Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπορ και φυλετικές διαφορές

      
Η πιο πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ulster για τις ανθρώπινες διαφορές έρχεται ως μια ευχάριστη έκπληξη για όσους έχουν διαμαρτυρηθεί για την προηγούμενη κάπως στενόμυαλη εστίασή τους στο IQ. Το “Race and Sport” (Φυλή και Αθλητισμός) τωνEdward Dutton και Richard Lynn, δεν είναι το πρώτο βιβλίο που καταπιάνεται με ένα θέμα «ταμπού»,
που είναι οι έμφυτες φυλετικές διαφορές στην αθλητική ικανότητα, αλλά είναι το πιο ενδελεχές και συστηματικό μέχρι στιγμής.

Ο πάγος έσπασε για πρώτη φορά με το βιβλίο του Jon EntineTabooWhy Black Athletes Dominate Sports and Why WereAfraid to Talk About It” του 2000, (Γιατί οι Μαύροι ΑθλητέςΚυριαρχούν στα Σπορ και Γιατί Φοβόμαστε Να Μιλήσουμε Γι’ Αυτό). Πολλοί εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν αυτό το έργο πριν καν δει το φως της ημέρας. Ορισμένοι εκδότες ήταν σαφείς σχετικά με το φόβο τους ότι η συζήτηση της έμφυτης Μαύρης υπεροχής στοναθλητισμό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε γενετικές εξηγήσεις για τη χαμηλή Μαύρη νοημοσύνη. Μια πιο σοβαρή αντίρρηση για τη διατριβή του κ Entine είναι ότι υπάρχουν πολλά αθλήματα που οι Μαύροι δεν κυριαρχούν και δεν είναι όλα αυτά χειμερινά σπορ (όπου μια περιβαλλοντική εξήγηση θα μπορούσε να είναι πειστική).


Οι Dutton και Lynn βλέπουν ότι υπάρχει λόγος για την συγκρατημένη αισιοδοξία στη σχετική έλλειψη σάλου γύρω από την πιο πρόσφατη δημοσίευση του David Epstein The SportsGeneWhat Makes the Perfect Athlete” (Το Γονίδιο των Σπορ : Τι κάνει τον Τέλειο Αθλητή), του 2013. Ο Epstein αποδέχεται ότι η αθλητική ικανότητα έχει εν μέρει γενετική προέλευση, αν και δεν επικεντρώνεται σε αυτό το θέμα.


Υπάρχει επίσης σημαντικός όγκος βιβλιογραφίας που προτείνει διάφορες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αιτίες για τις φυλετικές διαφορές στα αθλητικά επιτεύγματα: διακρίσεις, πρότυπα, απειλή στερεότυπου, και ούτω καθεξής. Οι Dutton και Lynn αφιερώνουν ένα κεφάλαιο σε έντεκα τέτοιες θεωρίες, το οποίο εξηγεί εν συντομία γιατί η κάθε μία από αυτές τις θεωρίες δεν είναι πειστική.


Η παρούσα εργασία διακρίνει τέσσερις βασικές φυλετικές ομάδες - Ευρωπαίουςβορειοανατολικούς ΑσιάτεςΔυτικούς Αφρικανούς και Ανατολικούς Αφρικανούς - και περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας που σχετίζονται με την αθλητική απόδοση. Οι περισσότεροι άλλοι πληθυσμοί αντιμετωπίζονται ως αποκλίσεις αυτών των κύριων ομάδων.


Σχετικά φυσικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν τον τύπο του σώματος, το ύψος, την ικανότητα των πνευμόνων, το μυϊκό σύστημα, το μήκος των άκρων, τον χρόνο αντίδρασης και τα επίπεδα τεστοστερόνης.


Τρεις θεμελιώδεις τύποι σώματος, ή σωματότυποι, διακρίνονται:(1) ενδομορφικοί, ή χοντροί και στιβαροί, (2) εκτομορφικοί ή λεπτοί και (3) μεσομορφικοί ή μυώδεις. Τα άτομα είναι συνήθως μίγματα αυτών των τριών τύπων σε ποικίλη αναλογία.


Σε γενικές γραμμές, οι Δυτικο-Αφρικανοί είναι μεσομορφικοί, με πιο αδύνατα σώματα, με τους περισσότερους μύες να περιέχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό ινών ταχείας συστολής, και στενούς γοφούς. Η σχετικά μικρή χωρητικότητα των πνευμόνων, δεν τους βοηθά να επιτύχουν σε αγώνες αντοχής, αλλά κυριαρχούν σε αθλήματα που απαιτούν σύντομες εκρήξεις ενέργειας ή ταχύτητας. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο πλάσμα τους κάνει καλούς στα επιθετικά αθλήματα επαφής.


Οι Ανατολικό-Αφρικανοί, ή ειδικότερα εκείνοι των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, είναι παρόμοιοι από πολλές απόψεις με τους Δυτικο-Αφρικανούς, αλλά είναι πιο εκτομορφικοί, με μεγαλύτερη χωρητικότητα πνευμόνων, πιο αποτελεσματικοί στην επεξεργασία του οξυγόνου και πιο αργοί στην σύσπαση του μυϊκού ιστού. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν καλούς στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Από τη δεκαετία του 1960, μια και μόνο ομάδα Ανατολικο-Αφρικανών, ηKalenjin της Κένυας, έχει κυριαρχήσει σε διεθνείς αγώνες μεγάλων αποστάσεων, παρά την τάση να είναι συγκρατημένοι στον τομέα της προπόνησης. Η πατρίδα τους βρίσκεται 8.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται μεταξύ Δυτικών και Ανατολικών Αφρικανών όσον αφορά την ικανότητα των πνευμόνων και την κατανομή της ταχείας συστολής και βραδείας συστολής των μυϊκών ινών. Βρίσκονται μεταξύ Αφρικανών και βορειοανατολικών Ασιατών σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Έχουν ανώτερη δύναμη στο επάνω μερος του σώματος και μια τάση προς ενδομορφισμό. Τα αθλήματα σε μεγάλο γήπεδο, όπως η σφαιροβολία και σφυροβολία κυριαρχείται από τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα Βόρειο-Ευρωπαίοι.


Οι βορειοανατολικό-Ασιάτες είναι ακόμη πιο ενδομορφικοί από τους Ευρωπαίους, με ένα πιο παχύ στρώμα υποδόριου λίπους και λιγότερο μυϊκό ιστό. Τα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία, και οπτικοχωρικές δεξιότητες. Το άθλημα στο οποίο είναι περισσότερο γνωστοί για την υπεροχή τους είναι το πινγκ-πονγκ, αλλά το μπάντμιντον είναι ακόμα καλύτερα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες δυνάμεις τους.


Οι Dutton και Lynn εξετάζουν επίσης τις αθλητικές επιδόσεις των γυναικών. Δεδομένου ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι σε όλα τα είδη των αθλητικών αγώνων από τις γυναίκες, οι γυναίκες που επιτυγχάνουν τα υψηλότερα επίπεδα τείνουν να είναι λιγότερο θηλυκές από το μέσο όρο. Επίσης σημαντικές είναι οι φυλετικές διαφορές στον διμορφισμό φύλου: οι γυναίκες της Αφρικής και άλλες από τροπικές περιοχές είναι λιγότερο διακριτές από τους άνδρες τους από ό, τι είναι οι γυναίκες που είναι πιο κοντά στην Αρκτική.


Οι Dutton και Lynn εξετάζουν τα στοιχεία που αφορούν τους καλύτερους άντρες αθλητές και τις καλύτερες γυναίκες αθλήτριες σε πάνω από πενήντα αθλήματα και τα συγκρίνουν με προβλέψεις που βασίζονται στα φυσικά χαρακτηριστικά της κάθε μία από αυτές φυλετικές ομάδες. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, αν και δεν παρέχουν καμία απόδειξη ότι οι προβλέψεις έγιναν ανεξάρτητα από τα δεδομένα με τα οποία έχουν δοκιμαστεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα κυρίως σε σχέση με ad hocεξηγήσεις εξαιρετικών περιπτώσεων. Στις κύριες γραμμές, οι προβλέψεις που θα προέκυπταν από φυλετικές διαφορές είναι αρκετά σαφείς.


Το σκάκι μερικές φορές θεωρείται «σπορ του μυαλού» και η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοημοσύνης. Αυτό εξηγεί τη μαζική υπερεκπροσώπηση των Ασκενάζι Εβραίων μεταξύ των γκρανμέτρ. Η νοημοσύνη μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι Λευκοί εξακολουθούν να κυριαρχούν στις νευραλγικές θέσεις στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και σε θέσεις προπονητών στο μπάσκετ, αθλήματα στα οποία, αλλιώς κυριαρχούν οι Μαύροι αθλητές.


Ορισμένα αθλήματα φαίνεται ακόμη να ευνοούν υποομάδες ή αναμίξεις μίας από τις τέσσερις θεμελιώδεις φυλετικές ομάδες. Οι μιγάδες της Νότιας Αφρικής και οι Νότιο-Ασιάτες εκπροσωπούνται καλά στους επιτυχημένους παίκτες του κρίκετ, και αυτό μπορεί να οφείλεται στις ανάμικτες διαπλάσεις τους, όπου ούτε ο εκτομορφικός, ούτε ο ενδομορφικός, ούτε ο μεσομορφικός τύπος κυριαρχεί. Ίσως αυτό ισχύει επίσης σε συνδυασμό αθλημάτων, όπως το δέκαθλο και το πένταθλο; Οι συγγραφείς δεν παρέχουν στοιχεία για τέτοιου είδους διοργανώσεις.


