Ανεξαρτήτως της ανόδου που έρχεται άμεσα σε ΧΑ και τράπεζες, η ταφόπλακα σχεδιάστηκε στα μέτρα της Ελλάδος
Σε ναρκοπέδιο χρέους και πολιτικού ρίσκου η αγορά – Άνοδος έως στις 1200 μονάδες και στο τέλος….θα δούμε και τις 900 μονάδες
Στις 16 Ιανουαρίου του 2014 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 1280 μονάδες και στο bankingnews.gr σημειώναμε γιατί η αγορά θα έπρεπε να διορθώσει βίαια για 7 λόγους στις 1100 μονάδες.
Αντ΄ αυτού η δυναμική που διαμορφωνόταν έστελνε την αγορά στις 1400 μονάδες εξέλιξη μη φυσιολογική.
Στις 27 Ιανουαρίου μόλις 11 ημέρες μετά το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στις 1136 μονάδες.
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
Ο σημερινός τίτλος που αποτελεί περισσότερο άποψη μας αναφέρει «ανεξαρτήτως της ανοδικής αντίδρασης που έρχεται άμεσα σε ΧΑ και τράπεζες, η ταφόπλακα σχεδιάστηκε στα μέτρα της Ελλάδος».
Τι εννοούμε.
Για τους θιασώτες της χρηματιστηριακής αγοράς, για όσους έχουν το μεράκι εμπλοκής στο χρηματιστήριο, για όσους θέλουν να βελτιώσουν με σύνεση ή ρίσκο το εισόδημα τους από το χρηματιστήριο θα διατυπώσουμε μια άποψη την οποία θα θέλαμε να διαβάσετε αλλά προφανώς να σταθμίσετε διπλά και τριπλά.
Ότι πετύχαμε με απόλυτη ακρίβεια τις 470 μονάδες ιστορικό χαμηλό στο ΧΑ όταν ήταν 2200 μονάδες ήταν μια σημαντική πρόβλεψη αλλά χάσαμε και ορισμένες ισχυρές ανόδους οπότε πάντα η εκτίμηση είναι επισφαλής.
Μέσα σε αυτό το πλέγμα ριψοκίνδυνων προβλέψεων θα επιχειρήσουμε να δούμε ορισμένα γεγονότα τα οποία θα επιδράσουν καίρια στο χρηματιστήριο.
Βραχυχρόνια μετά από μια μεγάλη διόρθωση που έχει συντελεστεί θα υπάρξει ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο ίσως έως τις 1200 μονάδες.
Όμως αυτό είναι το έλασσον όπως έλασσον είναι ότι το ΧΑ στο τέλος θα βρεθεί στις 900 μονάδες.
Δυστυχώς δεν έχουμε αποτιμήσει όλοι βασικούς κινδύνους που αφορούν το χρέος, την πολιτική κατάσταση και τις τράπεζες.
Αν το χρέος δεν μειωθεί αισθητά μέσω ενός γενναίου haircut η Ελλάδα δεν θα γυρίσει σελίδα θα συνεχίσει να βρίσκεται εγκλωβισμένη στα γρανάζια της παρακμής και στο τέλος θα μας βάλουν και την ταφόπλακα.
Ήδη ορισμένοι έχουν πάρει τα μέτρα ας μην τους κάνουμε την χάρη,
Η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι προσπαθεί – όχι στο να διαχειριστεί το χρέος σε αυτό το θέμα έχει επιδείξει δουλικότητα – αλλά στο σκέλος του πλεονάσματος.
Το πλεόνασμα αυξάνεται αλλά ποιος αυξάνει το πλεόνασμα η ΤτΕ που έδωσε 817 εκατ από τα κέρδη που σημείωσε στο ΥΠΟΙΚ ώστε να μπορέσει το κράτος να δείξει….πλεόνασμα.
Τα κέρδη της ΤτΕ προήλθαν από τις τράπεζες άρα το πλεόνασμα της Ελλάδος το δημιούργησαν οι τράπεζες.
