KIOTEΨE Α.Τσίπρας προς Ν.Αναστασιάδη για ματαίωση γεώτρησης: «Δεν είναι ώρα για κλιμάκωση - Δεν έχουμε δυνάμεις»
Ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πριν λίγο σε συνομιλία του με τον Κύπριο πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να
αποστείλει αεροναυτικές δυνάμεις και να βοηθήσει ενεργά την Κύπρο στο θέμα της γεώτρησης που μπλόκαραν τα τουρκικά πολεμικά στο βυθοτεμάχιο "3" της κυπριακής ΑΟΖ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είχε πριν από πέντε ώρες περίπου, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συζήτησαν την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και απόλυτα έγκυρες πηγές από την Κύπρο, μεταδίδουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός σύστησε ψυχραιμία και αναζήτηση συμμαχιών στον διεθνή περίγυρο, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την άρνηση της Ιταλίας να υποστηρίξει την ΕΝΙ.
Σε ότι αφορά την πιθανή στρατιωτική στήριξη από την Ελλάδα, κρίθηκε ότι "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλιμακωθεί η κατάσταση, δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας" και θα περιμένουν πώς θα τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στο ζήτημα.
Οταν κλείνουν και αυτές που έχουν στην Ελλάδα οι Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω Μνημονίων και οικονομικής καταστροφής, είναι μάλλον αδύνατον να σκεφθεί μια ελληνική κυβέρνηση στρατηγικά και να αποκτήσει μόνιμη αεροναυτική παρουσία στη Κύπρο.
Πάντως ο Α.Τσίπρας είπε ότι θα ενημερωθούν όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, καθώς και οι ΗΠΑ δια της διπλωματικής οδού. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και το Ισραήλ, το οποίο δια της διπλωματικής οδού δήλωσε "Την στήριξη του Τελ Αβίβ στην προσπάθεια και τα δικαιώματα της Λευκωσίας", αλλά μέχρι εκεί. Ισραηλινά αεροσκάφη επιτήρησης παρακολουθούν την αποχώρηση του SAIPEM το οποίο βάζει πλώρη για το Μαρόκο.
Αυτή την στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην Κύπρο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη για να συζητηθούν οι χειρισμοί της Λευκωσίας ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αρχικώς ήταν προγραμματισμένες κατ ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά μετά την ανανέωση της NAVTEX ο σχεδιασμό άλλαξε. Το ζήτημα είναι ότι πλέον στην πράξη ακυρώνονται όλες οι άδειες που έχει δώσει η Κύπρος για έρευνες εντός της ΑΟΖ της χώρας, καθώς τα τουρκικά πολεμικά θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν άλλες έρευνες.
Η αποχώρηση του SAIPEM 12000 και κυρίως η στάση της Ιταλίας, έχουν προβληματίσει βαθιά της ελληνική και την κυπριακή πλευρά, καθώς το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι βέβαιο ότι κρύβει τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου.