Translate

«Πράσινο» φως για την παρέμβαση στο DNA εμβρύων – Η παγκόσμια ερπετική ελίτ «σηκώνει μανίκια»

Το «πράσινο φως» για την δημιουργία μωρών με γενετικά τροποποιημένο DNA, έδωσε ένας οργανισμός που ασχολείται με ζητήματα ηθικής στην Βρετανία.   
Διαβάζουμε στο lifo:
Το Συμβούλιο Βιοηθικής του Νούφιλντ ανακοίνωσε πως η αλλαγή στο DNA ενός εμβρύου είναι «ηθικά αποδεκτή», αν είναι προς το συμφέρον για τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού και δεν συνεισφέρει στις ανισότητες που ήδη χωρίζουν την κοινωνία.   
Η έκθεση του συμβουλίου δεν ζητεί την αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας προκείμενου να επιτρέπει τα γενετικά τροποποιημένα μωρά. Καλεί όμως σε περαιτέρω έρευνα σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις πιθανές επιπλοκές.    
«Η άποψη μας είναι πως η γενετική τροποποίηση δεν είναι ηθικά απαράδεκτη από μόνη της. Δεν υπάρχει λόγος να την απορρίπτεις για λόγους αρχής», λέει η Κάρεν Γενγκ επικεφαλής της ομάδας εργασίας του συμβουλίου και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.   
Όμως, η έκθεση ξεσήκωσε και κύμα κριτικής από ορισμένες πλευρές. Οι συγγραφείς της έκθεσης κατηγορήθηκαν πως ανοίγουν το δρόμο για απεριόριστη χρήση της γενετικής με τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις.   
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην γενετική επιτρέπουν στους επιστήμονες να μπορούν να τροποποιήσουν το DNA σημείο προς σημείο. Σε τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο, μέσω παρεμβάσεων σε σπέρμα, ωάρια αλλά και το ίδιο το έμβρυο, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν και να βελτιώσουν τη μελλοντική εξέλιξη ενός παιδιού.    
Αυτά διαβάζουμε στο lifo.gr, το οποίο επικαλείται την εφημερίδα «Guardian».
Τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν άραγε;
Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως το πιο δημοφιλές από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται για γενετική τροποποίηση προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στο DNA από ότι ως τώρα πίστευαν οι ειδικοί.
Οι παρεμβάσεις στο DNA κάνουν πιθανή και τη δημιουργία «ιδανικών μωρών» στα οποία οι παρεμβάσεις στο DNA θα γίνουν ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά τα οποία θα θέλουν οι γονείς τους. Ή μήπως αυτά που θα θέλει η όποια παγκόσμια εξουσία;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Βιοηθικής του Νουφιλντ προκειμένου να είναι ηθικά αποδεκτές τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι «προς το συμφέρον του παιδιού» και «να μην έχουν νοσηρές παρενέργειες στην κοινωνία».   
Πάντως, η Μάρτσι Νταρνόφσκι, από το Κέντρο για την Γενετική και την Κοινωνία στην Καλιφόρνια αναφέρει:
«Ουσιαστικά στρώνουν το κόκκινο χαλί στην αλόγιστη χρήση της γενετικής για ευγονικούς σκοπούς».

el.gr

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com