Το "ναυάγιο" του Παρισιού δείχνει νέο μνημόνιο ή εκλογές - Η κυβέρνηση αποφασίζει πώς θα... τελειώσει
Το «ναυάγιο» του Παρισιού με την τρόικα να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες απαιτήσεις σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και να οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης φέρνει τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πιο κοντά ή καθίσταται πλέον σαφές πως Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πάνε σε παράταση του μνημονίου σφίγγοντας και άλλο τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων.
Όλα τα ενδεχόμενο αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε μία ακόμη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου Σαμαράς και Βενιζέλος. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα δείξει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «σε ποια κατεύθυνση οδεύουμε». Οι ίδιες πάντως πηγές χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο των εκλογών ως «πολιτική αυτοκτονία» για την κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί υπό το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή δεν πρόκειται να βρεθούν οι 180 βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποτραπεί το σενάριο των εκλογών και η συντριβή, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έως και 11,5 μονάδες. Πόσο μάλλον μέσα στο χειμώνα και μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και μνημονίων.
Αυτό που έγινε αντιληπτό από τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι είναι πώς η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ έχουν σκληρύνει τη στάση τους και με τον τρόπο αυτό δείχνουν στην κυβέρνηση το δρόμο της εξόδου, καθώς διαβλέπουν πολιτικές εξελίξεις άμεσα στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να διασωθεί βαφτίζοντας τα νέα μέτρα ως πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ακόμη και αυτό πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να το πετύχει.
Οι δανειστές λένε παράταση του μνημονίου και ζητούν:
-Δημοσιονομικό κενό όπου δεν δέχονται τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς. Επιμένουν ότι θα υπάρξει κενό για το 2015 το ύψος του οποίου το συνδέουν με τα υπόλοιπα θέματα και ζητούν επιπλέον μέτρα. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι ευρωπαϊκή πηγή διέρρεε από τις Βρυξέλλες ότι ετέθη ακόμη και το θέμα των 100 δόσεων και ζήτησαν να ακυρωθεί η πρόσφατη εγκύκλιος της Γραμματείας Εδόσων και να έλθει από την αρχή διαφορετική ρύθμιση στην Βουλή.
-Ασφαλιστικό, δεν αρκούνται στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει κάνει και που προωθεί η κυβέρνηση αλλά ζητούν και μείωση συντάξεων άμεσα.
-ΦΠΑ επιμένουν στην αύξηση συντελεστών και στα νησιά που ισχύει ευνοικό καθεστώς.
-Εργασιακό ζητούν συνολική αναμόρφωση που να περιλαμβάνει και ομαδικές απολύσεις αλλαγή της λήψης απόφασης για απεργίες όπως και του συνδικαλιστικού νόμου.
- Συντάξεις. Μείωση των συντάξεων τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών.
- Λήξη της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Θέλουν να βγαίνει στο σφυρί και η πρώτη κατοικία από τις αρχές του 2015.
Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα με την υπογραφή ενός νέου μνημονίου ή την παράταση του υπάρχοντος με την ένταξη σε αυτό πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα με την υπογραφή ενός νέου μνημονίου ή την παράταση του υπάρχοντος με την ένταξη σε αυτό πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Το ερώτημα είναι πώς θα περάσει μια τέτοια συμφωνία από την Βουλή δίχως απώλειες από την πλευρά της συμπολίτευσης. Αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει πώς δεν μπορούν να ψηφίσουν νέα μέτρα, αν και όταν φτάνει η ώρα αποδεικνύονται… κότες.
Φυσικά η κυβέρνηση θα προβάλλει στους βουλευτές το δέλεαρ της πιστοληπτικής γραμμής συμπληρωματικά με τον κίνδυνο που εγκυμονεί ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας. Αλλά ακόμη κι αν περάσει η συμφωνία έρχεται η Προεδρική εκλογή. Και εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Άρα λοιπόν προς μνημόνιο και πίσω εκλογές για την κυβέρνηση. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.