3.750.000 ευρώ έδωσαν σε μια ΜΚΟ μόνο ...στην Ήπειρο που ασχολείται με θέματα Ψυχικής Υγείας. Που μπορεί να ξοδέψει τόσα λεφτά μία ΜΚΟ; Με μέλη ...μερικούς καλούς ανθρώπους κι εθελοντές, με το κράτος να αναλαμβάνει το κόστος για την περίθαλψη των φτωχών ...ΠΟΥ ΔΙΑΟΛΟ έφαγαν τόσα ματωμένα ευρώ σε μία ανεξέλεγκτη ΜΚΟ;
Λεφτά που αρπάχτηκαν δια της βίας από άνεργους και μεροκαματιάρηδες... πως δίνονται τόσο εύκολα σε μία ΜΚΟ;
Η απάντηση του "Πρώτου Θέματος" στα παράπονα της ΜΚΟ:
Επιστολή προς το protothema.gr μετά τις αποκαλύψεις ότι η ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, λαμβάνει περίπου ένα εκατ. ευρώ περισσότερο από τη σύμβαση και μάλιστα για τις ίδιες υπηρεσίες
Επιστολή προς το protothema.gr, με την οποία απαντά στο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας από το υπουργείο Υγείας, απέστειλε η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ).
Θυμίζουμε ότι ιδρυτικό μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς, ενώ, όπως αποκαλύψαμε, η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, λαμβάνει περίπου ένα εκατ. ευρώ περισσότερο από τη σύμβαση και μάλιστα για τις ίδιες υπηρεσίες.
Όπως υποστηρίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΡΟΨΥΗ, έχουν να δουν τον κ. Μαντά από το 2008, αν και αποτελεί ιδρυτικό τους μέλος, ενώ επικαλούνται το σοβαρό έργο που έχει συντελέσει η εταιρεία στα 25 χρόνια λειτουργία της.
H επιστολή της ΕΠΡΟΨΥΗ προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Tην 22/09/2016 η εφημερίδα σας “Πρώτο Θέμα” δημοσίευσε άρθρο του συντάκτη σας κ. Παναγιώτη Σουρέλη με τίτλο: “Σκάνδαλο. Τα νοσοκομεία «αιμορραγούν» και το υπ. Υγείας μοιράζει 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ”.
Στην αρχή του άρθρου ο συντάκτης σας αναφερόμενος στον τίτλο του Νομικού Προσώπου που εκπροσωπούμε, με έντονα στοιχεία γραφής, γράφει ότι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου έλαβε “«μπόνους» 1.006.128 ευρώ”.
Στη συνέχεια του άρθρου, ο συντάκτης δύο (2) φορές αναφέρεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ψυχίατρο κ. Χρήστο Μαντά ότι πήρε το συγκεκριμένο «μπόνους» για την Εταιρεία “...ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι..”
Κατά την αντίληψή μας ο συντάκτης του άρθρου ατεκμηρίωτα και χρησιμοποιώντας ανακρίβειες, διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες και σχόλια, πλήττει σοβαρά το κύρος και τη νομική προσωπικότητα του Νομικού Προσώπου που εκπροσωπούμε, αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά: α) τυχοδιωκτισμού β) διαπλοκής, συνδέοντας το Δημόσιο Πρόσωπο εξ αιτίας της βουλευτικής ιδιότητας, του ψυχιάτρου κ. Χρήστου Μαντά με την εταιρία μας, και γ) συμμετοχής, ως διαπλεκόμενο και αποδέκτη οφέλους, σε “σκάνδαλο” όπως ο τίτλος του άρθρου του συντάκτη σας.
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο συντάκτης αναφερόμενος στις ΜΚΟ και την πρόσθετη χρηματοδότησή τους γράφει ότι “...σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.”
