Τελεσίγραφο με αποδέκτες Κύπρο και Ελλάδα εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί , απαιτώντας «ενδιάμεσες φόρμουλες» για την κυπριακή ΑΟΖ,
Σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Τ/κ ηγέτης προχώρησε σε απειλές λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες (χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί) στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Απειλές» Ακιντζί για την κυπριακή ΑΟΖ
Τόνισε πως ο πλούτος των υδρογονανθράκων «είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ε/κ».και πρότεινε ως «λύση» την υποχώρηση της ε/κ πλευράς από την… αδιάλλακτη στάση της.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες», είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κορύφωση των προκλήσεων.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγωγό Med Stream, χαρακτηρίζοντάς τον ως βραχίονα της πολιτικής που εφαρμόζει η Λευκωσία και τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί το κυπριακό φυσικό άεριο μέσω Τουρκίας, προβάλλοντας τη λύση αυτή ως πιο συμφέρουσα οικονομικά και πολιτικά.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απότοκο της προσέγγισης της ε/κ πλευράς να θεωρεί ότι έχει εξουσιοδότηση στην περιοχή και της επιθυμίας της να έχει μόνη της την ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου, υποστήριξε επίσης ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Είπε, τέλος, ότι για το θέμα του φυσικού αερίου η τ/κ πλευρά πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι το οποίο απέρριψαν οι Ε/κ. Επέκρινε επίσης την ε/κ πλευρά ότι προσπάθειά της είναι να στρέψει τα μεγάλα κράτη κατά της Τουρκίας.
Ολα αυτά ενώ διανύουμε τη δέκατη ημέρα στασιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000». Και δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά». Ο Ερντογάν, το γεωτρύπανο και όλες οι εξελίξεις.
Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η ‘Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».
Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.
Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.