Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Translate

Shifting: H παράξενη και ανατριχιαστική τάση του TikTok. Το φαινόμενο αλλαγής της πραγματικότητας. vid


  • Τι είναι η «Αλλαγή Πραγματικότητας» ή αλλιώς το φαινόμενο «shifting»;    

Το “Shifting” είναι μια νέα πρακτική – trend, που έχει γίνει δημοφιλής σε υποενότητες των TikTok, Reddit και YouTube. Πρόκειται για  την “μετακίνηση της συνείδησης  σε άλλες πραγματικότητες”, που έχει ουσιαστικά τις ρίζες του στην πνευματικότητα και την κβαντική φυσική. Είναι η τελευταία τάση στην πλατφόρμα το τελευταίο διάστημα.

Οι TikTokers ισχυρίζονται ότι έχουν “μετατοπιστεί” σε άλλες διαστάσεις ή παράλληλα σύμπαντα, όπου ζουν καλύτερες εκδόσεις της τρέχουσας ζωής τους, εμπλουτισμένες με ρομαντισμούς, με φανταστικούς χαρακτήρες – ή τουλάχιστον λιγότερη εργασία στο σπίτι. Το hashtag #shifting έχει σχεδόν 300 εκατομμύρια προβολές.  Πρόκειται δηλαδή για μια μετατόπιση-μετακίνηση της συνείδησης, σε άλλες πραγματικότητες που οι ίδιοι οι χρήστες επιθυμούν να βρεθούν.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η μετατόπιση; Μα φυσικά μέσω ‘‘κατάλληλης’’ εκπαίδευσης, ισχυρίζονται όσοι το έχουν δοκιμάσει. Αυτό το φαινόμενο, έχει τις ρίζες του στο Reddit, ωστόσο πλέον συναντάται και στο TikTok, χάρη στην εμμονή του διαδικτύου με τον Draco Malfoy. Το TikTok ανέκτησε τον Χάρι Πότερ , οπότε η μετάβαση αυτή  επιτρέπει στα μέλη του fandom να μεταφερθούν στο Χόγκουαρτς, στο Hagrid’s Hut ή στο υπνοδωμάτιο του γνωστού σε αυτό το κοινό Draco. Ουσιαστικά είναι η διαδικασία οραματισμού και μεταφοράς του εαυτού μας σε μια επιθυμητή πραγματικότητα, γνωστή ως «DR» (desired reality). Έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα και για άλλους χαρακτήρες ταινιών, σειρών και anime, προσπάθειες shifting. Αρχικά να πούμε, πως παρατηρούνται τρία RS(reality shifting). Αυτά είναι:

  • Το CR(current reality)
  • Το WR(waiting room)
  • Το DR(desired reality).
  • Τι έχει αναφερθεί για αυτά;

Το πρώτο, το CR, είναι η «τρέχουσα πραγματικότητα» του κάθε ατόμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπου περιλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα διαδικτυακά μαθήματα, η ενασχόληση με το διαδίκτυο, η ανάγνωση της  ρητορικής μίσους καθημερινά στο διαδίκτυο και η αντιμετώπιση κάθε είδους θανάτου, χάους, ασθένειας ή οτιδήποτε άλλο απασχολείται το μυαλό σας. Φυσικά, οι άνθρωποι πάντοτε λαχταρούσαν να ξεφύγουν από τα «CR» τους. Η μετατόπιση μεταφέρει τα πράγματα σε άλλο επίπεδο. Ο στόχος της αλλαγής είναι να βγείτε από το CR σας. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με την επίγνωση – σε αυτήν την περίπτωση, η επίγνωση ότι η τρέχουσα πραγματικότητά σας δεν είναι το μόνο που υπάρχει.

Έτσι, όσοι πιστεύουν σε ένα multiverse (πολυσύμπαν) και στην ιδέα ότι κάθε φορά που σκέφτονται κάτι νέο ή κάνουν μια επιλογή, μια εναλλακτική πραγματικότητα, ουσιαστικά αυτοί μιλάνε για μια ‘‘αναβαθμισμένη’’ πραγματικότητα, με συγκεκριμένες κινήσεις για να γνωρίσουν το κάτι διαφορετικό. Αυτή η “αναβαθμισμένη έκδοση” της πραγματικότητας που δεν είναι ακόμα η επιθυμητή πραγματικότητα, σας είναι γνωστή ως “αίθουσα αναμονής”- η WR. Μόλις εισέλθει κάποιος στην αίθουσα αναμονής, μπορεί να μεταβεί επιτυχώς στην επιθυμητή πραγματικότητα και να αλλάξει οποιαδήποτε πτυχή της ζωής του. Το τρίτο, είναι μια κοινή τεχνική, όπου περιλαμβάνει τη σύνταξη ενός “σεναρίου”. Για να γίνει αυτό, γράφονται όλα τα χαρακτηριστικά του DR (επιθυμητή πραγματικότητα) – ό, τι θέλει να δει ο καθένας- και αμέσως πριν τον ύπνο, παρατηρούνται οι εικόνες του DR, διαβάζεται ό,τι έχει γραφεί και αυτό γίνεται με μερικές επαναλήψεις.

Οι δύο πιο δημοφιλείς μέθοδοι φαίνεται να είναι οι Raven και Alice in Wonderland. Για την πρώτη μέθοδο, θα χρειαστεί το άτομο να ξαπλώσει σαν αστερίας όταν κοιμάται και να μετρήσει αντίστροφα ξεκινώντας από το 100. Στη συνέχεια, πρέπει να φανταστεί την επιθυμητή πραγματικότητά του ή εάν έχει ένα προ-γραμμένο σενάριο για το πώς θα ήθελε να ήταν κάποια άλλη πραγματική του εμπειρία. Για την δεύτερη μέθοδο, το άτομο πρέπει να απεικονίσει τον εαυτό του να τρέχει πίσω από ένα άτομο μέσα από την επιθυμητή πραγματικότητα (για παράδειγμα, τον Draco) και να πηδήξει μαζί του μέσα σε μια τρύπα κουνελιού. Τα αποτελέσματα με βάση εμπειρίες άλλων ανθρώπων λένε ότι αισθάνονται ότι ζουν σαν ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό και ζωντανό όνειρο. Πολλοί «shifters» λένε επίσης ότι γράφουν ένα σενάριο εκ των προτέρων για το τι θέλουν να συμβούν, προκειμένου να βοηθήσουν τη διαδικασία. Προφανώς τα άτομα που έχουν κάνει με επιτυχία αυτή την διαδικασία, θα πρέπει να έχουν νιώσουν συσπάσεις και να έχουν ακούσει άγνωστες φωνές».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Δρ. Susan Martinez-Conde, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κέντρο SUNY Downstate, βλέπει την αλλαγή πραγματικότητας ως χρήση της φαντασίας μας που δεν έχει μελετηθεί ακόμη. Επεσήμανε ότι η οπτική και αισθητηριακή μας γνωστική πραγματικότητα μπορεί να αποσυνδεθεί από τον πραγματικό αισθητηριακό κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε. «Διαβάζοντας τα βιβλία του Χάρι Πότερ, μπορούμε να δούμε αυτούς τους χαρακτήρες μπροστά μας και να φοβόμαστε όταν ο Βόλντεμορτ κάνει κάτι κακό. Μπορούμε να έχουμε αυτά τα συναισθήματα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε τρόφιμα που δοκιμάζουν οι χαρακτήρες και να ακούσουμε ήχους που ακούνε.» «Αν μπορούμε να βιώσουμε αυτό διαβάζοντας ένα βιβλίο, γιατί όχι στο να βιώνετε τη δική σας οθόνη, το δικό σας βιβλίο που βασικά γράφετε στο μυαλό σας;» είπε. Η Martinez-Conde σημείωσε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει για τους ανθρώπους ένας τρόπος να μοιράζονται πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας που δεν συζητιούνται συνήθως. Η Martinez-Conde το βλέπει ως πεδίο εξερεύνησης και όχι σαν κάτι που πρέπει να απορριφθεί. 

