Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία μετά από τα πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη από Τζιχαντιστές. Για αυτό το λόγο, οι αστυνομικοί έχουν βρει τρόπους για να μπορούν να αναγνωρίζουν Τζιχαντιστές ώστε να προλάβουν ενδεχόμενο
τρομοκρατικό χτύπημα και στη χώρα μας.Δύο “οδηγούς τσέπης” με οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση τζιχαντιστών, όπως και ένα τρισδιάστατο (3D) παιχνίδι προσομοίωσης στο οποίο θα εξασκούνται οι αστυνομικοί στην αναγνώριση σημαδιών εξτρεμισμού, επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ.
Δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών με ημερομηνίες 17 και 20 Σεπτεμβρίου 2017, τις οποίες δημοσιεύει το “Έθνος”, θέτουν τις βάσεις για να προσαρμοστεί το αστυνομικό προσωπικό στα νέα δεδομένα γύρω από το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, μετά και τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις στην Ευρώπη.
Νέοι οδηγοί τσέπης
Στην πρώτη απόφαση με τίτλο “Δράσεις κατά της Ριζοσπαστικοποίησης και του Εξτρεμισμού” αποφασίζεται να “τρέξει” δράση που προβλέπει την έκδοση εγχειριδίου σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού, όπως και δύο “οδηγών τσέπης” που θα φτάσουν στα χέρια του συνόλου των αστυνομικών.
Η δράση θα κοστίσει 137.000 ευρώ. Εγχειρίδιο για τζιχαντιστές είχε εκδοθεί ξανά στο παρελθόν, μόνο που τώρα θα ανανεωθεί και θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ασφαλείας που θεωρούνται απαραίτητα από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, “τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Όταν είχε εκδοθεί το τελευταίο εγχειρίδιο οι ‘μαχητές’ κυρίως πήγαιναν στις εμπόλεμες περιοχές. Τώρα ο νούμερο ένα φόβος είναι η επιστροφή τους. Επίσης, έχουν επικαιροποιηθεί τα μέτρα ασφαλείας στις ευρωπαϊκές χώρες”.
Περιμένουμε την επιστροφή 5.000 τζιχαντιστών
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι “στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ υπάρχουν τα ονόματα 5.000 μαχητών, οι οποίοι δυνητικά κάποια στιγμή θα προσπαθήσουν να γυρίσουν στην Ευρώπη. Η Ιντερπόλ έχει στη διάθεσή της το προφίλ του 50% εξ αυτών.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα μισά από τα άτομα που έχουν προφίλ (για τα οποία δηλαδή υπάρχει φάκελος) έχουν απασχολήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες (ναρκωτικά, ψυχιατρικά προβλήματα, ενδοοικογενειακή βία). Εκτιμάται ότι περίπου 2.500-3.000 από αυτούς θα γυρίσουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και από αυτούς ένα 10-15% θα παραμείνει ενεργό στην τρομοκρατία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για έναν πυρήνα περίπου 400 ατόμων που θα αποτελέσει απειλή για την Ευρώπη. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα, όπως και δεν υπάρχει – τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια – περιστατικό ατόμου που να ζει στη χώρα μας και να έφυγε για να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS”.
3D παιχνίδι προσομοίωσης
Στη δεύτερη απόφαση για τη δράση, που αφορά στην “αναγνώριση και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού”, προβλέπεται η δημιουργία 3D παιχνιδιού προσομοίωσης, μέσω του οποίου οι αστυνομικοί θα εξασκούνται στην παρατήρηση τζιχαντιστών.
Το παιχνίδι θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης διαφορετικών περιβαλλόντων (αστικού, ημί-αστικού, περιβάλλον χερσαίων και θαλασσίων συνόρων), καθώς και διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων που μπορούν να εμφανίζουν σημάδια ριζοσπαστικοποίησης.
Πριν τη δημιουργία του παιχνιδιού θα έχει γίνει μελέτη καταγραφής των αναγκών των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας για την αξιολόγηση των απειλών και των κινδύνων από τον εξτρεμισμό. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθεί μεθοδολογία για την αναγνώριση σημαδιών εξτρεμισμού και τέλος θα φτιαχτεί το παιχνίδι προσομοίωσης.
Το κόστος της δράσης θα αγγίξει τα 300.000 ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα πληρωθεί από πόρους του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε.
Πηγή: Έθνος