Translate

Είναι οι ΄΄Nεοέλληνες΄΄ ο πιο άξεστος λαός;

Κοροϊδεύουμε πολύ συχνά τους Άγγλους και τους Γερμανούς τουρίστες για τα σανδάλια και τις άσπρες κάλτσες. Κοροϊδεύουμε τους Κινέζους που δεν κάνουν βήμα χωρίς να
κρατούν μια φωτογραφική μηχανή. Κοροϊδεύουμε τους Αμερικάνους, επειδή…κοιμούνται νωρίς, τους Τούρκους γιατί πιστεύουμε πως αυτοί φταίνε για όλα μας τα δεινά, τους Άραβες επειδή κρύβουν τις γυναίκες τους. Tους Σκανδιναβούς γιατί είναι κατάξανθοι, τους Σκωτσέζους γιατί έχουν αστεία προφορά, τους Βαλκάνιους γιατί είναι φτωχοί και οι γυναίκες από εκεί είναι όλες ξέκωλα. Αλλά στάσου. Εμείς οι Έλληνες, γεννήσαμε όλο τον πλανήτη. Τις επιστήμες, το θέατρο, τα μαθηματικά, μόνο τη…ζωή την ίδια δεν ανακαλύψαμε. (έτσι λέμε). Πως διάολο γίνεται και συναντάμε παντού άξεστους, αγενείς, χωρίς τρόπους, δήθεν πολιτισμένους και δήθεν τίμιους Έλληνες τουρίστες;

Μα είναι οι μοναδικοί που ακούγονται σε μια παραλία.
Τα παιδιά μας είναι τα ΜΟΝΑ που φωνάζουν, τσιρίζουν, ουρλιάζουν και η μάνα δίπλα διαβάζει περιοδικό.
Πετάμε σκουπίδια παντού.
Δεν τους νοιάζει αν ΕΔΩ το κάπνισμα απαγορεύεται.
Στο δρόμο, θα κάνουν αυτό που γουστάρουν και θα ρίξουν και ένα μπινελίκι. Για την κόρνα ούτε λόγος.
Αν ο Θεός των ταξιτζήδων ήταν Έλληνας, θα είχε βάλει τους μισούς στη φυλακή. Χρεώνουν ό,τι θέλουν, για αγγλικά ούτε λόγος, aircondition αν γουστάρουν και άμα λάχει βάζουν και 3-4 ακόμα για κούρσα.
Ναι έχουν κέφι οι Έλληνες, ναι ξενυχτούν, είναι φιλόξενοι, έξω καρδιά. Ναι πήραμε το Euro. Ναι Έλληνας έχτισε την Ακρόπολη, Έλληνας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Σοφοκλής, ο Αριστοτέλης. Έλληνες ήταν όλοι αυτοί. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σύγχρονος Έλληνας έχει τρόπους.
Έχετε δει Έλληνα στο εξωτερικό ; Ή θα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεστο γάλα, ή θα προσαρμοστεί με τους γύρω του. Έξω, φερόμαστε πολιτισμένα. Γιατί έξω δεν μας παίρνει να κάνουμε μαγκιές.
Εδώ, θα πει κάποιος, δεν έχουμε νόμους. Έχουμε φίλε, αλλά εσύ πρώτος πρώτος δεν τους σέβεσαι. Ούτε τους γραπτούς, ούτε τους άγραφους. Είμαστε αγενείς. Άξεστοι. Πες το όπως θες. Μας στεναχωρεί, αλλά έτσι είμαστε. Τι φταίει και αυτό περνάει από γενιά σε γενιά, δεν ξέρω.
Η νεολαία τώρα έχει άλλα ενδιαφέροντα μάλλον. Να βγάλει καμία καλή selfie, να δει κανένα κώλο, να κάνει τατουάζ, να αφήσει μούσια, να πάει μπουζούκια, να βγάλει προς τα έξω μια ψεύτικη, φτηνή, ΓΥΦΤΙΚΗ εικόνα που μόνο γέλιο προκαλεί. Ακαλαίσθητες γυναίκες, άξεστα αγοράκια με μηδέν Παιδεία. Ρε, αυτοί είμαστε;
Τον σεβασμό τον έχουμε μέσα μας, αλλά δεν τον βγάζουμε παντού. Μόνο εκεί που μας συμφέρει, εκεί όπου θα κερδίσουμε κάτι. Εμ, δεν είναι έτσι, όμως, η ζωή. Σεβασμό πρέπει να έχεις παντού. Στα ζώα, στους ηλικιωμένους, σε αυτούς που σε χρειάζονται, σε αυτούς που δεν σου χρωστούν ΤΙΠΟΤΑ.
Πας ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Γυρνάς στην Ελλάδα και μετά λες ανάθεμα την ώρα που γύρισα. Έχουμε την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, αλλά ο Θεός την ώρα που μας πέταγε σε αυτή τη γωνιά, μας έδωσε μαζί και κάτι ακόμα. Την αυτοκαταστροφή, αποτυπωμένη σε κάθε σημείο του DNA μας.
Είμαι τόσο λάθος;

Γράφει ο  Λάμπρος Κωνσταντάρας                                                                                                                               
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com