Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γερμανία και Βρετανία διώχνουν το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και ανοίγουν την «πόρτα» στην Τουρκία

Άσχημες εξελίξεις έρχονται στο Αιγαίο καθώς Βρετανία και Γερμανία «ανοίγουν την πόρτα» σε τουρκική αεραπόβαση σε ελληνικό νησί,καθώς διαβεβαίωσαν τον Tούρκο υπουργό Αμυνας Φικρί Ισίκ, ότι το ΝΑΤΟ θα φύγει από το Αιγαίο ικανοποιώντας έτσι μια πάγια-τον τελευταίο καιρό-επιδίωξη των Τούρκων! Ταυτόχρονα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο επαφών έχουν επιδοθεί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να πείσουν την Τουρκία να μην περάσει τις Ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Στο διπλωματικό μαραθώνιο έχουν εμπλακεί ο Aμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο ασκών χρέη βοηθού ΥΠΕΞ Τζον Χέφερν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Τζον Μπας, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Τζ. Κοέν στον οποίο απευθύνεται τις τελευταίες εβδομάδες ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Θ. Λαλάκος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Η 17η Φεβρουαρίου και η επικίνδυνη κλιμάκωση που σηματοδότησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι βολές του τουρκικού πολεμικού πλοίου «Κουσάντασι» στα ανατολικά του Φαρμακονησίου ήταν το περιστατικό που κινητοποίησε άμεσα τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση της παρέμβασης προκειμένου η κατάσταση στο Αιγαίο να μην ξεφύγει από τον έλεγχο.
Τυχαία, εκείνη την ημέρα ξεκινούσε η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο τέθηκε ευθέως από τον Aμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πιο εκτενείς συνομιλίες επί τούτου στο Μόναχο είχε ο ασκών χρέη βοηθού ΥΠΕΞ Τζον Χέφερν, ο οποίος ζήτησε από Τούρκους συνομιλητές του να εργαστούν στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από λίγες ημέρες (όπως αποκάλυψε η «Κ» την Τετάρτη 1 Μαρτίου) υπήρξε και επιτόπια αμερικανική παρέμβαση και στην Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Τζον Μπας επισκέφθηκε τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν και του ζήτησε ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιαλτσίν φέρεται να μετέφερε στον Aμερικανό διπλωμάτη την πάγια αιτιολογία που μεταφέρουν οι Tούρκοι όταν υπάρχει ένταση:
Αποδίδουν την ένταση στις πιέσεις που υπάρχουν από τις ένοπλες δυνάμεις, το ηθικό των οποίων βρίσκεται πολύ χαμηλά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται αυτή την αιτιολόγηση, καθώς έπειτα από τις 15 Ιουλίου η αυτονομία των τουρκικών Ε.Δ. έχει ουσιαστικά καταργηθεί.
Αποτέλεσμα εικόνας για AIGAIO TOYRKIA
Η ελληνική πλευρά θα έχει σύντομα την ευκαιρία να γνωρίσει και εκ του σύνεγγυς τις αμερικανικές απόψεις, καθώς τις επόμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς θα ταξιδέψει ώς την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Ρ. Τίλερσον (αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και επικοινωνία του κ. Ντ. Τραμπ με τον κ. Αλ. Τσίπρα). Σημειώνεται ότι, σε αυτή τη φάση, καθώς αντικαταστάτης της κ. Βικτόρια Νούλαντ δεν έχει οριστεί ακόμα, τα ελληνοτουρκικά παρακολουθεί ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Τζ. Κοέν, στον οποίο συνήθως απευθύνεται τις τελευταίες εβδομάδες και ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Θ. Λαλάκος, όταν υπάρχει κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό ρόλο, παρά τη σχετικά ασαφή περίοδο που διανύεται, διαδραματίζει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.
Ανάλογες προσπάθειες «κατευνασμού» της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο υπάρχουν και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (15-16/2) αποφασίστηκε μεν ότι η δράση του στολίσκου της SNMG-2 θα συνεχιστεί στο Αιγαίο, δόθηκαν δε διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι κινήθηκαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες διαβεβαίωσαν τον Tούρκο υπουργό Αμυνας Φικρί Ισίκ ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν θα έχει επιτύχει τον σκοπό της.
Οι πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή τη διπλωματική στάση είναι ορατές (εκλογικοί κύκλοι Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας), ωστόσο αποτελεί και μια άσκηση λεπτών ισορροπιών με την Τουρκία, η οποία συμπληρώνει την τριάδα των ισχυρότερων, στρατιωτικά, χωρών της Συμμαχίας. Σε ιδιωτικό επίπεδο, οι διατυπώσεις είναι λιγότερο διπλωματικές.
Πρόσφατα, διπλωμάτης σημαντικής χώρας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Τουρκία «γενικό ταραχοποιό» (general troublemaker), γεγονός το οποίο αποτυπώνει μια ευρεία ανησυχία στη Συμμαχία. Υπάρχουν, ωστόσο, αστερίσκοι τους οποίους οι σύμμαχοι θέτουν.
Αντιλαμβάνονται πως οι δηλώσεις που γίνονται ορισμένες φορές από ελληνικής πλευράς όχι απλά δεν βοηθούν, αλλά συχνά υπονομεύουν τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου η Τουρκία, ευρισκόμενη σε παρατεταμένη αστάθεια, να διατηρηθεί σε μια κατάσταση σχετικής ισορροπίας.
Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ότι, πλέον, έχει οδηγήσει και τον ΟΗΕ στο συμπέρασμα πως το Κυπριακό δύσκολα θα μπορέσει να οδηγηθεί προς λύση, ακόμη και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι και στον ΟΗΕ εκτιμάται ότι η παράταση της εκκρεμότητας του Κυπριακού εξυπηρετεί, τελικά, τα συμφέροντα της Τουρκίας, καθώς η Κύπρος είναι το μόνο νησί στην περιοχή στο οποίο έχει στρατιωτική παρουσία και, μέσω αυτής, εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έθεσε στον κ. Ερντογάν και το ζήτημα του Αιγαίου κατά τρόπο έμμεσο, καθώς του ζήτησε σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των συνόρων στην περιοχή, αλλά και ειρηνική επίλυση των διαφορών που ενδεχομένως υπάρχουν.
Ως προς την εσωτερική ασφάλεια, στον ΟΗΕ υπάρχει η εύλογη ανησυχία ότι η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ και στη Συρία θα οδηγήσει αρκετούς σε αναζήτηση καταφυγίου στην Τουρκία, κάτι που ενδεχομένως επιτείνει τα προβλήματα για τη γειτονική χώρα και θα ενισχύσει θυλάκους που –όπως φάνηκε από γεγονότα όπως η δολοφονία του Pώσου πρέσβη στην Αγκυρα και η επίθεση στο κλαμπ «Ρέινα» στην Κωνσταντινούπολη– ήδη λειτουργούν εν κρυπτώ.
pentapostagma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δήλωση βόμβα του αμερικάνου πρεσβευτή: «Συγχαίρω τον Σύριζα γιατί το ξεπούλημα της Χώρας είναι στη σωστή κατεύθυνση»!

Σε καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύθηκε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο: “ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ! Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,

Πακιστανική «θύελλα» απόψε το βράδυ με «χορηγία» Αljazeera και αφορμή επιθέσεις Ομογενών από πρώην ΕΣΣΔ

Πορεία διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι Πακιστανοί μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από «φασίστες» στην περιοχή της δυτικής Αττικής σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων aljazeera.com το οποίο έχει σηκώσει «πολύ ψηλά» την συγκεκριμένη είδηση. Ας δούμε τι αναφέρει το Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ To Πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη.Eπόμενη φάση το Ελληνικό Βitcoin!

Το Bilderberg club παρακολουθεί με ενδιαφέρον το κάθε επόμενο στάδιο
Η πρόσκληση και η φιλοξενία  του Ελληνα πρωθυπουργού από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά επιβράβευση της άψογης εκτέλεσης του Πειράματος αλλά και τις επιθυμίας της οικογένειας Τραμπ να

Κατάσκοποι θα μπορούν να «βλέπουν» μέσα σε οποιοδήποτε δωμάτιο από τα σήματα Wi-Fi

Μπορείτε να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο «δρομολογητή» (router) του σπιτιού και του γραφείου σας, ο οποίος αναλαμβάνει να λάβει και να στείλει ενσύρματα ή ασύρματα δεδομένα μέσω του διαδικτύου, όμως

ΤΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ» ΠΛΟΙΟ! Μεταφέρει Κούρδους μαχητές από την Συρία στην Νοτιοδυτική Τουρκία

Ένα πλοίο με την ονομασία «Ebu Reşit Santo», έχει αναστατώσει τους Τούρκους γιατί διαπιστώθηκε ότι εκτελεί δρομολόγια από το συριακό λιμάνι της Αττάλειας και μέσω βόρεια της Κύπρου και νότια του