Translate

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ''ΡΑΙΧ'' ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ''ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ'' ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ''ΚΟΥΝΙΕΣ'' .... ΟΥ ΡΕ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ... ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ



Σόιμπλε: Mείνετε προσηλωμένοι στα συμφωνηθέντα


o-upourgos-oikonomikon-germanias-bolfgkangk-soimple-omologos-giannis-stournaras-ellino-germaniko-epimelitirioΑνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2014 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο.
Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι μία τέτοια συζήτηση δεν είναι προς όφελος της χώρας μας.
«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και παρεμπιπτόντως θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος».
«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε την πρόθεση της Γερμανίας να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 11 το πρωί, κάτω ισχυρά μέτρα ασφαλείας, εξέφρασε τον βαθύ του σεβασμό στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογή απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχουν μειωθεί οι ανισορροπίες.
Αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, αναφέροντας ότι πριν από 10 χρόνια η Γερμανία ήταν ο ασθενής της Ευρώπης.
Σχετικά με την επιχειρήσεις, ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από τις επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη ανεξάντλητο δυναμικό».
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι το υψηλό κόστος δανεισμού δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Φοβού τους Γερμανούς και "δώρα" φέροντες...
Η αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω της τράπεζας KfW αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Εξάλλου, πρόκειται να υπογραφεί, Μνημόνιο Συναντίληψης, μεταξύ του επικεφαλής της KfW, Ούλριχ Σρέντερ και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για την δημιουργία Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η έδρα του Ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο και τα δάνεια θα εγκρίνονται μετά την θετική εισήγηση ιδιωτικής τράπεζας.
Ο κ. Σόιμπλε φέρνει μαζί του το νέο δάνειο, με τη μορφή της οικονομικής βοήθειας, ύψους 13 δισ. ευρώ, το οποίο θα διασφαλίσει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για το διάστημα 2015 - 2016.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο θα εκφράσει και ανοικτά την άρνηση του στην προοπτική ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Το χειρότερο; Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αυτή την προοπτική, όχι μόνο λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά και για λόγους αρχής. Οπότε, δεν αφήνει, τουλάχιστον προς το παρόν, περιθώρια για αλλαγή στάσης στο μέλλον.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com