Κατά την αντίληψή μας, ο συντάκτης με την ασαφή, γενικευμένη και αθεμελίωτη καταγραφή της αντίληψής του καθιστά στην αντίληψη των αναγνωστών, ομαδικά και αδιάκριτα, τον πρόεδρο, ως νόμιμο εκπρόσωπο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και τους εργαζόμενους στην Εταιρεία ως διαπλεκόμενους με δημόσια πρόσωπα και αυτό καθιστά μία σοβαρότατη κατηγορία σε προσωπικό επίπεδο.
Πιστεύοντας ότι η ολοκληρωμένη και αντικειμενική πληροφόρηση είναι δικαίωμα του πολίτη και επίσης το κατά την παροιμία -Το δένδρο από το καρπό γνωρίζεται- θα διευκολύνουμε τους αναγνώστες με την σύντομη πληροφόρηση στην γνώση και κατανόηση της πραγματικής πλευράς της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου.
Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την αποκατάσταση της αλήθειας με την δημοσίευση του εγγράφου μας και σύμφωνα με τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας σας.
1) Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρεία με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την συμμετοχή άλλων είκοσι (20) προσώπων, ψυχιάτρων, άλλων επαγγελματιών του χώρου της ψυχικής υγείας και πολιτών ευαισθητοποιημένων σε θέματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσυπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη για την απόκτηση της νομικής της προσωπικότητας, υπό τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος.
Η ίδρυση της Εταιρείας αποσκοπούσε στην ανάληψη δράσεων αποασυλοποίησης και ανάπτυξης υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε μια περιοχή με σχεδόν πλήρη απουσία ψυχιατρικής φροντίδας. Τα ιδρυτικά της μέλη έμπρακτα συνέβαλαν σε αυτό.
2) Ο ψυχίατρος κ. Χρήστος Μαντάς ήταν ένα από τα 21 ιδρυτικά της μέλη και ο συντάκτης του άρθρου της εφημερίδας σας όφειλε να τηρήσει την αρχή της ακρίβειας στο δικό του άρθρο ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα της πληροφόρησης των πολιτών. Η τελευταία συμμετοχή και παρουσία του στην Εταιρία ήταν η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2008. Έκτοτε δεν καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία του στην Εταιρεία.
3) Στα είκοσι πέντε (25) και πλέον χρόνια λειτουργίας της η Εταιρεία συνέβαλε στη διαδικασία θεμελίωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην περιοχή και σήμερα αποτελεί τον βασικό κορμό λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά ενεργά, δημιουργικά και έμπρακτα στην εδραίωση των ανθρώπινων και των ατομικών δικαιωμάτων των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, στην προσπάθεια μείωσης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού στην κοινότητα που απευθύνεται και προσπαθεί να συμβάλλει στις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας στον οποίο εντάσσεται.
Με την λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας που ανήκει στην Εταιρία μας, επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών πολύπλευρης υποστήριξης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές που διαβιούν στις απομακρυσμένες περιοχές των δύο νομών, ενώ με τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας στην πόλη των Ιωαννίνων επιδιώκεται η παραμονή στην κοινότητα των ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές που ωφελούνται από τις υπηρεσίες του, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής τους, η βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση τους και την αύξηση της διαπραγματευτικής/διεκδικητικής ικανότητάς τους, ώστε να ασκούν ισότιμα τα δικαιώματά τους ως πολίτες.
4) Από τη συνοπτική αναφορά της πολυετούς δράσης και των αποτελεσμάτων λειτουργίας της Εταιρείας, είναι εύκολα κατανοητό, ότι μέσω του έργου της επέτυχε και έτυχε της αναγνώρισης, αποδοχής, συνεργασίας και εμπιστοσύνης όλων των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και των Δ/σεων Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ. από τις οποίες εποπτεύεται και χρηματοδοτείται.
