ια αιώνες,πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά για τη βελτίωση της υγείας και για να αποκρούσουν τις διάφορες νόσους...
στις μέρες μας πολλές μελέτες - κυρίως εργαστηριακές - επιβεβαιώνουν το ρόλο συγκεκριμένων μπαχαρικών επισημαίνοντας πως μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου...
"υπάρχει όλο και περισσότερη τεκμηρίωση ότι αρκετές ενώσεις μπαχαρικών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες," λέει ο John Milner, PhD, διευθυντής του "Human Nutrition Research Center at the US Department of Agriculture και συν-συγγραφέας της επανεξέτασης των μπαχαρικών για την πρόληψη του καρκίνου...
τα μπαχαρικά που έχουν επισημανθεί για την προστασία που προσφέρουν από τον καρκίνο σε εργαστηριακές μελέτες είναι πάρα πολλά όπως
βέβαια και οι μελέτες
βέβαια και οι μελέτες
άλλες από βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ενώ
άλλες έχουν προχωρήσει και κάποια μπαχαρικά όπως το κουρκούμι και το σκόρδο.έχουν μελετηθεί διεξοδικά με δεδομένη πιά την αντικαρκινική τους προστασία...
τα μπαχαρικά λοιπόν με επιστημονικά αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι τα παρακάτω:
μάραθο
κύμινο
τζίντζερ
μαύρο πιπέρι
κρόκος-σαφράν
τα μπαχαρικά τα οποία συνεχίζουν να εξετάζονται και στα οποία έχουν ήδη ανιχνευτεί ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι:
τα γαρίφαλα
ο γλυκάνισος
ο βασιλικός
η μουστάρδα
το φρέσκο λεμόνι
το παρθένο ελαιόλαδο
και
το αβοκάντο
το αβοκάντο
σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά συμπεραίνουμε πως ιδανικά για την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας είναι:
1.η διατροφή που βασίζεται με μια ποικιλία
φρούτων
λαχανικών
ξηρών καρπών
δημητριακών και
οσπρίων
2. οι επί πλέον φυτικές ίνες π.χ αντικαταθιστούμε το λευκό ρύζι με καστανό και προσθέτουμε περισσότερες νυφάδες βρώμης στη διατροφή μας
3. αντικαθιστούμε όλα τα λευκά ψωμιά με ολικής αλέσεως ψωμί
4. παρασκευάζουμε δικά μας σνακ αντί για πατατάκια-π.χ "μιά χούφτα αμύγδαλα",
"ένα snack που μας δροσίζει και που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα",
"αμύγδαλα και σταφίδες για την μνήμη μας"
5. τρώμε τα φρέσκα φρούτα μας με τη φλούδα -όσα τρώγονται
6. προσέχουμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας πολλά ωμέγα-3 λιπαρά ώστε να καταπολεμούνται οι φλεγμονές
7. μαγειρεύουμε πάντα -μα πάντα-με ελαιόλαδο
8. αποφεύγουμε συστηματικά τα συσκευασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς-λιπαρά - ας θυμηθούμε "ας «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!"
9. αποφεύγουμε το επεξεργασμένο αλάτι
2. οι επί πλέον φυτικές ίνες π.χ αντικαταθιστούμε το λευκό ρύζι με καστανό και προσθέτουμε περισσότερες νυφάδες βρώμης στη διατροφή μας
3. αντικαθιστούμε όλα τα λευκά ψωμιά με ολικής αλέσεως ψωμί
4. παρασκευάζουμε δικά μας σνακ αντί για πατατάκια-π.χ "μιά χούφτα αμύγδαλα",
"ένα snack που μας δροσίζει και που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα",
"αμύγδαλα και σταφίδες για την μνήμη μας"
5. τρώμε τα φρέσκα φρούτα μας με τη φλούδα -όσα τρώγονται
6. προσέχουμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας πολλά ωμέγα-3 λιπαρά ώστε να καταπολεμούνται οι φλεγμονές
7. μαγειρεύουμε πάντα -μα πάντα-με ελαιόλαδο
8. αποφεύγουμε συστηματικά τα συσκευασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς-λιπαρά - ας θυμηθούμε "ας «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!"
9. αποφεύγουμε το επεξεργασμένο αλάτι
και
τώρα μιά σαλάτα με ισχυρές αντιοξιδωτικές,αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες:
-120 γρ περίπου χοντραλεσμένο σιτάρι
-ένα (1) κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
-μαύρο πιπέρι
-μαύρο πιπέρι
-μία με δύο λιαστές ντομάτες
-τέσσερις πέντε ελιές - μαύρες ή πράσινες -ξεπικρισμένες φυσικά
-τέσσερα πέντε φρέσκα φύλλα δυόσμου ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα
-χυμό από ένα λεμόνι
-ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ή φρεσκοτριμμένη ρύζα
-μία μεγάλη πιπεριά φλωρίνης
-λάδι
-σαφράν
-σαφράν
-ένα κρεμμύδια τουρσί - από ζύμωση
-φύλλα μαρουλιού
με τα υλικά μας αυτά φτιάχνουμε μικρά "ντολμαδάκια" τυλιγμένα στα φύλλα του μαρουλιού μας και να πως :
σε πολύ-πολύ λίγο νερό αφήνουμε το πλιγούρι μας να μουλιάσει για πέντε -δέκα λεπτά
και
σε πολύ-πολύ λίγο νερό αφήνουμε το πλιγούρι μας να μουλιάσει για πέντε -δέκα λεπτά
και
σε ένα τηγάνι προσθέτουμε
το αλάτι
το πιπέρι
το κουρκούμι
το σιτάρι μας - όπως είναι με το νερό,το οποίο έχει σχεδόν απορροφήσει
το λάδι
το σαφράν και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας
τα γυρίζουμε για πέντε με δέκα λεπτά πολύ πολύ γρήγορα
τραβάμε από το μάτι της κουζίνας
και
την πιπεριά ψιλοκομμένη
τις ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους κομμένες στα δύο
τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
το κρεμμύδι μας επίσης ψιλοκομμένο
και το τζίντζερ
ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το δυόσμο
αφού ανακατέψουμε πάλι πολύ καλά τα υλικά μας
στη συνέχεια
πλάθουμε μικρές μπουκιές και τις τυλίγουμε στα φύλλα μαρουλιού...
τα τοποθετούμε σε γυάλινη πιατέλα που να σκεπάζει και τα βάζουμε στο ψυγείο...
μπορούμε να τα σερβίρουμε μετά από μία ώρα ώστε όλα μας τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους...
η σαλάτα αυτή μπορεί να καταναλωθεί και μετά από αρκετές ώρες διατηρημένη πάντα στο ψυγείο για μία με δύο μέρες...
σημείωση:η ποσότητες είναι ενδεικτικές,μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες!!!
~~~~~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης και: