«Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής» του Συντάγματος και «δεν τίθεται ζήτημα ταυτότητας», η οποία δεν βρίσκεται καν στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα σε αποκλειστική του συνέντευξη στο euronews, ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Τι σημαίνει αυτό; Πως οι Σκοπιανοί ρίχνουν δυο-τρία αγάλματα και αλλάζουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, με αντάλλαγμα την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας, όχι μόνο την παράδοση του ονόματος «Μακεδονία», αλλά και την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας».
Μετά φυσικά μπορούν με μια άλλη κυβέρνηση να επαναφέρουν τα μακεδονικά ονόματα αλλά και να διεκδικήσουν εδάφη εντός της Ελλάδας, με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή Κούλογλου περί «Σλαβομακεδόνων» που ζουν στην ελεύθερη Μεκαδονία.
Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξη του Ζάεφ στο euronews και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!
Μάλιστα, μιλώντας στον ιστότοπο Balkaninsight, ο Ζάεφ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση».
Ποια είναι αυτά;
euronews/Συμέλα Τουχτίδου: «Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να τροποποιήσετε το Σύνταγμα. Είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό;»Ζόραν Ζάεφ/ πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: «Τροποποιήσαμε το Σύνταγμα το 1993, εξαιτίας των συναισθημάτων των Ελλήνων φίλων μας. Ήθελαν να είναι περισσότερο καλυμμένοι, να νοιώθουν πιο άνετα και έτσι προχωρήσαμε με τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματός μας, ώστε να λάβουμε μέτρα κατά πιθανού αλυτρωτισμού και οτιδήποτε παρόμοιο. Όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό.euronews/ΣυμέλαΤουχτίδου: «Άρα δεν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε το Σύνταγμα.»Ζόραν Ζάεφ/ πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: «Δεν υπάρχει λόγος. Το Σύνταγμα είναι βιβλίο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας»euronews/Συμέλα Τουχτίδου: «Συζητάτε για την εθνότητα και την γλώσσα;»Ζόραν Ζάεφ/ πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: «Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα. Αυτό σημαίνει όχι για την εθνότητα. Υπάρχει μία παράγραφος για την ιθαγένεια, δηλαδή για την υπηκοότητα.»euronews/Συμέλα Τουχτίδου: «Η ελληνική πλευρά επίσης επιμένει ότι όποιο και να είναι το νέο όνομα θα πρέπει να είναι erga omnes. Θα το δεχτεί αυτό ο λαός σας;»Ζόραν Ζάεφ/ πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: «Erga omnes σημαίνει εφαρμογή για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την εφαρμογή, γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά. Πρέπει να τους καταλάβουμε σε αυτό, γιατί είναι απαραίτητο για αυτούς να έχουν το erga omnes.Μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που βρέθηκε στα Σκόπια, ζήτησε να λυθεί μεταξύ των δύο χωρών.