5) Το ίδιο ισχύει και για τις διαμορφωμένες σχέσεις μας με τις ηγεσίες σε τοπικό κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και τις σχέσεις μας με τα όλα τα τοπικά εκλεγμένα Δημόσια Πρόσωπα.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας, όπως η νομοθεσία προβλέπει, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα και οι πολίτες της με την οικονομική κρίση, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησής μας με κορύφωση το έτος 2012, όπου οι οφειλές μας αφορούσαν συνολικά όλο το δεύτερο (2) εξάμηνο του έτους αυτού.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη (Απρίλιος 2013) μεταξύ του Επιτρόπου απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης κ Λ. Αντόρ και του τότε Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου αφορούσε στην χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της χώρας, διάρκειας 38 μηνών, με λήξη το τέλος του έτους 2015.
Κατά συνέπεια, τα χρηματοδοτικά κενά στο σύστημα υγείας που κατά τον συντάκτη έχουν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς να αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν, δεν θα μπορούσαν, ούτε θα έπρεπε, να καλυφθούν με μετακίνηση πόρων από την Ψυχική Υγεία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε διακρίσεις στο χώρο της υγείας, με ασθενείς πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με την πάθησή τους και θα μας επέστρεφε δεκαετίες πίσω, στην εποχή των μεγάλων ασύλων.
Για πληροφόρηση τόσο δική σας, όσο και των αναγνωστών σας, η ένταξη της πράξης “Εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από τον φορέα Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου στις Περιφέρειες Σταδιακής Σύγκλισης”στο Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο από την 21/8/2013 με ΑΔΑ:ΒΕΖΧΘ-ΣΗΒ. Επίσης, η 1η Τροποποίηση της πράξης “Εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από τον φορέα Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου στις Περιφέρειες Σταδιακής Σύγκλισης” στο Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο από την 18/12/2015 με ΑΔΑ: 6Τ4Δ465ΦΥΟ-ΝΘΔ. Συνολικά, λάβαμε το ποσό 2.692.605,67 ευρώ από την Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη του Ε.Π. και από όσο γνωρίζουμε η Δημόσια Δαπάνη είναι το σύνολο της Εθνικής και της Κοινοτικής συμμετοχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου.
Η απάντηση του protothema.gr
To protothema.gr δεν υποστήριξε ότι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1.006.128 ευρώ με παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Μαντά, όπως υποστηρίζει η ΕΠΡΟΨΥΗ στην ανακοίνωσή της, αποδίδοντας εσφαλμένα στον συντάκτη τη φράση «πήρε (σ.σ. ο βουλευτής Μαντάς) το συγκεκριμένο “μπόνους” για την Εταιρεία “...ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι..”». Το ρεπορτάζ απλώς κατέγραφε την πραγματικότητα, ότι ο κ. Μαντάς είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έλαβε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Και η σχετική απόφαση υπεγράφη από το γενικό γραμματέα κ. Γιαννουλάτο λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Τα ανωτέρω αποδεικνύονται από τις αποφάσεις χρηματοδότησης αλλά και από το καταστατικό της ΕΠΡΟΨΥΗ. Οπότε οι χαρακτηρισμοί για «ανακρίβειες, διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες και σχόλια» που – ισχυρίζεστε ότι - αποδίδουν στο Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπείτε χαρακτηριστικά «τυχοδιωκτισμού» και «διαπλοκής», χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ως άστοχοι.
Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μαντάς σε δηλώσεις του στα μέση ενημέρωσης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας, ότι είναι μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ. Όσον αφορά τον ισχυρισμό σας, ότι η τελευταία του συμμετοχή και παρουσία στην Εταιρεία ήταν η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2008 και έκτοτε δεν καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία του στην εταιρεία, απαντούμε ως εξής: Στο καταστατικό της ΕΠΡΟΨΥΗ που αποστείλατε προς το υπουργείο Υγείας στις 8 Ιανουαρίου 2016, αναφέρετε, ότι «δεν έχει μεταβληθεί έως και σήμερα και στην κάθε πιθανή μελλοντική μεταβολή του θα σας ενημερώσουμε άμεσα».
