Translate

Το euronews μας ενημερώνει για αυτά που έρχονται vids

Οι «ειδικοί» το ονομάζουν «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση»
Η συνωμοσία είναι… ωραία για να γίνονται πολλές και διάφορες συζητήσεις. Τι γίνεται όμως όταν η θεωρία περνά στην πράξη;
Το euronews κάνει εκτενή αναφορά στον παραγκωνισμό των ανθρώπων από τις θέσεις εργασίας λόγω ρομπότ.
«Τα ρομπότ μπορεί να εξαλείψουν περισσότερες από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Στην Ευρώπη 4-6 δουλειές στις 10 αναμένεται να αυτοματοποιηθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συνεχίζει το ρεπορτάζ του euronews:
«Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι Νοτιοευρωπαίοι. 2 στους 5 εργοδότες στις χώρες της G-20 υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό για τις θέσεις εργασίας που έχουν.
Και στην Ευρώπη, αυτό μεταφράζεται σε 825.000 κενές θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Η εξέλιξη της αυτοματοποίησης σημαίνει επίσης ότι θα έχουμε 15-20 διαφορετικές δουλειές στη διάρκεια της ζωής μας.
Την προηγούμενη δεκαετία, η αυτοματοποίηση στην Ευρώπη δημιούργησε ένα κύμα νέων θέσεων εργασίας στον επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό τομέα. Συνέβαλε όμως και στην εξαφάνιση πολλών θέσεων εργασίας στις κατασκευές και την γεωργία.
Στο μέλλον, εργαζόμενοι σαν τον Πάνο, την Νατάσα και τον Ντίτερ, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς αυτή περιλαμβάνει εργασιακά καθήκοντα ρουτίνας, που τα ρομπότ μπορούν να κάνουν πιο παραγωγικά.
Οι δουλειές της Βερονίκ και της Λάουρα χρειάζονται δημιουργικότητα, τεχνογνωσία ή εμπειρία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που δεν μπορούν να αναπαράξουν τα ρομπότ (σ.σ. μέχρι να το «καταφέρει» αυτό η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται και συμμετέχει σε debate με ανθρώπους).
Οι ψηφιακές δεξιότητες και τα προσόντα που έχουν, θα τις βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Ή αλλιώς το 8-9% των νέων θέσεων που θα εμφανιστεί μέχρι το 2030, δεν υπάρχει σήμερα».
Τέλος, στο euronews γίνεται αναφορά στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, όπου η συζήτηση ήταν αν η αυτοματοποίηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας.
Αλλά το πραγματικό ζήτημα, σύμφωνα πάντα με το ευρωπαϊκό ενημερωτικό δίκτυο, είναι αν ο κόσμος θα ζει καλύτερα στο μέλλον.
Το θέμα δεν είναι να ζει απλά καλύτερα, συμπληρώνουμε εμείς, αλλά να έχει λόγω ύπαρξης και δημιουργίας και όχι να κάθεται, λόγω μείωσης αριθμού θέσεων εργασίας, σε μεγάλο ποσοστό άεργος, εξαρτημένος από κρατικά επιδόματα και εξειδικευμένα ρομπότ, τα οποία, όπως βλέπουμε σε παλαιότερα ρεπορτάζ, θα τον διοικούν μέσω των άκαμπτων νόμων. Χωρίς συναίσθημα αλλά με την ψυχρή λογική της τεχνητής νοημοσύνης.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com