Translate

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη"

- Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για την άφιξη Α.Τσίπρα

Αναλυτικά πως υποδέχθηκε ο γερμανικός Τύπος τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα. Μερικά γερμανικά ΜΜΕ έχουν καταλάβει ότι κινδυνεύει να καταστραφεί το ευρώ.
 Abendsblatt: Σε δυσχερή θέση η ελληνική κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στο Βερολίνο με άδειες τσέπες, είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς τα χρήματα εξαντλούνται. Η εφημερίδα του Αμβούργου σχολιάζει επίσης πως η Γερμανίδα Καγκελάριος θα υποδεχτεί με στρατιωτικές τιμές τον Ελληνα πρωθυπουργό και ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ευελπιστεί πως θα βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Μέρκελ και Τσίπρας θα έχουν αρκετό χρόνο για να τα πουν σήμερα και στο δείπνο που θα ακολουθήσει... 
 
Handelsblatt: Αν ο Τσίπρας «τα σπάσει» με το Βερολίνο, η χώρα του θα χρεοκοπήσει
«Ο Τσίπρας στη Σιδηρά Καγκελάριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο τονίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τελειώσει τα χρήματα, αλλά η στήριξη του λαού στην κυβέρνηση είναι ακόμη μεγάλη. «Δεν θα εμφανιστεί συνεσταλμένος. Κατά την προεκλογική περίοδο την δαιμονοποίησε ξανά και ξανά, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης.
Αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ. Αυτή τη Δευτέρα έφτασε η ώρα» αναφέρει ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι «με όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανιστεί ο Τσίπρας στην Καγκελαρία, τόσο περισσότερο χειροκρότημα θα κερδίσει στο εσωτερικό της χώρας του», για να προσθέσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον διλήμματος, καθώς, εάν «τα σπάσει» με το Βερολίνο, η χώρα του σε λίγες εβδομάδες θα χρεοκοπήσει.
Die Welt: Υψηλές οι ελληνικές συντάξεις 
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι, με αφορμή την ελληνική κρίση, η πολιτική ικανότητα της Ανγκελα Μέρκελ, έλαμψε αφού δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλής όσο τώρα. Την ίδια ώρα σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα «Die Welt» αναφέρεται στις υψηλές ελληνικές συντάξεις. Οπως αναφέρεται στο άρθρο, οι θεσμοί θεωρούν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλές και παραθέτουν στοιχεία από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τα οποία η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι 958,77 ευρώ, ενώ στη δυτική Γερμανία είναι 734 και στην ανατολική 896. «Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη, δηλαδή κοστίζει στο κράτος περισσότερο από κάθε άλλο», σημειώνεται στο άρθρο. Στο ίδιο δημοσίευμα, ωστόσο, σημειώνεται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία που δίνει το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία, το 72% των συντάξεων στην Ελλάδα φτάνουν μέχρι τα 800 ευρώ. Σε άλλο άρθρο της, με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής για δύο», η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν επιτέλους να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Παρά τις στρατιωτικές τιμές, τις σημαίες και τους εθνικούς ύμνους, δεν πρόκειται για μια κανονική πρώτη επίσκεψη, αναφέρει ο αρθρογράφος, καθώς, επισημαίνει, απασχολεί πολύ το ελληνικό δράμα χρέους.
 
Spiegel: Αν μείνει στην σκληρή γραμμή της η Μέρκελ και η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τι θα ακολουθήσει; 
Το περιοδικό «Der Spiegel», στην ηλεκτρονική έκδοσή του, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η κυβέρνηση υπολογίζει σε χαλάρωση πριν από την επίσκεψη Τσίπρα», στο οποίο αναφέρεται ότι η ρητορική στην Ελλάδα κλιμακωνόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ η ατμόσφαιρα δηλητηριάστηκε από τις απαιτήσεις της Αθήνας και τις κατηγορίες του Βερολίνου. Με την σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα, επισημαίνεται, αναμένεται να υπάρξει, επιτέλους, προσέγγιση. «Αντίστοιχα μετριοπαθείς είναι και οι τόνοι κυβερνητικών πολιτικών πριν από την συνάντηση», τονίζει το περιοδικό και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, γράφει το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό και καλεί την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να δείξει σήμερα ότι η ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από χρήματα, δάνεια και τόκους. «Αν μείνει στην σκληρή γραμμή της η Ανγκελα Μέρκελ και η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τι θα ακολουθήσει; Θα σωθεί το νόμισμα, θα σωθούν όμως οι Ευρωπαίοι;» διερωτάται ο συντάκτης του σχετικού άρθρου. 
Focus: Η Μέρκελ δεν καθυστερεί τόσο για να υποδεχτεί έναν Ευρωπαίο ηγέτη
Πενήντα επτά ημέρες πέρασαν από τότε που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ τον προσκάλεσε στο Βερολίνο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν καθυστερεί τόσο πολύ να υποδεχτεί στο Βερολίνο έναν Ευρωπαίο ηγέτη. Στην περίπτωση αυτή, όμως, υπήρξαν ειδικές συνθήκες... 
Die Zeit: Θα βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας 
Η εφημερίδα «Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία. Επικαλούμενη πηγές του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πιστεύει ότι με την σημερινή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα στο Βερολίνο, θα βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας. Και είναι γεγονός πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ τόσο κακές όσο σήμερα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. 
ARD: Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας
«Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ρητορική των προκλήσεων των προηγούμενων εβδομάδων έχει για την ώρα τελειώσει και ότι ενόψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιούν τόνους συμφιλίωσης. Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα λίστα με μεταρρυθμίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη
Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη» και τονίζει ότι η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Αν γίνεται. Είναι η τρίτη της προσπάθεια» προσθέτει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας φαίνεται να έχει πλησιάσει αισθητά». «Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του αναλογίζονται τις συνέπειες των χειρισμών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία η Μέρκελ δεν εκτιμά καθόλου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Liberation: Η συνάντηση των πεισματάρηδων 
Τσίπρας και Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Bερολίνο. «Η συνάντηση των πεισματάρηδων», γράφει η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας και προσθέτει: «Κατά την σημερινή επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την Γερμανίδα καγκελάριο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες. Από την πλευρά της, η Μέρκελ θέλει να συνεχίσει την συζήτηση από εκεί που την άφησε στις Βρυξέλλες...». 
                                                                                                                                                   defencenet
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com