Τέλος, σημειώνετε ότι «λάβαμε το ποσό 2.692.605,67 ευρώ από την Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη του Ε.Π. και από όσο γνωρίζουμε η Δημόσια Δαπάνη είναι το σύνολο της Εθνικής και της Κοινοτικής συμμετοχής». Πράγματι αυτό το ποσό εγκρίθηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πέτρο Γιαννουλάτο στις 18 Δεκεμβρίου 2015, αφορά όμως μόνο την κοινοτική συνδρομή. Επιπλέον εγκρίνεται 1.059.956,43 ευρώ, που προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, ανεβάζοντας τη συνολική επιχορήγηση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, στα 3.752.562,10 ευρώ.
Μπαργιώτας: Ζητάμε απαντήσεις και όχι εκθέσεις ιδεών
Μόνο ως πειστικές δεν χαρακτηρίζονται μέχρι τώρα οι απαντήσεις των αρμοδίων σχετικά με τις αποκαλύψεις του protothema.gr για τις «χρυσές» επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας, αλλά και τις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές κατόπιν του ρεπορτάζ, όπως οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης από τη Ν.Δ. και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι. Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Μπαργιώτα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο για πολλοστή φορά επικαλέστηκε το αφήγημα της στοχοποίησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της επίκλησης του «ηθικού πλεονεκτήματος», αλλά για την «ταμπακιέρα» δεν απάντησε. «Υπάρχουν ή όχι στελέχη του Υπουργείου και πολιτικοί και βουλευτές που συμμετέχουν σε ΜΚΟ ωφελημένες από αυτό το αλισβερίσι; Ζητάμε απαντήσεις και όχι εκθέσεις ιδεών. Αντί για ιστορικές αναδρομές και γενικολογίες καλά θα κάνει ο Υπουργός να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει. Με στοιχεία και αριθμούς» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μπαργιώτας.
ΠΗΓΗ
Λεφτά που αρπάχτηκαν δια της βίας από άνεργους και μεροκαματιάρηδες... πως δίνονται τόσο εύκολα σε μία ΜΚΟ;
Η απάντηση του "Πρώτου Θέματος" στα παράπονα της ΜΚΟ:
>>>Τέλος, σημειώνετε ότι «λάβαμε το ποσό 2.692.605,67 ευρώ από την Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη του Ε.Π. και από όσο γνωρίζουμε η Δημόσια Δαπάνη είναι το σύνολο της Εθνικής και της Κοινοτικής συμμετοχής». Πράγματι αυτό το ποσό εγκρίθηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πέτρο Γιαννουλάτο στις 18 Δεκεμβρίου 2015, αφορά όμως μόνο την κοινοτική συνδρομή. Επιπλέον εγκρίνεται 1.059.956,43 ευρώ, που προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, ανεβάζοντας τη συνολική επιχορήγηση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, στα 3.752.562,10 ευρώ.<<<Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο:
Επιστολή προς το protothema.gr μετά τις αποκαλύψεις ότι η ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, λαμβάνει περίπου ένα εκατ. ευρώ περισσότερο από τη σύμβαση και μάλιστα για τις ίδιες υπηρεσίες
Επιστολή προς το protothema.gr, με την οποία απαντά στο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας από το υπουργείο Υγείας, απέστειλε η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ).
Θυμίζουμε ότι ιδρυτικό μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς, ενώ, όπως αποκαλύψαμε, η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, λαμβάνει περίπου ένα εκατ. ευρώ περισσότερο από τη σύμβαση και μάλιστα για τις ίδιες υπηρεσίες.
Όπως υποστηρίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΡΟΨΥΗ, έχουν να δουν τον κ. Μαντά από το 2008, αν και αποτελεί ιδρυτικό τους μέλος, ενώ επικαλούνται το σοβαρό έργο που έχει συντελέσει η εταιρεία στα 25 χρόνια λειτουργία της.
