Colombia di BALCANIA - Άνθρακες ο θησαυρός της εξόδου στις αγορές: Αντί κέρδους από το 5ετές ομόλογο μας «έβαλαν και μέσα» – Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης


Η «ακτινογραφία» του ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα βγήκε στις αγορές αποδεικνύει πώς κακώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Αυτά που ανέμενε δεν επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις ήταν
θετικές. Ακόμη και αν θεωρηθεί πώς η έκδοση του 5ετούς ομολόγου ήταν μία πρώτη κίνηση για την επίτευξη του απώτερου στόχου, του δανεισμού της χώρας από τις αγορές, υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος και όλα περνάνε από την ολοκλήρωση του μνημονίου.
Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτόξευσε τα φαρμακερά του βέλη και τόνισε, καλή η έξοδος στις αγορές, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και βεβαίως η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την πορεία υλοποίησης της τρίτης και πιο σημαντικής αξιολόγησης. Και γιατί το είπε αυτό ο κ. Σόιμπλε: Γιατί η τρίτη αξιολόγηση έχει πολλές αποκρατικοποιήσεις και το γερμανικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο.
Ας πάμε όμως στο ομόλογο. Η Ελλάδα ζήτησε 3 δισ. ευρώ και κατάφερε να λάβει συνολικά 200 προσφορές οι οποίες έφτασαν τα 6,3 δισ., δηλαδή μετά βίας ξεπέρασαν το διπλάσιο του προσφερόμενου ποσού. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν το ενδιαφέρον έως και στα 9 δισ. ευρώ, τριπλασιασμό κοινώς του ομολόγου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ανάμεσα στις προσφορές υπήρχαν ορισμένα funds που προσέφεραν πολύ μεγάλο επιτόκιο, άνω και του 5,5%. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές και θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα επισφαλή, αν και πλέον ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι σημαντικά περιορισμένες και το κέρδος αυτή την περίοδο με το επιτόκιο που τελικώς επετεύχθη είναι μεγάλα.
Ερχόμαστε στο επιτόκιο. Το συνολικό επιτόκιο για τους αγοραστές κινείται στο 4,625%. Και εδώ από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν πώς θα μπορούσα να πετύχουν κάτι καλύτερο και ένα επιτόκιο μεταξύ του 4,20% και του 4,50%. Δυστυχώς όμως για τη χώρα και στο επιτόκιο οι προβλέψεις της κυβέρνησης έπεσαν έξω. Το πενταετές ομόλογο (λήγει το 2022) θα προσφέρει σε όσους το διακρατήσουν κέρδη 4,625%, ενώ το κουπόνι (αν το πουλήσουν δηλαδή μέσα το έτος) θα είναι της τάξεως του 4,375%.
Θα μπορούσε να πει κανείς πώς είναι μία επιτυχής έξοδος στις αγορές σε σχέση με το ομόλογο επί κυβερνήσεως Σαμαρά, αφού το 2014 το επιτόκιο ήταν 4,95% και το κουπόνι στο 4,75%. Ναι άλλα υπάρχει μία σημαντική παράμετρος. Για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών η κυβέρνηση έβγαλε στη δημοπρασία το ομόλογο στο 102,6% της αξίας του και αυτό σημαίνει επιβάρυνση για την Ελλάδα.
Άρα, οικονομικά οφέλη δεν υπάρχουν. Πολιτικά επίσης. Στα επικοινωνιακά απέβλεπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτά είναι αμφίβολο αν τελικώς τα πέτυχε κάνοντας τη σύγκριση με το ομόλογο του εκδόθηκε αρχικά το 2014. Κι αυτό γιατί οι συνθήκες του τότε με το σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές και βεβαίως πολύ πιο θετικές το 2017.  Το μέτρο σύγκρισης για τα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι το 10ετές γερμανικό ομόλογο. Το καλοκαίρι του 2014, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου ήταν 1,251%, ενώ σήμερα είναι 0,575%, ήτοι 0,67 ποσοστιαίες μονάδες παρακάτω. Όσο για την απόδοση του 5ετούς γερμανικού ομολόγου, αυτό ήταν 0,349%, ενώ σήμερα είναι αρνητική και διαμορφώνεται στο -0,10%.
Με απλά λόγια αυτό δείχνει ότι το χρήμα το 2017 είναι αρκετά φθηνότερο από ότι ήταν το 2014 και μάλιστα κατά 0,67 ποσοστιαίες μονάδες στη δεκαετία και κατά 0,44 μονάδες στην πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να πουλήσεις ένα ομόλογο σήμερα, από ότι ήταν το 2014 και η πίεση για μεγαλύτερο επιτόκιο είναι σήμερα μικρότερη από ότι πριν τρία χρόνια…
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος και πάντα οι συγκρίσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων δεν γίνονται με τα ονομαστικά επιτόκια, αλλά με βάση το «σπρεντ» (spread), τη διαφορά δηλαδή του επιτοκίου κάθε έκδοσης από το αντίστοιχο επιτόκιο αναφοράς, που κατά κανόνα είναι το γερμανικό. Έτσι, αν συγκρίνουμε το «σπρεντ» βλέπουμε ότι το 2014 η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν κατά 4,60 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό, ενώ σήμερα το σπρεντ έχει μεγαλώσει και διαμορφώνεται στις 4,72 ποσοστιαίες μονάδες.
             
Ένα άλλο στοιχείο, για να μην έχουμε ως σημείο αναφοράς της Γερμανία είναι πώς πολλές ακόμη χώρες δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σήμερα απ’ ότι πριν από τρία χρόνια. Η Πορτογαλία δανείζεται για το 5ετες ομόλογό της με 1,4%, η Ιταλία και η Μάλτα κάτω από 1%, ενώ χώρες εκτός της Ευρωζωνης, όπως η Πολωνία με 2,8% και η Ρουμανία με 2,7%.
Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι: Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση πούλησε πολύ φθηνά το «τομάρι» της Ελλάδας για ακόμη μία φορά, καθώς όπως γράψαμε έξοδος στις αγορές σημαίνει αντίο ελάφρυνση του χρέους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com

 Αναλαμβάνω Ασήμι - Μπρούτζο καθαρίσματα, κατασκευές, λούστρα, προκάρφωμα σε κερί στο χώρο μου. Ταχύτητα, ποιότητα, εγγυημένα. Τηλ. επικοινωνίας 6974565895.  Στεφανία. I undertake Silver - Bronze cleaning, polishing, jewelry making, pre-nailing in wax at my place. Speed, quality, guaranteed. Tel. contact 6974565895. StefaniaELLI Δαχτυλίδι 'Wickelring' σε ανάμεικτα χρώματα: μπροστά