Translate

Η απαίτηση των μουσουλμάνων έποικων: Τον δρόμο της Αθήνας ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη


Σε μία συγκυρία που δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευνοϊκή για τα ελληνοτουρκικά θέματα, το μακεδονικό και το λαθρομεταναστευτικό, μουσουλμανικοί σύλλογοι βρίσκουν ευκαιρία και πιέζουν ανοικτά πλέον για άνοιγμα τζαμιών
(που ήδη αξιοποιούνται) στην Θεσσαλονίκη. Όχι, δεν πρόκειται για ένα αίτημα που έχει να κάνει με την πολιτιστική εκμετάλλευση των τζαμιών αυτών, αλλά για αποκλειστικά θρησκευτική χρήση! Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας και Θράκης, Οσμάν Ισμαήλογλου, προκρίνει σε τουρκικά ΜΜΕ το θέμα της μη εύρεσης κάποιου χώρου άμεσα αξιοποιήσιμου από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης. Γρήγορα τα λεγόμενα του προέδρου του μουσουλμανικού συλλόγου στρέφονται στα ήδη υπάρχοντα τζαμιά της συμπρωτεύουσας: «Ζητάμε ως μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης να μας δοθεί ένα τζαμί. Στέλνουμε αιτήματα ζητώντας να ανοίξουν προς χρήση τα τζαμιά και μας απαντάνε πως ¨θα παραμείνουν μουσεία. 
 Τα παιδιά μου εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Αλλά δυστυχώς εδώ δεν έχουμε ούτε τζαμί ούτε νεκροταφείο. Σήμερα στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 4 τζαμιά που μπορούνε να χρησιμοποιηθούν. Εμείς τουλάχιστον ζητάμε να μας δοθεί τουλάχιστον το ένα προς χρήση. 
Δεν μας δίνουν όμως (από το ελληνικό κράτος) ούτε για το Ραμαζάνι. Αυτές τις μέρες είμαστε στο Ραμαζάνι και τα τεραβίχ και τις προσευχές για την Παρασκευή τις κάνουμε στον σύλλογο μας. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουμε τα τζαμιά και πάντα θα τα ζητάμε. Τουλάχιστον να μας δώσουν στις γιορτές μας ώστε να κάνουμε τις προσευχές μας σαν άνθρωποι. 
 Ταυτόχρονα ζητάμε από την μητέρα πατρίδα μας να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα». Στην τελευταία του φράση ο τουρκικής καταγωγής Οσμάν Ισμαήλογλου που ζει στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει και τον κύριο λόγο που προβαίνει σε αυτό το…ξέσπασμα: Ζητά την άμεση παρέμβαση του «σουλτανάτου», προκειμένου είτε ως δια μαγείας να κατασκευαστεί ένα καινούργιο τζαμί στη Θεσσαλονίκη είτε να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα! Η υπόθεση θυμίζει τρομακτικά τα γεγονότα με το υπό κατασκευή τζαμί του Ελαιώνα, μία ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. 

 Με την παράλληλη συναίνεση του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος, η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια άσκησε πιέσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο για το τζαμί της Αθήνας, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τους χιλιάδες επί χιλιάδων μουσουλμάνους που ζουν στην πρωτεύουσα. 
 Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών στη Θεσσαλονίκη , προερχόμενος από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποτελεί άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί για συλλόγους σαν και του Οσμάν Ισμαήλογλου, δίνοντας το πάτημα για παρέμβαση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. 
 Επειδή ήδη υπάρχει προηγούμενο (βλ. Αθήνα), ως είθισται, η ελληνική ηγεσία δεν θα δυσκολευτεί να ικανοποιήσει το αίτημα της έστω και απειροελάχιστης μειονότητας μουσουλμάνων γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
 Εξάλλου οποιαδήποτε απόφαση παίρνεται για εθνικά θέματα , σχεδόν ποτέ δεν υπολογίζει το πραγματικό συμφέρον του ελληνισμού.                                        el.gr

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com