H επιστολή της ΕΠΡΟΨΥΗ προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Tην 22/09/2016 η εφημερίδα σας “Πρώτο Θέμα” δημοσίευσε άρθρο του συντάκτη σας κ. Παναγιώτη Σουρέλη με τίτλο: “Σκάνδαλο. Τα νοσοκομεία «αιμορραγούν» και το υπ. Υγείας μοιράζει 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ”.
Στην αρχή του άρθρου ο συντάκτης σας αναφερόμενος στον τίτλο του Νομικού Προσώπου που εκπροσωπούμε, με έντονα στοιχεία γραφής, γράφει ότι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου έλαβε “«μπόνους» 1.006.128 ευρώ”.
Στη συνέχεια του άρθρου, ο συντάκτης δύο (2) φορές αναφέρεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ψυχίατρο κ. Χρήστο Μαντά ότι πήρε το συγκεκριμένο «μπόνους» για την Εταιρεία “...ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι..”
Κατά την αντίληψή μας ο συντάκτης του άρθρου ατεκμηρίωτα και χρησιμοποιώντας ανακρίβειες, διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες και σχόλια, πλήττει σοβαρά το κύρος και τη νομική προσωπικότητα του Νομικού Προσώπου που εκπροσωπούμε, αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά: α) τυχοδιωκτισμού β) διαπλοκής, συνδέοντας το Δημόσιο Πρόσωπο εξ αιτίας της βουλευτικής ιδιότητας, του ψυχιάτρου κ. Χρήστου Μαντά με την εταιρία μας, και γ) συμμετοχής, ως διαπλεκόμενο και αποδέκτη οφέλους, σε “σκάνδαλο” όπως ο τίτλος του άρθρου του συντάκτη σας.
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο συντάκτης αναφερόμενος στις ΜΚΟ και την πρόσθετη χρηματοδότησή τους γράφει ότι “...σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.”
Κατά την αντίληψή μας, ο συντάκτης με την ασαφή, γενικευμένη και αθεμελίωτη καταγραφή της αντίληψής του καθιστά στην αντίληψη των αναγνωστών, ομαδικά και αδιάκριτα, τον πρόεδρο, ως νόμιμο εκπρόσωπο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και τους εργαζόμενους στην Εταιρεία ως διαπλεκόμενους με δημόσια πρόσωπα και αυτό καθιστά μία σοβαρότατη κατηγορία σε προσωπικό επίπεδο.
Πιστεύοντας ότι η ολοκληρωμένη και αντικειμενική πληροφόρηση είναι δικαίωμα του πολίτη και επίσης το κατά την παροιμία -Το δένδρο από το καρπό γνωρίζεται- θα διευκολύνουμε τους αναγνώστες με την σύντομη πληροφόρηση στην γνώση και κατανόηση της πραγματικής πλευράς της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου.
Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την αποκατάσταση της αλήθειας με την δημοσίευση του εγγράφου μας και σύμφωνα με τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας σας.
1) Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρεία με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την συμμετοχή άλλων είκοσι (20) προσώπων, ψυχιάτρων, άλλων επαγγελματιών του χώρου της ψυχικής υγείας και πολιτών ευαισθητοποιημένων σε θέματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσυπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη για την απόκτηση της νομικής της προσωπικότητας, υπό τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος.
Η ίδρυση της Εταιρείας αποσκοπούσε στην ανάληψη δράσεων αποασυλοποίησης και ανάπτυξης υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε μια περιοχή με σχεδόν πλήρη απουσία ψυχιατρικής φροντίδας. Τα ιδρυτικά της μέλη έμπρακτα συνέβαλαν σε αυτό.
2) Ο ψυχίατρος κ. Χρήστος Μαντάς ήταν ένα από τα 21 ιδρυτικά της μέλη και ο συντάκτης του άρθρου της εφημερίδας σας όφειλε να τηρήσει την αρχή της ακρίβειας στο δικό του άρθρο ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα της πληροφόρησης των πολιτών. Η τελευταία συμμετοχή και παρουσία του στην Εταιρία ήταν η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2008. Έκτοτε δεν καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία του στην Εταιρεία.
