταινίας σε 8Κ για
το νέο του κανάλι. Σημειώνεται πως το super-high definition 8K παρέχει 16 φορές την ανάλυση της HD TV- ωστόσο είναι ακόμα πολύ λίγοι αυτοί που διαθέτουν τηλεοράσεις ή γενικότερα εξοπλισμό ικανό για την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το BBC, το NHK λέει πως αναπτύσσει το 8Κ (super-hi vision, όπως το αποκαλεί) από το 1995. Πέρα από τη βελτιωμένη ανάλυση εικόνας, οι μεταδόσεις μπορούν να περιέχουν 24 κανάλια ήχου, για εντυπωσιακή surround ηχητική εμπειρία. Ελπίζεται πως το νέο αυτό format θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020.
Εταιρείες όπως η Samsung και η LG έχουν ανακοινώσει τηλεοράσεις ικανές να υποστηρίξουν 8Κ, ωστόσο το κόστος παραμένει ακόμα πολύ υψηλό για να καταστεί δυνατή η ευρεία εξάπλωση και χρήση τους.
Το νέο κανάλι του ΝΗΚ, BS8K, θα μεταδίδει πρόγραμμα περίπου 12 ώρες την ημέρα. Η πρώτη εκπομπή που μετέδωσε ήταν ενημερωτικού τύπου, με πληροφορίες για τις μελλοντικές εκπομπές του καναλιού. Επίσης, το κανάλι μετέδωσε ζωντανά από την Ιταλία, προβάλλοντας δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ρώμης.
Σύμφωνα με το NHK, το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» επιλέχθηκε για τη βραδιά του λανσαρίσματος προκειμένου να δώσει στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα «αριστούργημα της κινηματογραφικής ιστορίας». Σημειώνεται πως, αν και οι περισσότερες ταινίες κινηματογραφούνται σε φιλμ 35 mm, το «2001» γυρίστηκε σε φιλμ 65 mm, που ήταν η υψηλότερη ποιότητα που ήταν διαθέσιμη τότε.
Η Warner Bros μπόρεσε να σκανάρει τα αυθεντικά αρνητικά της ταινίας και να παρέχει μια 8Κ έκδοση της ταινίας, η οποία συλλαμβάνει τη «δύναμη και ομορφιά της αυθεντικής ταινίας».
«Οι πολλές διάσημες σκηνές έγιναν ακόμα πιο ζωντανές, με την προσοχή στη λεπτομέρεια που χαρακτήριζε τον σκηνοθέτη, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, να εκφράζεται στις μοναδικές εικόνες, δημιουργώντας την αίσθηση πως πραγματικά βρίσκεσαι σε ένα ταξίδι στο διάστημα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΝΗΚ.
Τον Μάρτιο, το κανάλι θα μεταδώσει το «Ωραία μου κυρία» με την Όντρεϊ Χέπμπορν, που επίσης γυρίστηκε σε φιλμ 65 mm.
H ιαπωνική Sharp άρχισε την πώληση της πρώτης της 8Κ τηλεόρασης το 2015. Τότε κόστιζε 133.000 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, μια τηλεόραση 8Κ της Samsung κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια. Σημειώνεται πως, πέρα από τηλεόραση, οι χρήστες χρειάζονται και έναν 8Κ-capable δορυφορικό δέκτη. Η Sharp φτιάχνει έναν που κοστίζει 250.000 γεν (2.200 δολάρια) και απαιτεί τέσσερα καλώδια HDMI για να διοχετεύει την εικόνα σε μια τηλεόραση Sharp- καθώς και ένα καλώδιο για τον ήχο.
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com