Translate

Reuters: Μεγάλη ζημιά για ΕΚΤ και Γερμανία σε περίπτωση Grexit

Reuters: Μεγάλη ζημιά για ΕΚΤ και Γερμανία σε περίπτωση Grexit
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΚΤ, αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα άνωθεν υποστηρίζει σε νέα του ανάλυση το πρακτορείο Reuters, το οποίο κάνει λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά σε ενδεχόμενο Grexit.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η έξοδος της Ελλάδας από την
Ευρωζώνη θα δημιουργούσε μία τεράστια μαύρη «τρύπα» στα ταμεία τόσο της ΕΚΤ όσο και των χωρών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη «τρύπα» θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στο ελληνικό χρέος των 320 δισ. ευρώ.
Reuters: Μεγάλη ζημιά για ΕΚΤ και Γερμανία σε περίπτωση Grexit
«Σε περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη, οι υπόλοιπες πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» υποστηρίζει ο Στ. Ζένιος, μέλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
«Αυτοί που μένουν πίσω καλούνται να διαχειριστούν τα μεγαλύτερα βάρη» προσθέτει χαρακτηριστικά και διερωτάται εάν χώρες, όπως η Ιταλία και Ισπανία, διαθέτουν τη δυναμική και την ευχέρεια να απορροφήσουν αυτές τις «τρύπες».
Ο Μάριο Ντράγκιi πρόσφατα, συνεχίζει το Reuters, παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 104 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ έχει δανείσει 38 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.
«Η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα εξαλείψει τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» σημειώνει ο Willem Buiter, αναλυτής της Citigroup, προσθέτοντας πως τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 91 δισ. ευρώ.
«Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και χρεοκοπήσει, η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει ακόμη και 86,2 δισ. ευρώ» υποστηρίζει ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ifo.
Εάν, συνεχίζει, αποχωρήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε κρίση (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος), οι ζημιές της Γερμανίας θα υπερβούν τα 322 δισ. ευρώ.                                                                                                                       enikonomia
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com