Οι τράπεζες αυτές οι μοχθηρές που οι διοικήσεις τους απεργάζονται το κακό της κοινωνίας θα έλεγε ένας φαντασιόπληκτος αριστερός με εμμονές.
Τις τράπεζες στην Ελλάδα δεν τις έχουμε προστατέψει όπως θα έπρεπε.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ έχουν υπερβάλλει εαυτόν ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την σταθερότητα των τραπεζών που παραμένει ζητούμενο.
Αρχές Μαρτίου μην ξαφνιαστείτε από τα τραγικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το δ΄ τρίμηνο του 2013;
Σας έχουμε προειδοποιήσει, τα αποτελέσματα θα είναι χάλια.
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση καθυστερεί και μαζί και η αμκ της Eurobank.
Η Εθνική αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα της αγοράς.
Θα χρειαστεί ή όχι αύξηση κεφαλαίου;
Τις τράπεζες τις κατέστρεψαν αλλά οι τράπεζες μόνο θετικά έχουν προσφέρει στην πατρίδα και την κοινωνία.
Πλήρωσαν φόρους συνολικά από το 2000 έως το 2010 περίπου 5 δισεκ. έδωσαν μερίσματα, στήριξαν το χρέος και στο τέλος υπέστησαν ζημία 38 δισεκ. έδωσαν 252 δισεκ. δάνεια για να μειωθούν στα 218,5 δισεκ. και επωμίστηκαν όλο το βάρος της κατάρρευσης της οικονομίας λόγω της ύφεσης με 75 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο.
Το κράτος τις ανακεφαλαιοποίησε αλλά οι τράπεζες στήριξαν την Ελλάδα περισσότερο από οποιοδήποτε έλληνα ή πολιτικό δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν δεν μας αρέσει.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία κεφαλαίων και ρευστότητας.
Το κράτος βρίσκεται σε πολιτική ομηρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς θα είναι πρώτο κόμμα και αυτό το ξέρουν όλοι και όσοι δεν το βλέπουν απλά εθελοτυφλούν.
Η αβεβαιότητα λοιπόν που δημιουργείται δεν εδράζεται στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ευρωπαϊκή επιλογή της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συστημικό κόμμα και δεν είναι τυχαίο ότι τα αμερικανικά λόμπι στηρίζουν τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμαστε στην J P Morgan και στην Goldman Sachs.
Όμως μέχρι να ξεκαθαρίσει η στρατηγική της Ευρώπης με τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης – που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – το ελληνικό χρηματιστήριο θα πέσει ώστε να αποτιμήσει αυτό τον κίνδυνο.
Το κεφαλαιώδες ζήτημα της Ελλάδος δεν είναι ο πολιτικός κίνδυνος είναι το χρέος που είναι μη διαχειρίσιμος κίνδυνος.
Το χρέος πρέπει πάσει θυσία να υποστεί haircut.
Γράφαμε πρόσφατα
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από αυτούς που εναντιώνονται στο haircut στο χρέος εντός της Ελλάδος είναι ότι
«το χρέος ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει διεθνώς και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει χώρα με μηδενικό χρέος.
Το χρέος αποτελεί μια ανακυκλούμενη πίστωση.
Δανείζεται μια οικονομία από τις αγορές καλύπτει ανάγκες του εθνικού προϋπολογισμού, αποπληρώνει παλαιά ομόλογα και τόκους και ο φαύλος κύκλος του υπερδανεισμού συνεχίζεται.
Άρα κακώς στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση περί αποπληρωμής των δανείων καθώς το χρέος ουσιαστικά ποτέ δεν αποπληρώνεται, αλλά επιμηκύνεται στο μέλλον.
Παγκοσμίως το χρέος φθάνει τα 51 τρισεκ. δολάρια ή 37 τρισεκ. ευρώ και το παγκόσμιο ΑΕΠ δηλαδή το παγκόσμιο ακαθάριστο προιόν, στα 72 τρισεκ. δολάρια ή 52,6 τρισεκ. ευρώ και στην πορεία των χρόνων αυξάνεται και δεν μειώνεται το χρέος.
Άρα καμία χώρα του πλανήτη δεν θα αποπληρώσει το χρέος της».
Η προσέγγιση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί χώρες βρέθηκαν σε οικονομική κρίση και ύφεση ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία;
Ήταν οι υψηλοί τόκοι καθώς η Ελλάδα είχε φθάσει να πληρώσει 16-18 δισεκ. ετησίως σε τοκοχρεολύσια που προφανώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει είναι η απάντηση γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Ήδη οι τόκοι έχουν μειωθεί στα 6 δισεκ. με προοπτική να υποχωρήσουν στο 1,8 με 2 δισεκ. υπό ένα σενάριο επιμήκυνσης.
Η Ελλάδα έχει όμως μια δομική ιδιαιτερότητα.
Το χρέος της όπως αναδιαρθρώθηκε αγγίζοντας πλέον τα 321 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια της Τρόικα δεν κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη ή στην δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου.
Ήταν μια βίαιη αναδιάρθρωση ανάγκης όπου αντικαταστάθηκε το χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες με χρέος που κατέχουν τα κράτη.
Η Ελλάδα δεν έχει οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης σοβαρό, δεν έχει εξαγωγική δυναμική και ως εκ τούτου ή θα επιλέξει να βουλγαροποιηθεί διατηρώντας το χρέος ανέπαφο ή θα επιλέξει μια δραστική μείωση του χρέους μέσω haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Το haircut θα απελευθερώσει ένα μεγάλο βάρος από την Ελλάδα ίσως 100 δισεκ ευρώ και η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει την χώρα να ξαναχτίσει το οικονομικό της μοντέλο χωρίς να βαρύνεται με ένα χρέος που δεν δημιουργήθηκε για να στηρίξει ένα οικονομικό μοντέλο αλλά για να ικανοποιήσει την καταναλωτική μανία των 2 τελευταίων 10ετών του ελληνικού δημοσίου και ελληνικής κοινωνίας.
Η απελευθέρωση από το βάρος μέρους του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται όμως από ένα εθνικό σχέδιο όπου τα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκυβερνήσουν εξ ανάγκης να συναποφασίσουν το μοντέλο της επόμενης 10ετίας για την Ελλάδα.
Αναφορές περί εθνικοποίησης τραπεζών, αύξησης των συντάξεων και μισθών δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί απλά θα οδηγήσουν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.
Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους και εθνική στρατηγική ως προς το οικονομικό μοντέλο που θα υιοθετήσει η χώρα.
Βέβαια γεννάται το ερώτημα με αυτό το πολιτικό προσωπικό η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί;
Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα μπορούν να την διασώσουν;
Όμως ελλείψει οικονομικού μοντέλου....θα καταστεί μονόδρομος και νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Αν η Ελλάδα διέθετε σοβαρό οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να χτίσει πάνω σε αυτό και να διαχειριστεί το χρέος.
Θα σχολιάσουν πολλοί μα είναι δυνατό η Ελλάδα να συνάψει δάνειο 18 δισεκ. άρα νέο μνημόνιο και να προχωρήσει σε haircut στο χρέος;
Επίσης ποιο κοινοβούλιο θα ψηφίσει haircut στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς την Ελλάδα;
Η απόφαση θα είναι πολιτική.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής της Ευρώπης και στο κίνδυνο αποσχιστικών δυνάμεων η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο.
Η Ελλάδα με την δουλική της στάση ξευτιλίζεται.
Από υπερήφανο κράτος έχει καταντήσει κράτος παρίας.
Άβουλο έθνος, υποταγμένο στα χρέη και βουτηγμένο στις πολλές παλιές αμαρτίες.
Αν δεν υπάρξει haircut….τι θα συμβεί;
Αν δεν υπάρξει haircut στο χρέος και η Ευρώπη δείξει σκληρή στάση και η νέα ελληνική κυβέρνηση ατολμία απλά ετοιμάστε την ταφόπλακα.
Βέβαια κάποιοι σχεδίασαν την ταφόπλακα στα μέτρα της Ελλάδος.
Ας μην τους κάνουμε την χάρη….να είμαστε αυτόχειρες.
www.bankingnews.gr
Αντ΄ αυτού η δυναμική που διαμορφωνόταν έστελνε την αγορά στις 1400 μονάδες εξέλιξη μη φυσιολογική.
Στις 27 Ιανουαρίου μόλις 11 ημέρες μετά το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στις 1136 μονάδες.
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
Ο σημερινός τίτλος που αποτελεί περισσότερο άποψη μας αναφέρει «ανεξαρτήτως της ανοδικής αντίδρασης που έρχεται άμεσα σε ΧΑ και τράπεζες, η ταφόπλακα σχεδιάστηκε στα μέτρα της Ελλάδος».
Τι εννοούμε.
Για τους θιασώτες της χρηματιστηριακής αγοράς, για όσους έχουν το μεράκι εμπλοκής στο χρηματιστήριο, για όσους θέλουν να βελτιώσουν με σύνεση ή ρίσκο το εισόδημα τους από το χρηματιστήριο θα διατυπώσουμε μια άποψη την οποία θα θέλαμε να διαβάσετε αλλά προφανώς να σταθμίσετε διπλά και τριπλά.
Ότι πετύχαμε με απόλυτη ακρίβεια τις 470 μονάδες ιστορικό χαμηλό στο ΧΑ όταν ήταν 2200 μονάδες ήταν μια σημαντική πρόβλεψη αλλά χάσαμε και ορισμένες ισχυρές ανόδους οπότε πάντα η εκτίμηση είναι επισφαλής.
Μέσα σε αυτό το πλέγμα ριψοκίνδυνων προβλέψεων θα επιχειρήσουμε να δούμε ορισμένα γεγονότα τα οποία θα επιδράσουν καίρια στο χρηματιστήριο.
Βραχυχρόνια μετά από μια μεγάλη διόρθωση που έχει συντελεστεί θα υπάρξει ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο ίσως έως τις 1200 μονάδες.
Όμως αυτό είναι το έλασσον όπως έλασσον είναι ότι το ΧΑ στο τέλος θα βρεθεί στις 900 μονάδες.
Δυστυχώς δεν έχουμε αποτιμήσει όλοι βασικούς κινδύνους που αφορούν το χρέος, την πολιτική κατάσταση και τις τράπεζες.
Αν το χρέος δεν μειωθεί αισθητά μέσω ενός γενναίου haircut η Ελλάδα δεν θα γυρίσει σελίδα θα συνεχίσει να βρίσκεται εγκλωβισμένη στα γρανάζια της παρακμής και στο τέλος θα μας βάλουν και την ταφόπλακα.
Ήδη ορισμένοι έχουν πάρει τα μέτρα ας μην τους κάνουμε την χάρη,
Η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι προσπαθεί – όχι στο να διαχειριστεί το χρέος σε αυτό το θέμα έχει επιδείξει δουλικότητα – αλλά στο σκέλος του πλεονάσματος.
Το πλεόνασμα αυξάνεται αλλά ποιος αυξάνει το πλεόνασμα η ΤτΕ που έδωσε 817 εκατ από τα κέρδη που σημείωσε στο ΥΠΟΙΚ ώστε να μπορέσει το κράτος να δείξει….πλεόνασμα.
Τα κέρδη της ΤτΕ προήλθαν από τις τράπεζες άρα το πλεόνασμα της Ελλάδος το δημιούργησαν οι τράπεζες.
Οι τράπεζες αυτές οι μοχθηρές που οι διοικήσεις τους απεργάζονται το κακό της κοινωνίας θα έλεγε ένας φαντασιόπληκτος αριστερός με εμμονές.
Τις τράπεζες στην Ελλάδα δεν τις έχουμε προστατέψει όπως θα έπρεπε.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ έχουν υπερβάλλει εαυτόν ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την σταθερότητα των τραπεζών που παραμένει ζητούμενο.
Αρχές Μαρτίου μην ξαφνιαστείτε από τα τραγικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το δ΄ τρίμηνο του 2013;
Σας έχουμε προειδοποιήσει, τα αποτελέσματα θα είναι χάλια.
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση καθυστερεί και μαζί και η αμκ της Eurobank.
Η Εθνική αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα της αγοράς.
Θα χρειαστεί ή όχι αύξηση κεφαλαίου;
Τις τράπεζες τις κατέστρεψαν αλλά οι τράπεζες μόνο θετικά έχουν προσφέρει στην πατρίδα και την κοινωνία.
Πλήρωσαν φόρους συνολικά από το 2000 έως το 2010 περίπου 5 δισεκ. έδωσαν μερίσματα, στήριξαν το χρέος και στο τέλος υπέστησαν ζημία 38 δισεκ. έδωσαν 252 δισεκ. δάνεια για να μειωθούν στα 218,5 δισεκ. και επωμίστηκαν όλο το βάρος της κατάρρευσης της οικονομίας λόγω της ύφεσης με 75 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο.
Το κράτος τις ανακεφαλαιοποίησε αλλά οι τράπεζες στήριξαν την Ελλάδα περισσότερο από οποιοδήποτε έλληνα ή πολιτικό δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν δεν μας αρέσει.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία κεφαλαίων και ρευστότητας.
Το κράτος βρίσκεται σε πολιτική ομηρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς θα είναι πρώτο κόμμα και αυτό το ξέρουν όλοι και όσοι δεν το βλέπουν απλά εθελοτυφλούν.
Η αβεβαιότητα λοιπόν που δημιουργείται δεν εδράζεται στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ευρωπαϊκή επιλογή της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συστημικό κόμμα και δεν είναι τυχαίο ότι τα αμερικανικά λόμπι στηρίζουν τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμαστε στην J P Morgan και στην Goldman Sachs.
Όμως μέχρι να ξεκαθαρίσει η στρατηγική της Ευρώπης με τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης – που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – το ελληνικό χρηματιστήριο θα πέσει ώστε να αποτιμήσει αυτό τον κίνδυνο.
Το κεφαλαιώδες ζήτημα της Ελλάδος δεν είναι ο πολιτικός κίνδυνος είναι το χρέος που είναι μη διαχειρίσιμος κίνδυνος.
Το χρέος πρέπει πάσει θυσία να υποστεί haircut.
Γράφαμε πρόσφατα
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από αυτούς που εναντιώνονται στο haircut στο χρέος εντός της Ελλάδος είναι ότι
«το χρέος ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει διεθνώς και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει χώρα με μηδενικό χρέος.
Το χρέος αποτελεί μια ανακυκλούμενη πίστωση.
Δανείζεται μια οικονομία από τις αγορές καλύπτει ανάγκες του εθνικού προϋπολογισμού, αποπληρώνει παλαιά ομόλογα και τόκους και ο φαύλος κύκλος του υπερδανεισμού συνεχίζεται.
Άρα κακώς στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση περί αποπληρωμής των δανείων καθώς το χρέος ουσιαστικά ποτέ δεν αποπληρώνεται, αλλά επιμηκύνεται στο μέλλον.
Παγκοσμίως το χρέος φθάνει τα 51 τρισεκ. δολάρια ή 37 τρισεκ. ευρώ και το παγκόσμιο ΑΕΠ δηλαδή το παγκόσμιο ακαθάριστο προιόν, στα 72 τρισεκ. δολάρια ή 52,6 τρισεκ. ευρώ και στην πορεία των χρόνων αυξάνεται και δεν μειώνεται το χρέος.
Άρα καμία χώρα του πλανήτη δεν θα αποπληρώσει το χρέος της».
