Με σημαντικές συμφωνίες στις αποσκευές τους ταξιδεύουν για την Αγία Πετρούπολη την προσεχή εβδομάδα οι Είκοσι. Οι αποκαλύψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι μοσχοβίτικες πρωτοβουλίες και το μεγάλο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό ήταν το μότο της Ρωσίας όταν ανέλαβε την προεδρία της Συνόδου Κορυφής των είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, τον περασμένο Δεκέμβριο, και, όπως φαίνεται, ο στόχος βαίνει προς επίτευξη. «Αντιμετωπίσαμε κάθε θέμα της καθορισμένης ατζέντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και φτάνουμε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας στις αποσκευές μας έναν σημαντικό αριθμό συμφωνιών» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.
Η Μόσχα είχε από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι βασικό στόχο της προεδρίας της θεωρεί την «ένωση των προσπαθειών των “Είκοσι” για ανεύρεση εκείνων των μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». Οσο για το πώς θα επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος; Υιοθετώντας το τρίπτυχο: ενθάρρυνση των επενδύσεων, αποτελεσματικές ρυθμίσεις και αύξηση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στις αγορές.
Οι εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας στην ατζέντα
Με δεδομένες λοιπόν τις προαναφερόμενες προτεραιότητες, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην Αγία Πετρούπολη είναι και τα εξής:
-η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας,
-η συνδρομή στην αύξηση της απασχόλησης,
-η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και του συστήματος οικονομικών ρυθμίσεων και ελέγχου,
-η σταθερότητα των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών,
-η ενίσχυση του πολύπλευρου εμπορίου, η αντιμετώπιση της συγκάλυψης και της διαφθοράς.
Υστερα από πρόταση της Ρωσίας, στην ατζέντα προστέθηκαν και δύο επιπλέον άξονες στην ατζέντα: Η χρηματοδότηση των επενδύσεων ως βάση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και ο εκσυγχρονισμός των εθνικών συστημάτων κρατικών δανείων και διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Αιχμή του δόρατος στις συμφωνίες που, όπως αποκάλυψε ο κ. Πούτιν, βρίσκονται στις «αποσκευές» των Είκοσι είναι το κοινό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο βήμα για τη βελτιστοποίηση και τον συντονισμό της φορολογικής πολιτικής τα τελευταία εκατό χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι τις παραμονές της λήψης αυτής της απόφασης οι περισσότερες offshore εταιρίες ανακοίνωσαν τη χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου.
Οι καινοτομίες της ρωσικής προεδρίας
Αναφερόμενος στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της ρωσικής προεδρίας ο κ.Πούτιν συμπεριέλαβε την κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των υπουργών Εργασίας του G20. Αυτή η μορφή συνεργασίας μεταξύ των αξιωματούχων των διάφορων χωρών προωθήθηκε για πρώτη φορά και ήταν επιτυχής, καθώς στάθηκε δυνατό να συνδεθούν τα θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με τους στόχους της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης και να συζητηθούν μέτρα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης της νεολαίας και των ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού. Στη δήλωσή ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε: «Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας της εργασίας μας έπαιξε ο εντατικός διάλογος της ρωσικής προεδρίας με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές που δεν συμπεριλαμβάνονται στους “Είκοσι”, δηλαδή με περιφερειακές ενώσεις και διεθνείς οργανισμούς, με επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις, με τη νεολαία, με κέντρα εμπειρογνωμόνων. Προσπαθήσαμε στον μέγιστο βαθμό να λάβουμε υπόψη όλες τις ενδιαφέρουσες και ωφέλιμες συστάσεις και προτάσεις από έναν διευρυμένο κύκλο εταίρων μας».
Υλοποίηση υποχρεώσεων διά... ρωσικής χειρός
Επιτυχία της Ρωσίας χαρακτήρισε ο κ. Πούτιν και την έκθεση που συντάχθηκε για την υλοποίηση των παλαιότερων υποχρεώσεων του G20, που καλούνται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Το μακροσκελές αυτό έγγραφο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του νέου προγράμματος και φέρει την ονομασία «Στρατηγική ανάπτυξης - Αγία Πετρούπολη», παρουσίασαν στον Τύπο στις 28 Αυγούστου η εκπρόσωπος και συντονίστρια της ρωσικής προεδρίας στο G20, επικεφαλής της προεδρικής Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων Ξένια Γιουντάεβα, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι αυτή είναι η πρώτη ανάλογη έκθεση στην πενταετή ιστορία των Συνόδων Κορυφής του G20. Σε αυτή αναλύεται η εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής στη Σεούλ το 2010. Σύμφωνα με την Ξένια Γιουντάεβα, υλοποιημένες μπορούν να θεωρούνται οι 33 από τις 67 υποχρεώσεις, ενώ οι εργασίες σε άλλες 33 συνεχίζονται. Η εκτέλεση όμως μιας εκ των αποφάσεων, αυτή που αφορά την ανάπτυξη των υποδομών ενέργειας και μεταφορών, ανεστάλη.
100 δισ. δολάρια ετησίως, η στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες
Ο Σεργκέι Στορτσάκ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι «Είκοσι» δαπανούν για τη στήριξη των οικονομιών των αναπτυσσόμενων χωρών έως 100 δισ. δολάρια ετησίως. Η συμβολή της Ρωσίας στο ποσό αυτό είναι περίπου 500.000.000.
Στην ερώτηση της RBTH, σε ποιες περιοχές δίνει προτεραιότητα η Ρωσία μέσω των προγραμμάτων της στήριξης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας Αντρέι Μποκάρεφ απάντησε ότι τα περισσότερα χρήματα κατευθύνονται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, ενώ ακολουθούν τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, νοτιότερα της Σαχάρας.
Αναφερόμενη στα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα πρέπει να αναμένονται από τη Σύνοδο Κορυφής, η κυρία Γιουντάεβα είπε στη RBTH ότι οι ηγέτες θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη και τα σχέδια δράσης στις βασικές κατευθύνσεις των «Είκοσι», που θα έχουν τη μορφή 10 έως 12 προτάσεων.
... και του χρόνου, G8
Επίσης, στη Σύνοδο αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο των δραστηριοτήτων του G20 το 2014, όταν θα προεδρεύει η Αυστραλία. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία το επόμενο έτος θα έχει την προεδρία του G8 και στοχεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται εισάγοντας στην παγκόσμια ατζέντα τις προτεραιότητές της, τις διορθώσεις της και τις συστάσεις της.