Translate

«Σουτάρουν» το Βερολίνο με νέες εκλογές στην Ιταλία: Ράλι Λέγκας και κυριαρχία στην Δεξιά – Αν υπάρξει εκλογική συμμαχία με «Πεντάστερους» , τελειώνει το ευρώ… vid

Αμήν και πότε να διαλυθεί το γαμοευρώ!
Νέες εκλογές είτε στις αρχές του 2019 είτε αμέσως μετά το καλοκαίρι στην Ιταλία προανήγγειλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι στις πρώτες του
δηλώσεις μετά την αποδοχή εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Το πιο πιθανό είναι εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να μειωθεί το «ράλι» της «Λέγκας» η οποία αναδεικνύεται πλέον σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής του τόπου και το κόμμα πλέον κυριαρχεί στην «σκληρή δεξιά».
Με τα ποσοστά του κόμματος ήδη να έχουν ενισχυθεί , από το πραξικόπημα που επιχείρησε το Βερολίνο, ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι προχώρησε σε μια αριστοτεχνική κίνηση διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τους «Πεντάστερους» σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος και μετριοπαθής στην «Δεξιά».
Ηδη οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα από το 17% που έλαβε στις εκλογές γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου δίνοντας κυριαρχία στην ευρύτερη Δεξιά ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, ο Ματέο Σαλβίνι απέρριψε τη συζήτηση περί παραπομπής του προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, για εσχάτη προδοσία και επισημαίνει ότι θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Κάποια πράγματα δεν γίνονται εν θερμώ… δεν θέλω να συζητήσω για παραπομπή» είπε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital.
Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή «πρέπει να δόυμε εάν μπορεί να αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο».
Υπενθυμίζεται ότι την παραπομπή του πρόεδρου για εσχάτη προδοσία ζήτησε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, μετά την απόφαση του Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει την επιλογή των δύο κομμάτων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Στον κυκεώνα πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης η Ιταλία: Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου;

Όπως εξήγησε ο Κοταρέλι ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.
Αν, αντίθετα, λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε, όπως είπε, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.
Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.
«Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.
«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.
Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Σαλβίνι: «Αν ο Μπερλουσκόνι στηρίξει τον Κοταρέλι, αντίο στην κεντροδεξιά συμμαχία»
Ήδη ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι διεμήνυσε στον σύμμαχό του στην Κεντροδεξιά:
«Αν ο Μπερλουσκόνι ψηφίσει την κυβέρνηση Κοταρέλι, αντίο στη συμμαχία». Ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκροτήσει το κόμμα του συμμαχία με τους Πεντάστερους στις εκλογές:
«Η δουλειά που κάναμε μαζί παραμένει. Θα δούμε, θα αξιολογήσουμε τα πρότζεκτ, αλλά θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνει ο Μπερλουσκόνι».
Από την πλευρά της η Forza Italia έσπευσε να ξεκαθαρίσει διά στόματος του εκπροσώπου της Κ.Ο. της, Τζιόρτζιο Μουλέ:
«Η κεντροδεξιά οφείλει να είναι ενωμένη, ειδάλλως δεν είναι κεντροδεξιά.Δεν θα ψηφίσουμε τον Κοταρέλι. Η βουλή με την παρούσα σύνθεσή τους λέει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Κοταρέλι δεν θα συγκεντρώσει ποτέ τα νούμερα για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Forza Italia κι ολόκληρη η κεντροδεξιά δεν θα ψηφίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, ούτε και τα Πέντε Αστέρια, άρα πρόκειται εξ’ αρχής για μια κυβέρνηση μειοψηφίας».
Το Βερολίνο ελπίζει να αποκτήσει σύντομα η Ιταλία «φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση»
Στο Βερολίνο ελπίζουν, πάντως, να καταφέρει η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης να αποκτήσει σύντομα μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γερμανός υπουργός Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Στην Γερμανία θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς εμάς μας πήρε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό», πρόσθεσε ο Ροτ.
Η Μαρίν Λεπέν «βλέπει» πραξικόπημα της ΕΕ στην Ιταλία
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, καταγγέλλει πραξικόπημα της ΕΕ στην Ιταλία.
«Η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταργούν την δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι ένα πραξικόπημα, μια ληστεία του ιταλικού λαού από παράνομους θεσμούς. Απέναντι σε αυτήν την άρνηση της δημοκρατίας, ο θυμός των λαών μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη!», γράφει στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Ο κ. Ματαρέλα διαπράττει ένα θεσμικό πραξικόπημα, αυτός που είναι κανονικά ο εγγυητής των θεσμών, αυτός που θα πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του ιταλικού Συντάγματος, βρίσκεται σήμερα στην υπηρεσία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος του FN, Νικολά Μπε, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές κατέληξαν σε μερικές εβδομάδες σε μια συνολική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτοί έχουν την δημοκρατική νομιμότητα να την θέσουν σε εφαρμογή. Ο Ματαρέλα προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, προκαλεί μια μεγάλη πολιτική κρίση από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.
Η ισορροπία δυνάμεων
Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο συνασπισμός δεξιάς κέρδισε 37% των ψήφων –με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (17%) να προηγείται της δεξιάς Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (14%)– και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) περισσότερο από 32%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έπεσε στο 19%.
Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου.
Τα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν στο εξής μια συμμαχία ή μια συμφωνία Λέγκας / M5S.
Η εφημερίδα La Stampa, για παράδειγμα, κάνει λόγο για ένα ενδεχόμενο«σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο για τις επόμενες εκλογές».
«Θα δούμε, θα κρίνουμε από τα προγράμματα», δήλωσε σήμερα για το θέμα αυτό ο Σαλβίνι, διευκρινίζοντας πως το κοινό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων «έθεσε καλές βάσεις για να δουλέψουμε μαζί».
Με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση στον Μπερλουσκόνι, για τον οποίο το M5S είναι μαύρο πρόβατο, ενώ του απηύθυνε και ένα τελεσίγραφο για τις επόμενες ημέρες:
«Αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοταρέλι, η συμμαχία διαλύεται», προειδοποίησε ο Σαλβίνι.
Με ποιόν νόμο;
Το αδιέξοδο, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ιταλία, είναι καρπός, μεταξύ άλλων, του εκλογικού νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογική αντιπροσώπευση, πράγμα που δημιουργεί ζητήματα σ’ ένα πολιτικό τοπίο χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα –τη δεξιά, τους αντισυστημικούς και την κεντροαριστερά.
«Αν επιστρέψουμε τώρα στις κάλπες με τον ίδιο εκλογικό νόμο, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα», πρόειδοποίησε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Γερουσίας Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι.
Και με έναν νεό νόμο; Ο Σαλβίνι δεν το αποκλείει, ενισχυμένος από τις προνομιούχες πλέον σχέσεις του με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον επικεφαλής του M5S.
«Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε τώρα είναι ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβουλιο που μπορεί να προτείνει και να εγκρίνει νόμους. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αρχίσουμε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», υποσχέθηκε σήμερα.
Ποιος είναι ο τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι
O τεχνοκράτης Κάρλο Κοτταρέλλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος φέρεται έτοιμος να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι 54 ετών και έχει εργασθεί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 6 χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.
Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.
Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών.
Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.
Ο Κάρλο Κοτταρέλλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com