Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλωνίζει στο Αιγαίο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TCG ÇUBUKLU» παρά την ελληνική αντι-NAVTEX vid

TCG ÇUBUKLUΤο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TCG ÇUBUKLU» «αλωνίζει» στο κεντρικό Αιγαίο κάνοντας δήθεν επιστημονικές έρευνες. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στις
ελληνοτουρκικές σχέσεις και ταυτόχρονα επιχειρεί να προωθήσει τις αναθεωρητικές της τάσεις περί αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ειδικά της υφαλοκρηπίδας.
Η κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο γίνεται ακόμη πιο προκλητική από τη στιγμή που αγνοήθηκε εντελώς η αντι-NAVTEX που εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με την οποία η τουρκική NAVTEX είναι παράνομη και ως εκ τούτου το «TCG ÇUBUKLU» δεν θα έπρεπε να βγει στο Αιγαίο.
Παρά ταύτα ο πλους του πλοίου των προκλήσεων, όπως χαρακτηρίζονται τα σάπια (πλην του Barbaros) ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας συνεχίζεται κανονικά σε μία περιοχή βορείως της Ικαρίας, δυτικά των Ψαρών, ανατολικά της Σκύρου, ανατολικά του Αη Στράτη και νοτιοανατολικά της Λήμνου. Σε μία περιοχή που υπάρχει ελληνική δραστηριότητα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου με την μεταφορά ειδικής πλατφόρμας.
Από χθες που βρίσκεται στο Αιγαίο παρακολουθείται διακριτικά όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού από πολεμικό πλοίο, αλλά από την στιγμή που βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν δημιουργείται πρόβλημα. Ωστόσο κανείς δεν αναφέρεται στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που είναι και ο στόχος της Άγκυρας σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Όπως φαίνεται τα ενεργειακά ζητήματα «τρέχουν» πολύ γρήγορα και μέσα στα επόμενα χρόνια, αν οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το πρώτο ελληνικό φυσικό αέριο να βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτό εξοργίζει την Τουρκία που παρά την τεράστια χερσαία έκταση της έχει πολύ περιορισμένη ΑΟΖ. Με αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί ο Ερντογάν και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του σε βάρος των γειτονικών χωρών.
Η πρόκληση με το «TCG ÇUBUKLU», σε συνέχεια των παραβιάσεων στο Αιγαίο που συνεχίζονται αμείωτες (χθες είχαμε συνολικά 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου) συμβαίνει βάση της NAVTEX 582/17 με την οποία η Τουρκία ανήγγειλε τη διεξαγωγή δήθεν επιστημονικών ερευνών χθες και σήμερα στο κεντρικό Αιγαίο.

Η πορεία του τουρκικού σκάφους ακολουθεί τη γραμμή της σταθερής και μόνιμης αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία σε μια έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών αρμοδιοτήτων και στο πλαίσιο της επιδίωξης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, δεν γνωστοποίησε όπως θα έπρεπε για τις επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, αλλά προχώρησε σε έκδοση δικής της NAVTEX διεκδικώντας έτσι τη συν διαχείριση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό.
Από την πλευρά της Ελλάδας εκδόθηκε η NAVTEX 132/17 με την οποία επί της ουσίας ακυρώνονται οι επιστημονικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους, καθώς η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό καθώς αφορά επιστημονική ερεύνα σε περιοχή που εμπίπτει σε ελληνική περιοχή ευθύνης.
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι μονοί εξουσιοδοτημένοι σταθμοί NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Έρευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί της Λήμνου, του Ηρακλείου Κρήτης και της Κέρκυρας εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ.
Ακόμη και αυτό η Τουρκία το αμφισβήτησε και έβγαλε στο Αιγαίο το «TCG ÇUBUKLU» στη ρότα των προκλήσεων και του αναθεωρητισμού της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

VIDΕΟ που πρέπει να δουν όλοι: Ο Πάπας αρχιεκπρόσωπος του Κρόνειου επί γης ιερατείου, κήρυξε τον Μεσαίωνα του παγκόσμιου ηγέτη

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έχοντας ως «πεσκέσι» από την Κολομβία ένα μαυρισμένο μάτι έπειτα από ατύχημα με το όχημα μετακινήσεώς του, ολοκλήρωσε την Κυριακή το ταξίδι του στην Κολομβία, προτρέποντας

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ! ΕΤΣΙ ΟΙ 2 ΜΠΡΑΒΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΧΙΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΥΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ! ΤIΣ ΑΡΠΑΞΑΝ ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Τα κοράκια καραδοκούσαν στα δικαστήρια! ΈΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ! Όλα έγιναν μετα την αναβολή της δίκης που ζήτησε η πλευρά του Πάνου Καμμένου!

ΕΚΤΑΚΤΟ- Οι πρώτες εικόνες: Ισπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα περικύκλωσαν την Καταλονία – Δεύτερος ''ισπανικός'' εμφύλιος pics - vid

Iσπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνιση τους  στους δρόμους της Καταλονίας μετά από εντολή του Ραχόι ενώ ήδη υπάρχει επέμβαση

Dr. Eric Norton: Υπάρχει τεράστιος εξωγήινος στόλος πίσω από τη Σελήνη

Τα ελληνικά νησιά στο «μάτι» του «θηρίου» - Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 5G

Σε χθεσινό  άρθρο διαβάσατε πως η τεχνολογία 5G θα αλλάξει την ζωή μας και θα καθορίζει το μέλλον των «έξυπνων πόλεων» με τους πάντες και τα πάντα να είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό σέρβερ, ο

Το Ισραήλ μαζί με Έλληνες ψευτο-εθνικιστές στηρίζουν ένα «ανεξάρτητο» Κουρδιστάν

Το Ισραήλ μαζί με Έλληνες ψευτο-εθνικιστές στηρίζουν ένα «ανεξάρτητο» Κουρδιστάν Το Ισραήλ στηρίζει ένα «ανεξάρτητο» Κουρδιστάν καθώς ήδη οι