Νέα Υόρκη
Η επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου με τη συμμετοχή και του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ, θα επιτρέψει στην Ελλάδα θα μπορέσει να «εκμεταλλευτεί τον πλούτο που τόσα χρόνια είναι κρυμμένος στα έγκατα της γης» δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας.
«Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές.
Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Καμένος. «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές.
Μιλώντας την Κυριακή στην καθιερωμένη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, που πραγματοποιείται την παραμονή της ελληνικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η «επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και με το Ισραήλ». Επισήμανε ότι «με τη συνεργασία των ΗΠΑ μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να δώσει τη λύση ασφάλειας στην περιοχή»
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τους ομογενείς, ο κ. Καμμένος είπε: «Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να είμαστε οι Έλληνες ενωμένοι και να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο κερδίσαμε το 1821: την εθνική μας ανεξαρτησία. Και η εθνική μας ανεξαρτησία είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία [...] Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη στιγμή για το έθνος μας, σημαντικό ρόλο μπορείτε να διαδραματίσετε και εσείς, όπως το 1821, όταν η επανάσταση ξεκίνησε από ομογενείς».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι εκείνοι που έχουν αποδείξει τη φιλία τους. Και τι εννοώ; Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που με το Σχέδιο Μάρσαλ, χωρίς να ζητήσουν απολύτως τίποτα από την Ελλάδα, απολύτως τίποτα, κατάφεραν να κτίσουν τη νέα Ελλάδα. Αν υπάρχει εμπορική ναυτιλία είναι γιατί οι ΗΠΑ μας έδωσαν τα Λίμπερτι.
Οι ΗΠΑ, σαν πραγματικός σύμμαχος, δεν δάνεισαν την Ελλάδα για να πάρουν πίσω τόκους. Στήριξαν την Ελλάδα για να αναπτυχθεί και να προχωρήσει στο δυτικό ελεύθερο κόσμο. Και η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Τώρα, ήρθε η ώρα που η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αποδείξει πως είναι πόλος σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η απειλή που δέχεται αυτή την στιγμή ο Δυτικός κόσμος είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο οποίος εμφανίζεται είτε με την ταμπέλα του Ισλαμικού Κράτους ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή υπό την μορφή διαφορετικών τρομοκρατικών υποθέσεων. Εδώ λοιπόν είναι ο σημαντικός ρόλος που θα παίξει η χώρα μας».
Ακολούθως, ανέφερε ότι «προς το τέλος Μαΐου, θα έχω την χαρά να συναντηθώ επίσημα με το νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ. Κάρτερ και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και ευχαριστώ και την Ομογένεια για να κλειστεί αυτή η πρώτη συνάντηση με υπουργό 'Αμυνας άλλης χώρας, ώστε να κτίσουμε ακριβώς αυτή την πολιτική».
Μιλώντας για τους υδρογονάνθρακες και την ΑΟΖ σημείωσε ότι «θα επιδιώξουμε να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων».
»Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Γιατί να μην δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ' την Ελλάδα; Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομική ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα; Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες;» διερωτήθηκε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