Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit σηματοδοτεί την αρχή ενός ευρωπαϊκού οικονομικού πολέμου

Σήμερα η Γερμανία σε πολύ καλύτερη οικονομική και πολιτική κατάσταση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με δεμένη την Γαλλία στο άρμα των οικονομικών συμφερόντων της προσπαθεί να κατανικήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας υπέρογκες
οικονομικές αποζημιώσεις για την ολοκλήρωση του Brexit
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή της εξέλιξης του Brexit. Αναλυτικά η σχετική  διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ορίσει και τους κύριους κατευθυντήριους άξονες που θα διέπουν τις μελλοντικές πολιτικοοικονομικές τους σχέσεις.
Όπως αναφέρουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν μερικά βασικά θέματα που τέθηκαν σε αυτή την διαπραγματευτική ευκαιρία.
1. Διαπραγμάτευση για το νομικό πλαίσιο της νόμιμης παραμονής Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών πολιτών που διαβιούν με τον ίδιο τρόπο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο το βάρος υπάρχει για πολίτες που έχουν λιγότερα από πέντε χρόνια παραμονής στην επικράτεια του, αφού μετά το πέρας αυτού του χρονικού περιθωρίου το μεταναστευτικό νομικό καθεστώς επιτρέπει την ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου (permanent resident - indefinite leave to remain in the UK).
2. Το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει την κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Ιδιαίτερο βάρος εδώ υπάρχει στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας και Γιβραλτάρ-Ισπανίας.
3. Πρόβλεψη για το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει το City του Λονδίνου. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί βρίσκεται ένα τεράστιο οικονομικό κέντρο που υποστηρίζει τεράστια οικονομικά συμφέροντα έχοντας ακόμη και δικό του δήμαρχο.
3. Το κύριο ζήτημα είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταβολή δημοσιονομικών υποχρεώσεων έναντι του τωρινού αλλά και ως ένα χρονικό όριο του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Για παράδειγμα η η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Βρυξελών, δηλαδή της Γερμανίας, που πάντοτε διέφεραν από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου. Βασική απόδειξη αυτού του επιχειρήματος είναι η διακράτηση της στερλίνας ως νόμισμα του Ηνωμένου Βασίλειου καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής του στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά η Γερμανία μέσω της Μέρκελ πρόσθεσε πολύ διπλωματικά ότι επιθυμεί και στο μέλλον να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία και μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά.
Βέβαια οι καλές σχέσεις διαρκούν όσο δεν υπάρχουν τρανταχτά αντικρουόμενα συμφέροντα ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι "το Brexit δεν θα είναι δωρεάν" για τη Βρετανία. Και ενώ δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα εκδίκησης και μνησικακίας, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφή γραμμή ότι δεν μπορεί μια χώρα να εξέλθει της Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρεθεί σε καλύτερη θέση. Βέβαια ο Μισέλ έκφρασε τους ευσεβείς πόθους των συμφερόντων των Βρυξελλών, επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην βρίσκεται σε καλύτερη θέση μια χώρα έκτος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμπερασματικά η πολιτική εκτίμηση είναι ότι αυτή η πρώτη σύνοδος κορυφής για το Brexit ορίζει την αρχή ενός ευρωπαϊκού οικονομικού πολέμου. Αυτή την στιγμή το κλίμα φαίνεται βελούδινο, αλλά εάν επέλθει σύγκρουση συμφερόντων και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνηθεί να καταβάλει τα υπέρογκα ποσά που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλαδή στην ουσία η Γερμανία) το σημερινό καλό διαπραγματευτικό κλίμα ίσως να αλλάξει ριζικά προς το αντίθετο.
Σίγουρα και εδώ ο χρόνος θα αποδείξει ότι για ακόμη μια φορά όποιος δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του, σύντομα θα αφανιστεί από τους ανταγωνιστές του.
πηγη

Σχόλια

7spynews on facebook


ενεργό link
ενεργό link

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γουίλιαμ Τόμπκινς - Eρπετοειδείς, τι έγινε στη Σελήνη ... vid

Απόρρητο βίντεο της NASA στην...Σελήνη και άλλα...

ΤΟ ΠΕΠΛΟ 26000 ΕΤΩΝ vid

Αλήθειες που οι Δρακονιανοί,Οφιδοειδείς και Σαυροφυείς που σε κυβερνάνε δεν θέλουν να γνωρίζεις!.

Συρία: επικείμενο αεροπορικό επεισόδιο Ρωσίας-ΗΠΑ με κατάρριψη – Πρώτη θερμή επαφή Su-35S με F-22 Raptor! Vid

Ξαφνικά «βουίζει» η Συρία για επικείμενο χοντρό αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας που θα οδηγήσει σε κατάρριψη ενώ είχαμε πριν λίγο την πρώτη επιβεβαιωμένη «θερμή επαφή» μεταξύ ρωσικών

ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ vid

Ρώσοι επιστήμονες δείχνουν ότι η Ανταρκτική δεν είναι αυτό που μας λένε Όλοι έχουμε ακούσει για αυτή την ήπειρο ακραίες θεωρίες! Η Ανταρκτική είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο. Είναι σχεδόν ακατοίκητη από ανθρώπους, με πληθυσμό μόνο μερικών χιλιάδων επιστημόνων που έχουν δημιουργήσει επιστημονικές βάσεις. Οι θαρραλέοι επισκέπτες, που είχαν το θάρρος να επισκεφθούν αυτό το μέρος, ανταμείφθηκαν με ένα μαγευτικό τοπίο και μια μοναδική εμπειρία. Αλλά πρόσφατα, ανακαλύψαμε ότι όλα όσα γνωρίζουμε για την Ανταρκτική μπορεί να φαίνονται λανθασμένα … Κατά τη γνώμη της Ρωσίας, αυτό που πραγματικά διακυβεύεται διατηρήθηκε απόλυτα μυστικό από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη ρωσική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει μιλήσει γι ‘αυτό! Τώρα η Ανταρκτική έχει απαγόρευση και οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να κρατήσουν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη άκρως απόρρητη. Οι επιστήμονες από τη Ρωσία ανακάλυψαν ένα καινούργιο θανατηφόρο-φονικό πλάσμα με την ονομασ…

Πως η κυβέρνηση μετέτρεψε την μεσαία τάξη σε απατεώνες! Γιατί δεν καταγγέλλουν επωνύμως και με στοιχεία αλλά συκοφαντούν γενικώς;

ΤΟ τελευταίο διάστημα δίνει και παίρνει μια νέα ορολογία, που έχει εισβάλλει για τα καλά στην δημόσια σφαίρα: ο στρατηγικός κακοπληρωτής!

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Washington, D.C.

του MattParrott/ ΚΟ
Η πρωτεύουσα ενός κράτους είναι η αδιαμφισβήτητη έδρα της εξουσίας του, η βάση του από την οποία κατευθύνει την στρατιωτική και εσωτερική του πολιτική, το κέντρο βάρους του και τον οικονομικό