Μας έχουν πιει το αίμα: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» λένε οι πολίτες στο λογαριασμό των 2,5 δισ. που τους έστειλε η Εφορία
Τα 2,5 δισ. ευρώ φθάνει ο λογαριασμός που έχει στείλει για σήμερα η Εφορία σε περίπου επτά εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι όμως απαντούν, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Κάπως έτσι τα
έσοδα του Δημοσίου γκρεμίζονται και η κυβέρνηση έτσι όπως πάει δεν πρόκειται όχι να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους αλλά ούτε και να πάρει την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης.
Σήμερα λοιπόν λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και με βάση τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα πρέπει να εισπραχθούν 630 εκατ. ευρώ σαν 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως λένε πως περιμένουν να εισπράξουν τουλάχιστον 1,027 δισ. ευρώ, προεξοφλώντας ότι πολλοί θα εξοφλήσουν εφάπαξ ή μέσω πιστωτικής κάρτας ολόκληρη την οφειλή τους.
Λήγει επίσης η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου 2.570.431 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό «ραβασάκι» και καλούνται να πληρώσουν 3,813 δισ. ευρώ σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Τα έσοδα που αναμένουν στο ΥΠΟΙΚ είναι 1,1 δισ. ευρώ, αλλά έτσι και στην προηγούμενη δόση περίμεναν 1,114 δισ. ευρώ αλλά τελικώς στο ταμείο μπήκαν εμπρόθεσμα μόλις 775,031 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 30% ή 339 εκατ. από όσα περίμενε, έμεινε απλήρωτα.
Έχουμε επίσης δόσεις χρεών από προηγούμενα χρόνια. Όσοι πληρώνουν ήδη με ρυθμίσεις -και ειδικά όσοι φοβούνται μη χάσουν τις 100 δόσεις – είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν και την τρέχουσα δόση στο τέλος του μηνός και τις δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, γιατί αν βγει κάποια εξ αυτών ληξιπρόθεσμη, τότε θα γίνει απαιτητό ολόκληρο το παλαιό χρέος! Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί χρειάζεται να πληρώσουν και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον για την μηνιαία δόση της ρύθμισης.
Το βάρος λοιπόν της υπερφορολόγησης είναι τεράστιο και πολλοί σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία, για να ζητήσουν να βάλουν σε ρύθμιση και τις νέες οφειλές τους στην εφορία, και μάλιστα πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες! Πολλοί ζητούν να βάλουν σε 12 δόσεις τουλάχιστον τον φόρο εισοδήματος, πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η δόση Σεπτεμβρίου.
Με τα δεδομένα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν να δουν αν θα κλείσει ή θα διευρυνθεί τελικά ακόμα περισσότερο η «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις φόρων (970 εκατ. τον Αύγουστο ήδη) καθώς Οκτώβριο και Νοέμβριο θα αναρτώνται και τα ειδοποιητήρια των νέων Τελών Κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2018.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ, λόγω κωλυσιεργίας, χρήματα τα οποία προορίζονται να πέσουν στην αγορά και να πληρωθούν ιδιώτες-προμηθευτές.
Το θέμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις καθώς πέρα από το χθεσινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες, η ανησυχία των Ευρωπαίων καταγράφεται και σε όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλνγκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης ότι τα στοιχεία θα ήταν έτοιμα ο Ρέγκλνγκ είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες. Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε».
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου -που με βάση το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση- η κυβέρνηση θα πασχίζει για την εκταμίευση μιας υπο-δόσης που κανονικά ήταν διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του ESM από τον Ιούλιο.
Αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταφέρουν να απορροφήσουν το συνολικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και να παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους αποδεικτικά στοιχεία ως το τέλος Οκτωβρίου, η δόση χάνεται. Διότι για να εγκριθούν τα 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ως μέρος του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ) αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Wroking Group είχε στόχο να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το συνολικό πακέτο των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ο κ. Ρέγκλινγκ από την πλευρά του έστειλε πάντως και ένα θετικό μήνυμα: Τόνισε ότι είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι η εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΠΗΓΗ