Τα παντζάρια περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C ενώ εξασφαλίζουν επίσης διαλυτές ίνες, που ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου.
Τα παντζάρια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ρίζα λαχανικού. Βαθιά μέσα στην καρδιά τους με το ζωηρό πορφυρό χρώμα υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών πολύ ωφέλιμων για την υγεία σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τα περιλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας.
Πλούσιο σε ίνες, πρωτεΐνη και νερό, αυτό το φαρμακευτικό φυτό εξασφαλίζει ενέργεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων παθήσεων -ειδικά προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το συκώτι. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για όλα όσα μπορούν να κάνουν τα παντζάρια για σας.
Το παντζάρι, ο καλύτερος φίλος του συκωτιού σας
Σας αρέσουν τα παντζάρια; Είναι η δροσιστική, γήινη γεύση τους μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος των γευμάτων σας; Τα προτιμάτε ωμά ή βραστά με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι; Αν η απάντηση είναι ναι, συνεχίστε! Όποτε αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας, το παντζάρι -που το βρίσκετε εύκολα στα καταστήματα και στις αγορές όλου του κόσμου- μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην απομάκρυνση των τοξινών.
Δώστε προσοχή στα παρακάτω χαρακτηριστικά των παντζαριών.
1. Αποτελούν θησαυρό αντιοξειδωτικών ουσιών
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, καροτενοειδή και φλαβονοειδή -όλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που του δίνουν αυτό το χαρακτηριστικό, ελκυστικό χρώμα. Είναι γνωστό ότι όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθαρίζουν αποτελεσματικά το συκώτι σας, ειδικά αν πάσχετε από λιπώδη διήθηση ήπατος.
Το 2012 δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα κλινική έρευνα στο New England Journal of Medicine, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με λιπώδη διήθηση ήπατος παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όταν αυτή αντιμετωπίστηκε με αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα, η φλεγμονή και τα επίπεδα λίπους στο συκώτι μειώθηκαν. Αυτό εν μέρει οφείλεται στη βεταΐνη, ένα είδος ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που είναι επίσης πολύ ωφέλιμη για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.
Μη διστάζετε λοιπόν: αν υπάρχει κάποιο λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες το οποίο πρέπει να καταναλώνετε τακτικά, αυτό είναι το παντζάρι.
2. Προάγουν το μεταβολισμό και καίνε το λίπος
Τα παντζάρια αποτελούν εξαιρετική επιλογή όταν θέλετε να αδυνατίσετε. Περιέχουν πολλή ενέργεια, χορταίνουν και είναι πλούσια σε ίνες. Αν λοιπόν φτιάχνετε ένα smoothie με παντζάρι πριν από κάθε γεύμα, για παράδειγμα, θα εξασφαλίσετε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι και θα τρώτε λιγότερο ανάμεσα στα γεύματα.
Επιπλέον η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να βοηθήσει και με τους παρακάτω τρόπους:
Αποτοξίνωση του σώματος χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ίνες, συμβάλλοντας στην πρόληψη της συσσώρευσης τοξινών και της κατακράτησης υγρών ενώ βελτιώνουν την πέψη και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Τα παντζάρια βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού, επειδή οδηγούν σε καλύτερη ηπατική και πεπτική λειτουργία.
Μια άλλη ωφέλεια είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του λεμφικού σας συστήματος, βοηθώντας περαιτέρω στην αποβολή των τοξινών από το σώμα σας.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η λιπώδης διήθηση ήπατος μπορεί να αντιστραφεί εφόσον κάνετε μια διατροφή με λίγα λιπαρά, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επομένως τα παντζάρια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή στη συγκεκριμένη περίπτωση.
3. Τα παντζάρια καθαρίζουν το αίμα σας, φροντίζοντας την καρδιά σας
Το λαχανικό αυτό χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια για να «δυναμώσει» το αίμα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν. Συνοψίζουμε τις ωφέλιμες ιδιότητες των παντζαριών για το αίμα σας στα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τα παντζάρια μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).
Είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, φολικό οξύ και βιταμίνες Α, Β και C. Ξεχειλίζουν κυριολεκτικά από θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το αίμα σας και προάγουν την αποβολή των βλαβερών ουσιών.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τα παντζάρια για να φροντίσετε και να αποτοξινώσετε το συκώτι σας
Ο πιο ωφέλιμος τρόπος να αξιοποιήσετε τις ιδιότητες των παντζαριών για τη θεραπεία και την αποτοξίνωση του συκωτιού σας καθώς και για τον καθαρισμό του αίματός σας, είναι να τα καταναλώνετε ωμά. Τρίψτε μερικά παντζάρια και καρότα για να φτιάξετε σαλάτα. Όταν προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, έχετε την ιδανική συνταγή για την υγεία σας.
Φαρμακευτικός χυμός για το συκώτι σας
Υλικά
- 1 φλιτζάνι νερό (200 ml)
- 1 παντζάρι μέτριου μεγέθους
- 1 καρότο μέτριου μεγέθους
- 1 μήλο μέτριου μεγέθους
Προετοιμασία
Ξεκινήστε πλένοντας καλά όλα τα υλικά. Έπειτα κόψτε τα σε μικρά κομμάτια για να τα χτυπήσετε ευκολότερα στο μπλέντερ. Βεβαιωθείτε ότι το παντζάρι και το καρότο είναι ωμά, επειδή έτσι περιέχουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες.
Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σας μέχρι να έχετε ένα ωραίο ομοιογενές υγρό, το οποίο θα αναμείξετε με ένα φλιτζάνι νερό για να το αραιώσετε. Αν προσθέσετε μερικά παγάκια, θα γίνει ακόμα πιο δροσιστικό και απολαυστικό.
Πότε πρέπει να το πίνετε; Μισή ώρα πριν το κύριο γεύμα της ημέρας. Απλώς πίνετε ένα φλιτζάνι από αυτό το χυμό κάθε μέρα για πέντε ημέρες προκειμένου να αποτοξινώσετε το συκώτι σας. Ξεκουραστείτε για δέκα ημέρες πριν ξαναρχίσετε τη διαδικασία. Θα εξασφαλίσετε γευστικές θρεπτικές ουσίες που θα ωφελήσουν την υγεία σας.
Μην το παραλείψετε!