Αν η Αεροπορία των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στο κτύπημα και το επίπεδο εμπλοκής των εναπομεινάντων συμμάχων όπως η Γαλλία και η ... Αυστραλία (προφανώς κινδυνεύει από τα χημικά του Άσαντ...), αλλά κυρίως το επίπεδο εμπλοκής των αραβικών χωρών είναι το μόνο που απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο Μ.Ομπάμα για το κτύπημα στην Συρία.
Η αποχώρηση της Βρετανίας, του κορυφαίου συμμάχου των ΗΠΑ από την"ομάδα μάχης" έχει αφήσει επιχειρησιακό κενό και ίσως χρειαστεί η εμπλοκή και αεροπορικών δυνάμεων, αφού οι στόχοι "δεν βγαίνουν" σε χρονικό διάστημα 72 ωρών που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ότι θα είναι το κτύπημα.
Αναμφίβολα η βρετανική άρνηση για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία έχει αιφνιδιάσει την Ουάσιγκτον τόσο διπλωματικά όσο και επιχειρησιακά. Αυτό γιατί οι Βρετανία θα συνέδραμε τις ΗΠΑ με επιθέσεις από αέρος από τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
Χρειάζονται και άλλα μέσα πέρα από τα πέντε αντιτορπιλικά και 1-4 υποβρύχια που διαθέτουν στην Α.Μεσόγειο. Οι πλατφόρμες εκτόξευσης είναι περιορισμένες, σίγουρα.
Χρειάζεται αύξηση κατά 30% των δυνάμεων αυτών για να υπάρξει αποτέλεσμα στο κτύπημα, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές και ο χρόνος πιέζει, καθώς οι σύμμαχοι ... φυλλοροούν.
Αυτή τη στιγμή στην Ν.Α. Μεσόγειο τα 5 αμερικανικά σκάφη κλάσης Arleigh Burke και τα υποβρύχια τα οποία είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να εκτοξεύσουν έως και 300 Τomahawk με την εντολή του αμερικανού προέδρου και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.
Σε ότι αφορά το πλήγμα, αυτό είτε θα πραγματοποιηθεί άμεσα, δηλαδή από τα ξημερώματα της Κυριακής, είτε μετά την συνάντηση Πούτιν-Ομπάμ την Τετάρτη στην Μόσχα.
Την Τετάρτη αποφασίζει και ο "αρχαιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ" όπως χαρακτήρισε την Γαλλία ο Μ.Ομπάμα στην εθνοσυνέλευσή της, για την εμπλοκή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.