Άτομα από τα Νησιά του Ειρηνικού υπερεκπροσωπούνται μαζικά σε υψηλού επιπέδου αγώνες ράγκμπι, λόγω της δύναμης του επάνω μέρους το σώματός τους και του χαμηλού κέντρου βάρους, γεγονός που τους καθιστά δύσκολους να αντιμετωπιστούν. Άτομα που βρίσκονται κοντά τα όρη του Καυκάσου εκπροσωπούνται καλά μεταξύ των Ολυμπιακών παλαιστών, κάτι που πιθανώς οφείλεται εν μέρει στο ότι αντιπροσωπεύουν αποκλίσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών.


Οι συγγραφείς δεν παραμελούν περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς παράγοντες. Αυτά εξηγούν φαινόμενα όπως η συνεχιζόμενη επιτυχία των Ιαπώνων στο τζούντο και των Κορεατών στο τάε κβον ντο, και αθλήματα πιο φυσικά προσαρμοσμένα στις δυνάμεις άλλων φυλών. Η συντριπτική δημοτικότητα της πάλης στην περιοχή του Καυκάσου μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο στην επιτυχία των παλαιστών από την περιοχή αυτή. Δεν χρειάζεται δε να ειπωθεί κάτι σχετικά με την κυριαρχία των σκανδιναβικών χωρών στα χειμερινά σπορ, και για το λόγο αυτό, οι συγγραφείς δεν δίνουν έμφαση σε τέτοιες διοργανώσεις. Η επιτυχία των Μαύρων στο καναδικό επαγγελματικό χόκεϊ επί πάγου αποδεικνύει ότι τέτοιοι εν λόγω περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να ξεπεραστούν υπό τις σωστές συνθήκες.


Η επιτυχία σε υψηλού επιπέδου διεθνείς αθλητικούς διαγωνισμούς δεν είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την ευρεία πορεία του πολιτισμού, αλλά έχει σημαντικό ενδιαφέρον για ένα ευρύ κοινόπου ποτέ του δεν θα δει μελέτες για το IQ. Μια εκλαΐκευση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης θα μπορούσε να βοηθήσει στο σπάσιμο του «εμπάργκο» στις συζητήσεις για τις ανθρώπινες γενετικές διαφορές.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαύρα μαντάτα στις ΗΠΑ: Πρόβα εκκένωσης της Καλιφόρνια – Μετακινούνται εκατ κάτοικοι – Ξύπνησε το Ρήγμα του «Αγ. Ανδρέα» – Κουνιέται και το υπερ-ηφαίστειο Yellowstone

Τρομακτικά σενάρια Αρμαγεδδώνα από τους Αμερικανούς επιστήμονες και προειδοποιήσεις για πιθανό επικείμενο «MEGA-σεισμό» μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκορπούν τον τρόμο στις ΗΠΑ. Τα

Με λένε Lewis και μεγάλωσα με γκέι γονείς. Έχω λόγους να λέω ΟΧΙ στον «γάμο» των ομοφυλόφιλων

Είμαι ο Lewis από την Αυστραλία, ένα παιδί “γκέι γονιών” και αυτή είναι η εμπειρία μου από τους γκέι γονείς. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου δεν ήταν ποτέ παντρεμένοι και ενώ ο πατέρας μου ήταν ομοφυλόφιλος,

«ΦΩΤΙΑ» ΠΗΡΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Το «αντίο» Τσίπρα στη Μόσχα και oι αγωγοί Τραμπ στην Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τις συζητήσεις που έκαναν Τσίπρας -Τραμπ στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την ενεργειακή αγορά και ιδαίτερα για τους αγωγούς υγροποιημένου αερίου, ήρθε κατευθείαν δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Ρώσος ηγέτης μιλώντας σε συνέδριο

Μια ιστορία αίματος και μίζας Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει 2,4 δις ευρώ στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέταξε στον ουρανό με ένα από τα αμερικανικά F-16 της Π.Α., από εκείνα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με θυσίες και αίμα. Στην κυριολεξία,

Εκτελούσε και βασάνιζε ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη – Βρέθηκαν βίντεο

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τζιχαντιστή-πρωτοπαλίκαρο του ISIS που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ δεν είναι πια μια λευκή χριστιανική χώρα - εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας (video)

Στην πόλη Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα της Ρωσίας διεξήχθη το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Την επίσημη έναρξή του κήρυξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.