Translate

Ο Ντ. Τραμπ επισκέπτεται την Κίνα: Η εμπορική συνεργασία και τα πυρηνικά της Β. Κορέας στο «επίκεντρο» των συνομιλιών



«Η επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ Τσούι Τιανκάι, κατά τη
διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.   Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, κατά την οποία θα επισκεφθεί επίσης την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Η επίσκεψή του στο Πεκίνο θα η πρώτη από ξένο αρχηγό κράτους μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), δήλωσε ο Τσούι. Η επίσκεψη θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία της ειρηνικής ανάπτυξης, σημείωσε ο πρέσβης.   
Η Κίνα θα συνεχίσει να επιδιώκει την επέκταση και σύγκλιση κοινών συμφερόντων με τον υπόλοιπο κόσμο και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον καλύτερο, στενότερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τσούι. 

Ο πρόεδρος Τραμπ θα έρθει στην Κίνα σε μια ιστορική στιγμή και η επίσκεψή του θα αποτελέσει συνέχεια των στρατηγικών του επαφών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, επί τη βάση του προηγούμενου «πολύ καλού διαλόγου»,  των τηλεφωνικών επαφών και των πολλών επιστολών, δήλωσε ο Τσούι. 
«Οι ομάδες μας εργάζονται πολύ στενά για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ και ελπίζουμε ότι θα είναι μια επιτυχημένη και πολύ παραγωγική επίσκεψη», ανέφερε ο πρέσβης.   Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τσούι ανέφερε ότι η Κίνα θα είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει μια εμπειρία που θα ξεπερνά κατά πολύ το πλαίσιο μιας απλής επίσημης επίσκεψης για τον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του. «Έχουμε όλα όσα απαιτούνται για μια επίσημη επίσκεψη, για παράδειγμα, τις επίσημες συνομιλίες, το τιμητικό άγημα, το επίσημο δείπνο», δήλωσε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Αλλά θέλουμε περισσότερο από αυτό», πρόσθεσε.  
Ο πρέσβης δήλωσε είπε ότι θα υπάρξουν «κάποιες ειδικές ρυθμίσεις» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρώτη οικογένεια ως ανταπόδοση στη φιλοξενία που έλαβε ο Σι και η σύζυγός του κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Απριλίου στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα.  Ο Τσούι ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Τραμπ στην Κίνα, οι δύο πρόεδροι θα έχουν επαρκή χρόνο για «στρατηγικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου», οι οποίες είναι «εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Δεδομένου ότι το ταξίδι του Τραμπ θα καλύψει πέντε χώρες στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει γεμάτο πρόγραμμα στο Πεκίνο. «Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψει για μια δεύτερη επίσκεψη», βλέποντας περισσότερες πόλεις της Κίνας, είπε ο Τσούι.   Η εμπορική συνεργασία και το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο συγκαταλέγονται στα βασικά θέματα των συνομιλιών του Τραμπ στο Πεκίνο. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, υπήρξαν και πρέπει να συνεχίσουν να είναι αμοιβαία επωφελείς, είπε ο Τσούι. Καθώς αυξάνεται η οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο χωρών, «νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η έκβαση μπορεί να είναι μόνο αμοιβαία επωφελής ή αμοιβαία επιζήμια», δήλωσε ο Τσούι. 
Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «σημαντικά αποτελέσματα» στο οικονομικό και εμπορικό μέτωπο με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τραμπ στην Κίνα.   Μιλώντας για πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Τσούι δήλωσε ότι η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής όλων των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω σειράς ψηφισμάτων. «Ειλικρινά, πολλές από αυτές τις κυρώσεις θα εφαρμοστούν με υψηλό κόστος για την ίδια την Κίνα, επειδή είμαστε γείτονες της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ο Τσούι. Ωστόσο, η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, καθώς πιστεύει στο «γενικότερο συμφέρον του πλανήτη» για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας, πρόσθεσε.  
Ο Τσούι επεσήμανε επίσης ότι το πυρηνικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί από την ίδια την Κίνα. «Απαιτούνται κοινές προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας», ανέφερε. 
Σημειώνοντας ότι η κατάσταση της Κορεατικής Χερσονήσου θα είναι μια από τις προτεραιότητες του διαλόγου μεταξύ του Σι και του Τραμπ, ο Τσούι ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε περισσότερες συμφωνίες για το θέμα αυτό.                           pronews

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com