Translate

Το δημοσίευμα-"χαστούκι" στο "αριστερό success story": «Έφτιαξαν μία έρημο και το αποκάλεσαν ανάκαμψη»

Το δημοσίευμα-"χαστούκι" στο "αριστερό success story": «Έφτιαξαν μία έρημο και το αποκάλεσαν ανάκαμψη»

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει, μόνο αν δεν ζεις εκεί».

Μέσα στη σωρεία ξένων δημοσιευμάτων που «στρώνουν το χαλί» στην ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, με
αφορμή την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, η Washington Post επιλέγει να μεταφέρει στο εξωτερικό μία πιο πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας παγκοσμίου φήμης, δεν αρέσκεται μόνο στους αριθμούς και τις παχυλές υποσχέσεις, αλλά εμβαθύνει στην Ελλάδα της κρίσης, στα νούμερα τα οποία κανείς δεν 'αγγίζει' και φυσικά τους ανθρώπους.
Σαν μέτρο σύγκρισης, το δημοσίευμα επιλέγει τις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1930 και την Αργεντινή, δύο χώρες οι οποίες έφτασαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, τα ποσοστά ανάπτυξης των οποίων ήταν δυσθεώρητα σε σχέση με εκείνα που σημειώνει σήμερα η Ελλάδα.
«Οι αριθμοί τα λένε όλα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 26% στο κατά κεφαλήν εισόδημα από τα μέσα του 2007 ως τις αρχές του 2014.
Αυτό, όπως φαίνεται και στους πίνακες την έκανε συγκρίσιμη με τις μεγαλύτερες καταστροφές στην οικονομική ιστορία -ήταν λίγο καλύτερα από ότι στην οικονομική κατάρρευσε του 1930 και λίγο χειρότερα από ότι στην οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2000
Για να σας δώσουμε μία ιδέα του πόσο απογοητευτική είναι η κατάσταση, η Αμερική της δεκαετίας του '30 αναπτύχθηκε 30,2% και η Αργεντινή του 2000 αναπτύχθηκε 26,9% τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά την κρίση.
Το αποτέλεσμα ήταν στο ανάλογο σημείο της ανάκαμψης τους οι ΗΠΑ να έχουν σχεδόν επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν μετά το κραχ και η Αργεντινή να είναι στην πραγματικότητα 17,1% πλουσιότερη από ό,τι ήταν προ κρίσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 23,5% φτωχότερη από ό,τι το 2007».
Και συνεχίζει, εξιστορώντας τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών-συντάξεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα:
«Το μόνο πράγμα που τους έμενε ήταν να μειώσουν μισθούς και να ελπίζουν ότι αυτό θα τους έκανε αρκετά ανταγωνιστικούς για να βγουν από την κρίση. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι τα χρέη των πολιτών τους δεν μειώνονταν, ενώ οι μισθοί τους την ίδια ώρα κόβονταν, οπότε, αυτό που θεωρούνταν καλό για την οικονομία τους κατέληγε ως κάτι πολύ κακό για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Ηταν ένας φαύλος κύκλος όπου οι περισσότερες περικοπές αμοιβών οδηγούν σε περισσότερες πτωχεύσεις και οι περισσότερες πτωχεύσεις σε περισσότερες περικοπές αμοιβών».
Ο αρθρογράφος της αμερικάνικης εφημερίδας χαρακτηρίζει την καταστροφή που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα ως την «χειρότερη σε πλούσια χώρα», τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια (της πρώτης φοράς αριστερά), που υποτίθεται πως θα ανέκαμπτε η χώρα, οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμαίνονται μόλις στο 2,8%.
Το άρθρο κλείνει με τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν βγήκε (ακόμη) από το ευρώ:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι πιθανότατα θα ήταν σε καλύτερα κατάσταση σήμερα αν είχε κηρύξει χρεοκοπία και είχε βγει από το ευρώ το 2009. Ο άμεσος πόνος θα ήταν μεγάλος -η Ελλάδα εισάγει πολλά από τα τρόφιμά της. Αλλά οι διακοπές στο Αιγαίο θα ήταν τόσο φθηνές που όλοι θα πήγαιναν εκεί και οι εξαγωγείς της χώρας θα γίνονταν σε μια νύχτα τόσο ανταγωνιστικοί, κάτι που θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν στην ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα από ότι σήμερα. 
Αλλά φυσικά, δεν έγιναν όλα αυτά και είναι δύσκολο να ξέρει κανείς ακριβώς τι θα είχε συμβεί. Και αυτό γιατί η Ελλάδα δεν έχει μια απλή ισοτιμία νομίσματος αλλά είναι σε μια νομισματική ένωση. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από ό,τι να πεις ότι δεν αξίζει ένα συγκεκριμένο ποσό πλέον.
Θα έπρεπε να αντικαταστήσει όλα τα χρήματα στις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα έκλειναν μέχρι να γίνει αυτό, ενώ εν τω μεταξύ, ο πανικός που θα προκαλούνταν θα προκαλούσε ένα σπιράλ κρίσης ξανά. 
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ.
Το γεγονός ότι οι πολίτες της ακόμη αντιμετωπίζουν το ευρώ ως τον εγγυητή της οικονομικής επιτυχίας είναι ο άλλος λόγος. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει. 
Αλλά κάτι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ εκτιμά με κάποια αισιοδοξία ότι το 2023 η Ελλάδα θα είναι 12,8% πιο φτωχή από ό,τι ήταν το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στη κατάσταση που ήταν πριν την ύφεση περίπου το 2030 ή κάπου εκεί. 
Έφτιαξαν μια έρημο και το αποκαλούν ανάκαμψη».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com