3) Στα είκοσι πέντε (25) και πλέον χρόνια λειτουργίας της η Εταιρεία συνέβαλε στη διαδικασία θεμελίωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην περιοχή και σήμερα αποτελεί τον βασικό κορμό λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά ενεργά, δημιουργικά και έμπρακτα στην εδραίωση των ανθρώπινων και των ατομικών δικαιωμάτων των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, στην προσπάθεια μείωσης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού στην κοινότητα που απευθύνεται και προσπαθεί να συμβάλλει στις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας στον οποίο εντάσσεται.
Με την λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας που ανήκει στην Εταιρία μας, επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών πολύπλευρης υποστήριξης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές που διαβιούν στις απομακρυσμένες περιοχές των δύο νομών, ενώ με τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας στην πόλη των Ιωαννίνων επιδιώκεται η παραμονή στην κοινότητα των ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές που ωφελούνται από τις υπηρεσίες του, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής τους, η βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση τους και την αύξηση της διαπραγματευτικής/διεκδικητικής ικανότητάς τους, ώστε να ασκούν ισότιμα τα δικαιώματά τους ως πολίτες.
4) Από τη συνοπτική αναφορά της πολυετούς δράσης και των αποτελεσμάτων λειτουργίας της Εταιρείας, είναι εύκολα κατανοητό, ότι μέσω του έργου της επέτυχε και έτυχε της αναγνώρισης, αποδοχής, συνεργασίας και εμπιστοσύνης όλων των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και των Δ/σεων Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ. από τις οποίες εποπτεύεται και χρηματοδοτείται.
5) Το ίδιο ισχύει και για τις διαμορφωμένες σχέσεις μας με τις ηγεσίες σε τοπικό κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και τις σχέσεις μας με τα όλα τα τοπικά εκλεγμένα Δημόσια Πρόσωπα.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας, όπως η νομοθεσία προβλέπει, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα και οι πολίτες της με την οικονομική κρίση, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησής μας με κορύφωση το έτος 2012, όπου οι οφειλές μας αφορούσαν συνολικά όλο το δεύτερο (2) εξάμηνο του έτους αυτού.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη (Απρίλιος 2013) μεταξύ του Επιτρόπου απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης κ Λ. Αντόρ και του τότε Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου αφορούσε στην χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της χώρας, διάρκειας 38 μηνών, με λήξη το τέλος του έτους 2015.
Κατά συνέπεια, τα χρηματοδοτικά κενά στο σύστημα υγείας που κατά τον συντάκτη έχουν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς να αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν, δεν θα μπορούσαν, ούτε θα έπρεπε, να καλυφθούν με μετακίνηση πόρων από την Ψυχική Υγεία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε διακρίσεις στο χώρο της υγείας, με ασθενείς πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με την πάθησή τους και θα μας επέστρεφε δεκαετίες πίσω, στην εποχή των μεγάλων ασύλων.
Για πληροφόρηση τόσο δική σας, όσο και των αναγνωστών σας, η ένταξη της πράξης “Εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από τον φορέα Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου στις Περιφέρειες Σταδιακής Σύγκλισης”στο Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο από την 21/8/2013 με ΑΔΑ:ΒΕΖΧΘ-ΣΗΒ. Επίσης, η 1η Τροποποίηση της πράξης “Εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από τον φορέα Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου στις Περιφέρειες Σταδιακής Σύγκλισης” στο Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο από την 18/12/2015 με ΑΔΑ: 6Τ4Δ465ΦΥΟ-ΝΘΔ. Συνολικά, λάβαμε το ποσό 2.692.605,67 ευρώ από την Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη του Ε.Π. και από όσο γνωρίζουμε η Δημόσια Δαπάνη είναι το σύνολο της Εθνικής και της Κοινοτικής συμμετοχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου.