  • Τι οδηγεί ενδεχομένως τους χρήστες στο «shifting»;

Ίσως, θα μπορούσαμε να κάνουμε αναφορά για μια υποομάδα ατόμων που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες στο TikTok. Αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες δημιουργούν ένα δικό τους κόσμο, δικά τους νοήματα, κανόνες, αξίες και ιδέες. Ερχόμενοι έτσι, σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τους κανόνες που έχουν επιβληθεί και ακολουθούν οι ‘‘υπόλοιποι’’ στην κοινωνία, θεωρώντας πως έχουν φτάσει σε πραγματικότητες που οι ίδιοι επιθυμούν να σχηματίσουν. Τα άτομα αυτά, πιθανόν να έχουν επηρεαστεί από τη ζωή που προβάλλεται μέσω κινηματογραφικών ταινιών με περιεχόμενο επιστημονικής φαντασίας και μονίμως ωραιοποιημένα στοιχεία. Η κοινωνιολογία του σύγχρονου φαντασιακού,  έχει ως προτεραιότητα τη διαλεύκανση της έννοιας του «φαντασιακού» μέσω ειδικών παραδειγμάτων σε φαντασιώσεις που κατασκευάζει το υποσυνείδητο και που υποστηρίζουν τετριμμένες και κάποιες φορές ανεξήγητες, καθημερινές συμπεριφορές. Για αυτό μελετώνται κινηματογραφικές παραγωγές, με θέματα επικοινωνίας στη διαφορετικότητα (εξωγήινοι, τέρατα, παράλληλα σύμπαντα, ρομπότ κ.ά.), με στόχο την μελέτη και την προσέγγιση της ‘‘σκοτεινής’’ πλευράς της πραγματικότητας, που ο άνθρωπος αδυνατεί να εξηγήσει πολλές φορές και για αυτό προσπαθεί συνεχώς να εφευρίσκει τρόπους να εισέρχεται σε πτυχές του νου του, όπου στην προκειμένη περίπτωση επιθυμεί να ανακαλύψει μια νέα πραγματικότητα με το μυαλό του. Επιπλέον, ενδεχομένως να πρόκειται για μια νέα μορφή τεχνολογικού ελέγχου και επιβολής, η οποία έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τα άτομα από τον έξω κόσμο και να τους παρακινεί να δοκιμάζουν τις αντοχές τους.  Ουσιαστικά οι δημιουργοί των περιεχομένων στο βωμό του κέρδους και  της συνεχούς ανάπτυξης θέλουν να εκμεταλλεύονται τους χρήστες, καθοδηγώντας τους με δήθεν επιστημονικά κριτήρια και «σχέδια απόδρασης» από την πραγματικότητα. Τέλος, πολλές φορές, άτομα και κυρίως έφηβοι, θεωρούν πως το ευρύτερο περιβάλλον τους (οικογενειακό και φιλικό), δεν τους καταλαβαίνει και έτσι επιθυμούν να φτιάξουν το δικό τους φανταστικό κόσμο.

  • Ποιοι οι κίνδυνοι – συνέπειες του «shifting»;

 Πολλοί μετατοπιστές υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να αλλάζει κάποιος πραγματικότητα χωρίς να γνωρίζει πού θέλει να πάει, διαφορετικά θα μπορούσε να πάει σε μια πραγματικότητα που τον ενοχλεί ή είναι επικίνδυνη.  Παρόλο που δεν μπορεί να τραυματιστεί πραγματικά στο CR, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο DR σας και ενώ θα πρέπει πάντα να είστε σε θέση να επιστρέψετε εύκολα στην πραγματικότητά σας, θα πρέπει πάντα να έχετε μια λέξη-κλειδί που θα σας βοηθήσει να βγείτε από το DR σας σε περίπτωση που πέσετε πολύ μακριά σε αυτό. Ωστόσο, οι πιο αληθινοί κίνδυνοι μετατόπισης βρίσκονται στο CR. Μια εφαρμογή που ονομάζεται Amino συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα στην ευρύτερη μεταβαλλόμενη κοινότητα όταν έγινε αρκετά επικίνδυνη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη μετατόπιση και τις δυνάμεις της αφθονούν. Μερικοί μετατοπιστές λένε ότι η αλλαγή ήταν στην πραγματικότητα μια τακτική που εφευρέθηκε από τη CIA μέσω του προγράμματος ”Gateway Experience”Αυτό το στρατιωτικό πρόγραμμα ήταν μια διαδικασία κατά την οποία η CIA επιχείρησε να διδάξει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τους μέσω ενός ειδικού είδους διαλογισμού. Αυτό υποτίθεται ότι τους επιτρέπει να ελέγχουν τα κύματα του εγκεφάλου τους, να ξεπερνούν τη συνείδησή τους και τελικά να ξεφεύγουν από τα όρια του χρόνου και του χώρου. Χρησιμοποιώντας την κβαντική και θεωρητική φυσική και την ψυχαγωγία του εγκεφαλικού κύματος, η διαδικασία προφανώς θα παρασύρει τους ανθρώπους σε μια κατάσταση μεταξύ αφύπνισης και ύπνου – την ίδια κατάσταση στην οποία η “μετατόπιση” λέγεται ότι είναι δυνατή.

