Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλωνίζει στο Αιγαίο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TCG ÇUBUKLU» παρά την ελληνική αντι-NAVTEX vid

TCG ÇUBUKLUΤο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TCG ÇUBUKLU» «αλωνίζει» στο κεντρικό Αιγαίο κάνοντας δήθεν επιστημονικές έρευνες. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στις
ελληνοτουρκικές σχέσεις και ταυτόχρονα επιχειρεί να προωθήσει τις αναθεωρητικές της τάσεις περί αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ειδικά της υφαλοκρηπίδας.
Η κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο γίνεται ακόμη πιο προκλητική από τη στιγμή που αγνοήθηκε εντελώς η αντι-NAVTEX που εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με την οποία η τουρκική NAVTEX είναι παράνομη και ως εκ τούτου το «TCG ÇUBUKLU» δεν θα έπρεπε να βγει στο Αιγαίο.
Παρά ταύτα ο πλους του πλοίου των προκλήσεων, όπως χαρακτηρίζονται τα σάπια (πλην του Barbaros) ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας συνεχίζεται κανονικά σε μία περιοχή βορείως της Ικαρίας, δυτικά των Ψαρών, ανατολικά της Σκύρου, ανατολικά του Αη Στράτη και νοτιοανατολικά της Λήμνου. Σε μία περιοχή που υπάρχει ελληνική δραστηριότητα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου με την μεταφορά ειδικής πλατφόρμας.
Από χθες που βρίσκεται στο Αιγαίο παρακολουθείται διακριτικά όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού από πολεμικό πλοίο, αλλά από την στιγμή που βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν δημιουργείται πρόβλημα. Ωστόσο κανείς δεν αναφέρεται στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που είναι και ο στόχος της Άγκυρας σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Όπως φαίνεται τα ενεργειακά ζητήματα «τρέχουν» πολύ γρήγορα και μέσα στα επόμενα χρόνια, αν οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το πρώτο ελληνικό φυσικό αέριο να βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτό εξοργίζει την Τουρκία που παρά την τεράστια χερσαία έκταση της έχει πολύ περιορισμένη ΑΟΖ. Με αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί ο Ερντογάν και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του σε βάρος των γειτονικών χωρών.
Η πρόκληση με το «TCG ÇUBUKLU», σε συνέχεια των παραβιάσεων στο Αιγαίο που συνεχίζονται αμείωτες (χθες είχαμε συνολικά 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου) συμβαίνει βάση της NAVTEX 582/17 με την οποία η Τουρκία ανήγγειλε τη διεξαγωγή δήθεν επιστημονικών ερευνών χθες και σήμερα στο κεντρικό Αιγαίο.

Η πορεία του τουρκικού σκάφους ακολουθεί τη γραμμή της σταθερής και μόνιμης αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία σε μια έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών αρμοδιοτήτων και στο πλαίσιο της επιδίωξης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, δεν γνωστοποίησε όπως θα έπρεπε για τις επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, αλλά προχώρησε σε έκδοση δικής της NAVTEX διεκδικώντας έτσι τη συν διαχείριση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό.
Από την πλευρά της Ελλάδας εκδόθηκε η NAVTEX 132/17 με την οποία επί της ουσίας ακυρώνονται οι επιστημονικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους, καθώς η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό καθώς αφορά επιστημονική ερεύνα σε περιοχή που εμπίπτει σε ελληνική περιοχή ευθύνης.
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι μονοί εξουσιοδοτημένοι σταθμοί NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Έρευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί της Λήμνου, του Ηρακλείου Κρήτης και της Κέρκυρας εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ.
Ακόμη και αυτό η Τουρκία το αμφισβήτησε και έβγαλε στο Αιγαίο το «TCG ÇUBUKLU» στη ρότα των προκλήσεων και του αναθεωρητισμού της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΠΗΔΙ@Τ@Ν ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ;;;- ΒΡΕ TI MAΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΥΡΑ ΣΤΟ… (ΦΩΤΟ)

Τι μαθαίνει κανείς όταν κάνει μια γύρα στο facebook από τα σχόλια και μόνο για την Έφη Αχτσιόγλου, την σκληρή σύμβουλο του Κατρούγκαλου που έγινε ως διά μαγείας υπουργός με ρεκόρ ευνοιοκρατίας…

Τι συνέβη πραγματικά στο Πολυτεχνείο; Ποιοί το οργάνωσαν και γιατί; Colpo Grosso

Ο βρώμικος ρόλος των Εβραιοσιωνιστών, το «υποχείριο» Ιωαννίδης και ο άτολμος Παπαδόπουλος!

Σαν εισαγωγή
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Οκτώβριο του 1973 έχουν τόσο

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Η GOOGLE maps/space/mars

ANOIΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΖΟΥΜΑΡΕΤΕ ...ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ...

ΤΟ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ - ΗΠΑ-Γαλλία προειδοποιούν την Τουρκία: «Την επόμενη φορά θα σε βυθίσουμε»

Η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί από τρίτους- ΗΠΑ-Γαλλία- ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι προειδοποιήσεις

ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Η ''ΙΕΡΑ'' ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΗΡ ΚΛΕΟΜΕΝΗ: Ο «κληρικός» που ξορκίζει τα «διαβολικά» ΑΤΜ και σχίζει τα 50ευρα

Την θέση της από τον ιδιόρυθμο ρασοφόρο που αυτοαποκαλείται πατήρ – Κλεομένης, διαχωρίζει η Ιερά Σύνοδος, λέγοντας ότι δεν ανήκει στην τάξη των κληρικών.

Μοσούλη: Μαζικές αυτοκτονίες ΙΣΛΑΜΟΠΊΘΗΚΩΝ του ISIS και των οικογενειών τους για να μην παραδοθούν

Διοικητές και μαχητές ισλαμοπίθηκοι του ISIS έχουν αυτοκτονήσει πυροδοτόντας, τις εκρηκτικές τους ζώνες στην περιοχή της παλιάς Μοσούλης, προκειμένου να αποτρέψουν τον Ιρακινό Στρατό