Η απάντηση του protothema.gr
To protothema.gr δεν υποστήριξε ότι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1.006.128 ευρώ με παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Μαντά, όπως υποστηρίζει η ΕΠΡΟΨΥΗ στην ανακοίνωσή της, αποδίδοντας εσφαλμένα στον συντάκτη τη φράση «πήρε (σ.σ. ο βουλευτής Μαντάς) το συγκεκριμένο “μπόνους” για την Εταιρεία “...ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι..”». Το ρεπορτάζ απλώς κατέγραφε την πραγματικότητα, ότι ο κ. Μαντάς είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έλαβε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Και η σχετική απόφαση υπεγράφη από το γενικό γραμματέα κ. Γιαννουλάτο λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Τα ανωτέρω αποδεικνύονται από τις αποφάσεις χρηματοδότησης αλλά και από το καταστατικό της ΕΠΡΟΨΥΗ. Οπότε οι χαρακτηρισμοί για «ανακρίβειες, διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες και σχόλια» που – ισχυρίζεστε ότι - αποδίδουν στο Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπείτε χαρακτηριστικά «τυχοδιωκτισμού» και «διαπλοκής», χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ως άστοχοι.
Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μαντάς σε δηλώσεις του στα μέση ενημέρωσης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας, ότι είναι μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ. Όσον αφορά τον ισχυρισμό σας, ότι η τελευταία του συμμετοχή και παρουσία στην Εταιρεία ήταν η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2008 και έκτοτε δεν καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία του στην εταιρεία, απαντούμε ως εξής: Στο καταστατικό της ΕΠΡΟΨΥΗ που αποστείλατε προς το υπουργείο Υγείας στις 8 Ιανουαρίου 2016, αναφέρετε, ότι «δεν έχει μεταβληθεί έως και σήμερα και στην κάθε πιθανή μελλοντική μεταβολή του θα σας ενημερώσουμε άμεσα».
Τέλος, σημειώνετε ότι «λάβαμε το ποσό 2.692.605,67 ευρώ από την Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη του Ε.Π. και από όσο γνωρίζουμε η Δημόσια Δαπάνη είναι το σύνολο της Εθνικής και της Κοινοτικής συμμετοχής». Πράγματι αυτό το ποσό εγκρίθηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πέτρο Γιαννουλάτο στις 18 Δεκεμβρίου 2015, αφορά όμως μόνο την κοινοτική συνδρομή. Επιπλέον εγκρίνεται 1.059.956,43 ευρώ, που προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, ανεβάζοντας τη συνολική επιχορήγηση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, στα 3.752.562,10 ευρώ.
Μπαργιώτας: Ζητάμε απαντήσεις και όχι εκθέσεις ιδεών
Μόνο ως πειστικές δεν χαρακτηρίζονται μέχρι τώρα οι απαντήσεις των αρμοδίων σχετικά με τις αποκαλύψεις του protothema.gr για τις «χρυσές» επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας, αλλά και τις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές κατόπιν του ρεπορτάζ, όπως οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης από τη Ν.Δ. και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι. Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Μπαργιώτα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο για πολλοστή φορά επικαλέστηκε το αφήγημα της στοχοποίησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της επίκλησης του «ηθικού πλεονεκτήματος», αλλά για την «ταμπακιέρα» δεν απάντησε. «Υπάρχουν ή όχι στελέχη του Υπουργείου και πολιτικοί και βουλευτές που συμμετέχουν σε ΜΚΟ ωφελημένες από αυτό το αλισβερίσι; Ζητάμε απαντήσεις και όχι εκθέσεις ιδεών. Αντί για ιστορικές αναδρομές και γενικολογίες καλά θα κάνει ο Υπουργός να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει. Με στοιχεία και αριθμούς» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μπαργιώτας.
ΠΗΓΗ