Η διαδικασία περιλάμβανε επιβεβαιώσεις, οπτικοποιήσεις και προστατευτικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η μετατόπιση φέρει κάποιες ομοιότητες με διαταραχές διάστασης, όπως διαταραχή διαχωριστικής ταυτότητας και διαταραχή αποπροσωποποίησης-απελευθέρωσης. Αυτές οι ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται συχνά ως αμυντικοί μηχανισμοί κατά των τραυμάτων του παρελθόντος, μπορούν να περιλαμβάνουν εμπειρίες που μοιάζουν εξαιρετικά παρόμοιες με τη μετατόπιση. Άτομα που πάσχουν από αυτά μπορεί να αποκολληθούν από την πραγματικότητα και να γλιστρήσουν σε αναδρομές στο παρελθόν ή απελευθέρωση (αίσθημα σαν να είστε σε ένα όνειρο). Η μετατόπιση μοιάζει επίσης, με εμπειρίες ψύχωσης που μπορεί να είναι συμπτωματικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια.

 Σε ατομικό επίπεδο, αυτές οι ενέργειες, ενδεχομένως να εμφανίσουν δυσκολίες στον ύπνο. Έχει παρατηρηθεί, πως άτομα που έχουν επιχειρήσει το  «shifting», εμφανίζουν δυσκολίες δέσμευσης, εθιστικές συμπεριφορές, ενώ παράλληλα απομακρύνονται από την πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα να έχουν:

  • Επιθετικές συμπεριφορές
  • Ψυχολογικές μεταπτώσεις
  • Χαμηλές επιδόσεις στις υποχρεώσεις τους και
  • Γενικότερα να μην μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό από το μη πραγματικό.
  • Τι πρέπει να γίνει;

 Είναι αρκετά δύσκολο, να επιβληθούν οι γονείς σε ένα παιδί, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχουν ξεπεραστεί τα όρια της χρήσης τέτοιων εφαρμογών και συνήθως απαιτείται ειδική βοήθεια. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τονίζουμε τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης, της προστασίας των παιδιών και των εφήβων στις νέες και πολλές φορές επικίνδυνες τάσεις των εφαρμογών του διαδικτύου. Οι γονείς οφείλουν:

  • Να συνομιλούν με τα παιδιά τους
  • Να τα καθοδηγούν χωρίς να τα επικρίνουν
  • Να τα κάνουν να αισθάνονται ασφαλή
  • Να τα προδιαθέτουν να συναντώνται δια ζώσης με τους φίλους τους μακριά για κάποιες ώρες από τον χώρο της τεχνολογίας.
  • Επιπλέον, οι γονείς θα μπορούσαν να ενημερωθούν για τη λειτουργία του TikTok, έτσι ώστε να μπορούν να ‘‘συμβαδίζουν’’ κατά κάποιο τρόπο με τις κινήσεις και απορίες των παιδιών τους, σε φυσιολογικά πλαίσια.
  • Τέλος, πρέπει να θέτουν όρια χρονικά αλλά και χωρικά όσον αφορά το τι θα χρησιμοποιεί ένα παιδί στο ίντερνετ.

Επιμέλεια:

Μαρίνα Καρατζαφέρη, Κοινωνική Επιστήμονας

Πελαγία Σωτήρκου, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας  

   www.csii.gr - Weirdo

Weirdo

Πηγές:

https://huntnewsnu.com/64152/lifestyle/reality-shifting-phenomenon-takes-over-tiktok/

https://hyperallergic.com/615655/reality-shifting-tiktok/

https://smartsocial.com/negative-impact-tiktok/

https://www.popbuzz.com/internet/viral/what-is-shifting-tiktok-meaning/

https://www.hitc.com/en-gb/2020/10/05/what-is-shifting-tiktok/

https://www.bustle.com/life/shifting-tiktok-viral-creepy-how-to

https://www.popdust.com/shifting-2651303857.html

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com