Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αχασβήρος

Ο Αχασβήρος

Στην παράδοση τόσο των Ορθοδόξων, όσο και των Καθολικών και των Λουθηριανών, το όνομα Αχασβήρος (Ahasver), εκφράζει από τον 17ο αιώνα τον «Περιπλανώμενο Ιουδαίο».
Ο «Περιπλανώμενος Ιουδαίος», σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση περιφέρεται τον κόσμο αιώνια

μη βρίσκοντας ανάπαυση, διότι είναι καταδικασμένος από τον θεό σε συνεχή περιπλάνηση . Η μυθοπλασία αυτή για την τιμωρία του «θεοκτόνου έθνους» των Ιουδαίων, μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ (70 μ.Χ.), δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον 4ο αιώνα.

Αυτή η Κωνσταντινοπολίτικη ιστορία με τις σταυροφορίες διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη, και έγινε μέρος της χριστιανικής παράδοσης, και αργότερα του ρομαντισμού. Ο μύθος στη βυζαντινή παράδοση είχε ως ακολούθως:
Όταν ο Ιησούς Χριστός οδηγούνταν στον τόπο του Μαρτυρίου, φέροντας τον βαρύ Σταυρό, πέρασε μπροστά από το κατάστημα ενός Εβραίου που ελέγετο Αχασβήρος. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες ζήτησαν από τον Αχασβήρο να κρατήσει για λίγο τον Σταυρό και ο Αχασβήρος όχι μόνο αρνήθηκε αλλά γυρνώντας προς τον Ιησού είπε: «περπάτα, περπάτα».


Τότε ο Ιησούς του απάντησε: «Βάδιζε και εσύ και θα διατρέξεις όλη τη γη, χωρίς να σταθείς πουθενά, μέχρις ότου εγώ επιστρέψω από την Βασιλεία των ουρανών εις την Γη».
 Από την επομένη, ο Αχασβήρος άρχισε να παραπλανιέται και να περιφέρεται συνεχώς ανά την υφήλιο.
Η παράδοση αυτή κατά τον Μεσαίωνα μεταφέρθηκε σε πολλά βιβλία στη Δύση με τρείς βασικές παραλλαγές . Κατά μεν την πρώτη, (του Roger of Wendover , 1228), ο «περιπλανώμενος Ιουδαίος» λεγόταν Ιωσήφ Καρθάφιλ και ήταν θυρωρός του Ποντίου Πιλάτου. Κατά δε τη δεύτερη (ιταλικής παραδοχής) ο Εβραίος αυτός έφερε το όνομα Μποτάντερ, κατά δε την τρίτη Μαλκ, ή Μαλάκ, ή Μάλχος. Και οι τρεις αυτές παραλλαγές ανάγονται στον 13ο αιώνα.
Η αρχική βυζαντινή επαναλήφθηκε σε βιβλίο που εκδόθηκεκατά τον 17ο αιώνα στη Γερμανία με τον τίτλο «Ο αιώνιος Ιουδαίος».
Ο Αχασβήρος (Ahasuerus) ήταν βασιλιάς των Περσών και αναφέρεται στο «βιβλίο της Εσθήρ». Για την ιουδαϊκή παράδοση ο «Αχασβέρ» είναι ο τρελός ή ο βλάξ.

Δελτίο των 11

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΑΜΑ! Αναρχικοί αντιφασίστες απαιτούν τα χρήματα που τους οφείλει ο Σόρος για τις «αυθόρμητες» επαναστάσεις που τους ανέθεσε! vid

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter δείχνει ότι μέλη των Antifa ζητούν από τον δισεκατομμυριούχο erpeto παγκοσμιοποιητή Τζορτζ Σόρος να τους πληρώσει για τις υπηρεσίες τους μέχρι στιγμής.

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΕΙ DNA ΕΙΝΑΙ… ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει ένα άρθρο σχετικά με μια μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για να εκθέσουν τις ιστορικές τους διαστροφές και κάποιοι άσχετοι που δεν

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...

Μαρόκο: Νεαρή γυναίκα δέχεται επίθεση από μουσουλμάνους στο λεωφορείο - Την ξεγύμνωσαν και την θωπεύουν! VIDEO

41 τρις δολάρια το αμερικανικό χρέος! Ερχεται νέα κρίση... H αμερικανική οικονομία εδράζεται πάνω σε μία φούσκα

Ρε, που χρωστάμε όλοι; σε ποιούς;
Το ότι το αμερικανικό δημόσιο χρέος πλησιάζει τα 20 τρισεκατομμύρια δολλάρια το γνωρίζει κάθε Αμερικανός πολίτης, αρκεί βέβαια να παρακολουθεί την πορεία του από φωτεινές αναρτήσεις στην Νέα Υόρκη και αλλού.

Οι νεοταξίτες θέλουν να εξαλείψουν τον Χριστιανισμό από παντού - Απίστευτα σκηνικά σε Ισπανία και Σουηδία

Υπό διωγμό βρίσκεται ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη και όχι μόνο - Ιερείς παύονται γιατί δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ομοφυλόφιλους γάμους

ΕΚΤΑΚΤΟ – Σα χάρτινος πύργος καταρρέουν οι ΗΠΑ- Το U.S. NAVY παύει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως μετά τη νέα τραγωδία vid

Πρωτοφανής απόφαση από το Αμερικανικό Ναυτικό υπό το βάρος της νέας τραγωδίας. Οι Στόλοι των ΗΠΑ παύουν τις επιχειρήσεις τους ανα τον πλανήτη!