Translate

Αφγανιστάν: 'Ερχονται τα χειρότερα στη μετα-ΝΑΤΟ εποχή

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ Ελένα Τσερνιένκο, Kommersant - Το θέμα του Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση των στρατευμάτων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ στην ατζέντα των συζητήσεων του ΟΣΣΑ. Το «μεγάλο παιχνίδι» στην Ευρασία και όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης και εξάπλωσης της έντασης στην περιοχή 

Επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν βλέπουν τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Τα προβλήματα στη χώρα της νότιας Κεντρικής Ασίας, ήταν το βασικό θέμα των συζητήσεων στο Μπισκέκ, την περασμένη Δευτέρα, 27 Μαΐου. Στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας πραγματοποιήθηκε άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, υπουργών Άμυνας και των γραμματέων των συμβουλίων ασφαλείας του εποπτευόμενου από τη Μόσχα στρατιωτικο-πολιτικού μπλοκ στο μετασοβιετικό χώρο. Και ήταν έντονα αρνητικές οι προβλέψεις τους για την μετά το 2014 εποχή...

Το «μεγάλο παιχνίδι» στην Ευρασία
«Όσο πλησιάζουμε στο 2014, στην απόσυρση των στρατευμάτων της διεθνούς συμμαχίας από το Αφγανιστάν, τόσο περισσότερο η κατάσταση στη χώρα αυτή θα βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΣΣΑ, Ίγκορ Λιάκιν-Φρολόφ, την παραμονή της συνόδου. «Είναι δύσκολο να πούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Η ένταση μπορεί να αυξηθεί και οι απειλές που προέρχονται από το Αφγανιστάν να κλιμακωθούν και να «καταπιούν», στην κυριολεξία, πολλές γειτονικές περιοχές. Συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των χωρών του ΟΣΣΑ».
Στον ευρασιατικό στρατιωτικό-πολιτικό συνασπισμό, εκτός από την Ρωσία συμμετέχουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν.

Τα πιθανά σενάρια
Όπως αναγνωρίστηκε από τον συνομιλητή του «Kommersant», οι εμπειρογνώμονες του ΟΣΣΑ έχουν επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Νικολάι Μπορντιούζα, ακόμα και στο πιο ρεαλιστικό σενάριο, οι προοπτικές είναι αρνητικές.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, επικεφαλής του δεύτερου τμήματος Ασίας του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ζαμίρ Καμπούλοφ. «Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας των εθνικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας - και η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι αισιόδοξη - είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί η επιρροή των εξτρεμιστών στην περιοχή. Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ένα κύκλο ταραχών, μέχρι και σε εμφύλιο πόλεμο με επακόλουθη διαίρεση της χώρας στη βάση εθνικών κριτηρίων», εξήγησε ο διπλωμάτης.

Οι λόγοι για μια τέτοια απαισιόδοξη πρόβλεψη εξηγούνται από την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Σήμερα, μόνο το 7% των μονάδων του αφγανικού στρατού και το 9% των μονάδων της αστυνομίας, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, έχουν επαρκή κατάρτιση για να λειτουργούν ανεξάρτητα και με ελάχιστη υποστήριξη από τις διεθνείς δυνάμεις», είπε ο κ. Καμπούλοφ. «Κάθε τρεις στους δέκα νέους που κατατάσσονται στον Αφγανικό Εθνικό Στρατό μηνιαίως, λιποτακτούν, σκοτώνονται, τραυματίζονται ή αιχμαλωτίζονται. Ο αριθμός των λιποτακτών τα τελευταία τρία χρόνια έχει υπερβεί τις 63 χιλιάδες φαντάρους, δηλ. το ένα τρίτο του στρατού της χώρας!»

Ναρκωτικά, συμμορίες, φονταμενταλιστές

Στο Μπισκέκ, οι υπουργοί και οι γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των κρατών του «ευρασιατικού ΝΑΤΟ» συζήτησαν τις κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα, οι γείτονες του Αφγανιστάν (μόνο το Τατζικιστάν, έχει πάνω από 1.300 χιλιόμετρα κοινών συνόρων): Η αδιάκοπη ροή ναρκωτικών ουσιών, ο κίνδυνος εισβολής από ένοπλες συμμορίες που εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα και κέντρα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, η εξάπλωση των ριζοσπαστικών θρησκευτικών ιδεών και η υποστήριξη των τοπικών φονταμενταλιστών στην Κεντρική Ασία, το λαθρεμπόριο όπλων. Μετά το 2014, όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε πηγή στη ρωσική αντιπροσωπεία, «ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει φυσική παρουσία στρατιωτικών του ΟΣΣΑ στο Αφγανιστάν».

Εκτός από το Αφγανιστάν, στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στη βελτίωση της μαχητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των «συλλογικών» δυνάμεων του ΟΣΣΑ.

Η Ρωσία ενισχύει την αεροπορική της βάση στην Κιργιζία

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε την άμεση ενίσχυση της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην πόλη Καντ, που βρίσκεται στο έδαφος της συμμάχου της στον ΟΣΣΑ, Κιργιζίας. Οι ενέργειες, αφορούν επίσης στην ολοκλήρωση των ημιτελών κατασκευών στη βάση και την επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση το συντομότερο δυνατό. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στις 27 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της γειτονικής αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ, στο Μανάς. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η εκσυγχρονισμένη βάση στο Καντ θα ενισχύσει τη μαχητική ισχύ και ικανότητα τηςδύναμης ταχείας αντίδρασης του ΟΣΣΑ, αν και θεωρούν την απειλή της Κιργιζίας από τους Ταλιμπάν ως κάπως υπερβολική.

Η βάση του Καντ στην Κιργιζία άρχισε να λειτουργεί το 2003 και έγινε το αεροπορικό συστατικό κομμάτι των συλλογικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΟΣΣΑ. Το 2009 υπεγράφη συμφωνία για την μίσθωση της βάσης για 49 χρόνια. Κάθε χρόνο η Μόσχα πληρώνει στο Μπισκέκ πάνω από 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία έχει επίσης αμυντικές εγκαταστάσεις και σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Από τις πιο σημαντικές αμυντικές υποδομές έξω από τα ρωσικά σύνορα, παραμένουν η ναυτική βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, η βάση στο Γκιουμρί στην Αρμενία και η στρατιωτική βάση Νο201, στο γειτονικό Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Vzgliad», μετά την ανάληψη από τον Σοϊγκού της ευθύνης του υπουργείου Άμυνας το Νοέμβριο του 2012, η Μόσχα άρχισε να εντατικοποιεί την προσπάθεια για να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο χώρο που κάλυπτε η Σοβιετική Ένωση.


Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com