Η προσέγγιση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί χώρες βρέθηκαν σε οικονομική κρίση και ύφεση ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία;
Ήταν οι υψηλοί τόκοι καθώς η Ελλάδα είχε φθάσει να πληρώσει 16-18 δισεκ. ετησίως σε τοκοχρεολύσια που προφανώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει είναι η απάντηση γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Ήδη οι τόκοι έχουν μειωθεί στα 6 δισεκ. με προοπτική να υποχωρήσουν στο 1,8 με 2 δισεκ. υπό ένα σενάριο επιμήκυνσης.
Η Ελλάδα έχει όμως μια δομική ιδιαιτερότητα.
Το χρέος της όπως αναδιαρθρώθηκε αγγίζοντας πλέον τα 321 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια της Τρόικα δεν κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη ή στην δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου.
Ήταν μια βίαιη αναδιάρθρωση ανάγκης όπου αντικαταστάθηκε το χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες με χρέος που κατέχουν τα κράτη.
Η Ελλάδα δεν έχει οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης σοβαρό, δεν έχει εξαγωγική δυναμική και ως εκ τούτου ή θα επιλέξει να βουλγαροποιηθεί διατηρώντας το χρέος ανέπαφο ή θα επιλέξει μια δραστική μείωση του χρέους μέσω haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Το haircut θα απελευθερώσει ένα μεγάλο βάρος από την Ελλάδα ίσως 100 δισεκ ευρώ και η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει την χώρα να ξαναχτίσει το οικονομικό της μοντέλο χωρίς να βαρύνεται με ένα χρέος που δεν δημιουργήθηκε για να στηρίξει ένα οικονομικό μοντέλο αλλά για να ικανοποιήσει την καταναλωτική μανία των 2 τελευταίων 10ετών του ελληνικού δημοσίου και ελληνικής κοινωνίας.
Η απελευθέρωση από το βάρος μέρους του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται όμως από ένα εθνικό σχέδιο όπου τα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκυβερνήσουν εξ ανάγκης να συναποφασίσουν το μοντέλο της επόμενης 10ετίας για την Ελλάδα.
Αναφορές περί εθνικοποίησης τραπεζών, αύξησης των συντάξεων και μισθών δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί απλά θα οδηγήσουν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.
Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους και εθνική στρατηγική ως προς το οικονομικό μοντέλο που θα υιοθετήσει η χώρα.
Βέβαια γεννάται το ερώτημα με αυτό το πολιτικό προσωπικό η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί;
Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα μπορούν να την διασώσουν;
Όμως ελλείψει οικονομικού μοντέλου....θα καταστεί μονόδρομος και νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Αν η Ελλάδα διέθετε σοβαρό οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να χτίσει πάνω σε αυτό και να διαχειριστεί το χρέος.
Θα σχολιάσουν πολλοί μα είναι δυνατό η Ελλάδα να συνάψει δάνειο 18 δισεκ. άρα νέο μνημόνιο και να προχωρήσει σε haircut στο χρέος;
Επίσης ποιο κοινοβούλιο θα ψηφίσει haircut στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς την Ελλάδα;
Η απόφαση θα είναι πολιτική.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής της Ευρώπης και στο κίνδυνο αποσχιστικών δυνάμεων η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο.
Η Ελλάδα με την δουλική της στάση ξευτιλίζεται.
Από υπερήφανο κράτος έχει καταντήσει κράτος παρίας.
Άβουλο έθνος, υποταγμένο στα χρέη και βουτηγμένο στις πολλές παλιές αμαρτίες.
Αν δεν υπάρξει haircut….τι θα συμβεί;
Αν δεν υπάρξει haircut στο χρέος και η Ευρώπη δείξει σκληρή στάση και η νέα ελληνική κυβέρνηση ατολμία απλά ετοιμάστε την ταφόπλακα.
Βέβαια κάποιοι σχεδίασαν την ταφόπλακα στα μέτρα της Ελλάδος.
Ας μην τους κάνουμε την χάρη….να είμαστε αυτόχειρες.
www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος