Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mόσχα: «Η Ελλάδα να απευθυνθεί σε εμάς και όχι στο ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί ένας πόλεμος στο Αιγαίο με τη Τουρκία – Εμείς θέλουμε ειρήνη στην περιοχή»


«Η Ελλάδα αν θέλει να απευθυνθεί σε κάποιον ώστε να υπάρξει σοβαρή διαμεσολάβηση και μείωση των εντάσεων στις σχέσεις της με τη Τουρκία οι οποίες τείνουν να γίνουν πολεμικές, αυτή είναι η Ρωσία».
Αυτή είναι η ανάλυση κορυφαίων συμβούλων του Κρεμλίνου οι οποίοι «ξεφτιλίζουν» ΝΑΤΟ-ΕΕ και… Τουρκία καθώς εμφανίζουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν ως το απόλυτο «σκυλάκι» του Β.Πούτιν. Άλλωστε η Μόσχα είναι αυτή που ορίζει τις τύχες της Τουρκίας στην Β.Συρία σχετικά με την δημιουργία κουρδικού κράτους…
Η αντιπαράθεση Ελλάδος και Τουρκίας πάντα προκαλεί «ανησυχία» στην διεθνή κοινότητα λόγω της επιθετικής στάσης που τηρεί διαχρονικά η Άγκυρα έναντι της χώρας μας, μόνο που τώρα υπάρχει και η Μόσχα στο «παιχνίδι» η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο ανάμεσα στις δύο χώρες.  
«Αυτή που είναι σε προνομιακή θέση είναι η  Ρωσία και μπορεί να ενεργήσει ως μεσάζων. Η  σχέση της Μόσχας με το ΝΑΤΟ είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, αλλά τίποτα δεν είναι απόλυτα μαύρο ή  άσπρο στις διεθνείς υποθέσεις» τονίζει ο αναλυτής.
«Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ), ήταν πάντα ένας πονοκέφαλος για τη συμμαχία.
«Εάν φτάσουν οι δύο χώρες στα όρια, το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση με δύο κράτη μέλη να συγκρούονται μεταξύ τους .
«Η συνθήκη της Ουάσιγκτον όμως,  δεν προβλέπει ένα τέτοιο σενάριο. Οι ΗΠΑ είναι πολύ απασχολημένες με τις εσωτερικές πολιτικές για να μεσολαβήσουν  αποτελεσματικά σε μια διεθνή διαμάχη»…
«Η Μόσχα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα ενώ οι δύο χώρες είναι απίστευτα κοντά σε πολλά ζητήματα , αλλά κυρίως λόγω ιστορίας, θρησκείας και κουλτούρας .
«Στο εσωτερικό της ΕΕ, η Ελλάδα προσχώρησε σε μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει ( την Ουγγαρία, την Κύπρο και τη  Τσεχία), οι οποίες καλούν  ανοιχτά για την άρση των αντι-ρωσικών κυρώσεων.
«Τον περασμένο Μάιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Αθήνα για να υπογράψει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες. Η διμερής ατζέντα περιλαμβάνει και στρατιωτική συνεργασία. Η Αθήνα διαπραγματεύεται με τη Μόσχα για την αγορά και τη συντήρηση των ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας S-300 που παραδόθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
«Ο Έλληνας υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος θα επιδιώξει να λάβει άδεια για την κατασκευή αυτομάτων τυφεκίων Καλάσνικοφ τουφέκια από κρατική εταιρεία στην Πάτρα το συντομότερο δυνατό , εφόσον διακοπεί το εμπάργκο της ΕΕ  εναντίον της Ρωσίας.
«Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ όμως έχουν εκφράσει ανησυχίες για την προσπάθεια της Ελλάδας να σφυρηλατήσει ένα σύμφωνο άμυνας με τη Μόσχα, θεωρώντας ότι αυτό  θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά το ενιαίο μέτωπο εναντίον της Ρωσίας.
«Από την άλλη πλευρά η  Τουρκία είναι στενή σύμμαχος της Ρωσίας στον αγώνα κατά των τρομοκρατών. Η ρωσική αεροπορία υποστηρίζει τις τουρκικές δυνάμεις που πολεμούν για την κατάληψη της  πόλης Αλ-Μπαμπ στην Συρία, από το Ισλαμικό Κράτος .
Ρωσία και Τουρκία έχουν υλοποιήσει συνομιλίες στην Astana με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο  Συρία. Η Τουρκία είναι άλλη μία χώρα  μέλος του ΝΑΤΟ που επιθυμεί  να αναπτύξει  στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.

«Είναι σε συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, ενώ οι δύο χώρες μελετούν  τις προοπτικές για την υπογραφή συμβάσεων  σε ηλεκτρονικά συστήματα, πυρομαχικά  και  τεχνολογία πυραύλων.
«Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Μόσχα ενδιαφέρεται πραγματικά για την διατήρηση της ειρήνης στο Αιγαίο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Η Ρωσία έχει μεσολαβεί μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της Τουρκίας και ίσως  είναι η καταλληλότερη για την εκπλήρωση της αποστολής αυτής μετά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που έχουν αποδειχθεί πολύ κατώτεροι των περιστάσεων » κλείνει ο αναλυτής κάνοντας μια αναφορά και στις δηλώσεις του Ν.Κοτζιά.
«Η Τουρκία έφτασε πολύ κοντά στις «κόκκινες γραμμές» της  Ελλάδας στο Αιγαίο, όταν ένα τουρκικό σκάφος πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Φαρμακονησίου» , είχε δηλώσει  προ ημερών ο  υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του καλώντας την Άγκυρα να «ξανασκεφτεί και πάλι αυτά τα παιχνίδια».
«Μερικοί άνθρωποι στην Τουρκία πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια χώρα σαν τη Συρία ή το Ιράκ. Το «παιχνίδι» που παίχθηκε  στο Φαρμακονήσι αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και  θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα είμαστε  πάντα ανεκτικοί και ότι η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε στη συνέχεια, και θα ενεργήσουμε πιο σκληρά», συνέχισε ο υπουργός προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν χρειαστεί.
«Δεν είμαστε η Συρία, η οποία έχει καταστραφεί, ούτε αποδιοργανωμένο Ιράκ …Η Τουρκία κάνει λάθος αν πιστεύει ότι επειδή έχουμε  οικονομική κρίση είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας μας»,πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο , καθώς και με αφορμή  τα νησιά  Ίμια  στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Άγκυρα πιστεύει ότι τα νησιά αποτελούν  «γκρίζες ζώνες»,  που σημαίνει «απροσδιόριστου κυριαρχίας » – και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν μπορεί να τα διεκδικήσει.
Τα θαλάσσια επεισόδια έχουν γίνει ρουτίνα και «δηλητηριάζουν» τις διμερείς σχέσεις. Αερομαχίες πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά  πάνω από τα νησιά της Λέσβου, Χίου, Σάμου και των νησιών των Δωδεκανήσων.
Το Αιγαίο ως διαφωνία υπήρξε μια σημαντική πηγή εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία από το 1970, φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης το 1987 και το 1996.
Η διαφορά περιστρέφεται γύρω από μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, της αποστρατικοποιημένης ζώνης και της κατάστασης σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.
Δεδομένου ότι έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα πετρελαίου  στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, οι διαφορές σχετικά με τα ακατοίκητα νησιά φούντωσαν.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν εκδώσει  άδειες σε εταιρείες  για την εξόρυξη πετρελαίου στα αμφισβητούμενα ύδατα. Η οποιαδήποτε  όμως διεθνή προσπάθεια δεν κατόρθωσε να μετριάσει τις εντάσεις.
Όσον αφορά την Κύπρο, οι  συνομιλίες του ΟΗΕ για να επανενωθεί το νησί  στη Γενεύη έχουν διακοπεί  από τον Ιανουάριο χωρίς απτή πρόοδο να  έχει επιτευχθεί.
 Σύμφωνα με το Al Jazeera, η διαδικασία «βρήκε  τοίχο» πρόσφατα όταν  η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να μην παραστεί σε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του νησιού, με πρόφαση την ελληνοκυπριακή απόφαση να εορταστεί η ημερομηνία ένωσης με την Ελλάδα στα σχολεία.
Αυτός όμως  που πυροδότησε την μεγάλη ένταση μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδος -Κύπρου ήταν, η  απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να μην εκδώσει 8 Τούρκους αξιωματικούς του στρατού που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα ως ύποπτοι για  απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, κάτι που  θεωρήθηκε ως μη φιλική χειρονομία από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη ώστε  μια σπίθα είναι αρκετή για να ξεκινήσει μια «μεγάλη φωτιά».
Οι αυξανόμενες εντάσεις με την Ελλάδα θα μπορούσαν να επηρεάσουν  αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες λόγω της κρίσης των προσφύγων, της  άρνησης της ΕΕ να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες και των διαφωνιών  για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαύρα μαντάτα στις ΗΠΑ: Πρόβα εκκένωσης της Καλιφόρνια – Μετακινούνται εκατ κάτοικοι – Ξύπνησε το Ρήγμα του «Αγ. Ανδρέα» – Κουνιέται και το υπερ-ηφαίστειο Yellowstone

Τρομακτικά σενάρια Αρμαγεδδώνα από τους Αμερικανούς επιστήμονες και προειδοποιήσεις για πιθανό επικείμενο «MEGA-σεισμό» μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκορπούν τον τρόμο στις ΗΠΑ. Τα

Με λένε Lewis και μεγάλωσα με γκέι γονείς. Έχω λόγους να λέω ΟΧΙ στον «γάμο» των ομοφυλόφιλων

Είμαι ο Lewis από την Αυστραλία, ένα παιδί “γκέι γονιών” και αυτή είναι η εμπειρία μου από τους γκέι γονείς. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου δεν ήταν ποτέ παντρεμένοι και ενώ ο πατέρας μου ήταν ομοφυλόφιλος,

«ΦΩΤΙΑ» ΠΗΡΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Το «αντίο» Τσίπρα στη Μόσχα και oι αγωγοί Τραμπ στην Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τις συζητήσεις που έκαναν Τσίπρας -Τραμπ στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την ενεργειακή αγορά και ιδαίτερα για τους αγωγούς υγροποιημένου αερίου, ήρθε κατευθείαν δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Ρώσος ηγέτης μιλώντας σε συνέδριο

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,

Εκτελούσε και βασάνιζε ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη – Βρέθηκαν βίντεο

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τζιχαντιστή-πρωτοπαλίκαρο του ISIS που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ δεν είναι πια μια λευκή χριστιανική χώρα - εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας (video)

Στην πόλη Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα της Ρωσίας διεξήχθη το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Την επίσημη έναρξή του κήρυξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.