Translate

Οι αστρονόμοι βρίσκουν για πρώτη φορά δομές κελύφους στο γαλαξία Milky Way


sci-news.com - 7spymania.com

Μια ομάδα αστρονόμων από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, το Ινστιτούτο Flatiron και το Πανεπιστήμιο Queen's εντόπισαν δύο κελύφη στην περιοχή της Πυκνότητας Παρθένου και δύο κελύφη στην περιοχή Hercules Aquila Cloud του Γαλαξία μας. Αυτές οι δομές δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ένας γαλαξίας νάνου βυθίστηκε στο κέντρο του Γαλαξία και διαλύθηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις.

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, οι αστρονόμοι εντόπισαν μια ασυνήθιστα υψηλή πυκνότητα αστεριών που ονομάζεται Virgo Overdensity.

Οι έρευνες των αστεριών αποκάλυψαν ότι μερικά από αυτά τα αστέρια κινούνται προς μας ενώ άλλα απομακρύνονται, κάτι που είναι επίσης ασυνήθιστο, καθώς ένα σύμπλεγμα αστεριών συνήθως ταξίδευε σε συναυλία.

Το 2019, ο καθηγητής Heens Jo Newberg και οι συνάδελφοι του Rensselaer Polytechnic Institute πρότειναν ότι το Virgo Overdensity ήταν το αποτέλεσμα μιας ακτινικής συγχώνευσης.

«Αυτή η ομάδα αστεριών είχε ένα σωρό διαφορετικές ταχύτητες, κάτι που ήταν πολύ παράξενο», δήλωσε ο καθηγητής Newberg.

«Αλλά τώρα που βλέπουμε την κίνησή τους στο σύνολό της, καταλαβαίνουμε γιατί οι ταχύτητες είναι διαφορετικές και γιατί κινούνται όπως είναι.»

Οι δομές κελύφους που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι επίπεδα αστεριών καμπυλωμένων, όπως ομπρέλες, που αφήνονται πίσω καθώς ο νάνος γαλαξίας διαλύθηκε, κυριολεκτικά αναπηδά πάνω και κάτω από το κέντρο του Γαλαξία, καθώς ενσωματώθηκε στο Γαλαξία μας, μια εκδήλωση που ονομάζεται Παρθένος Ακτινική συγχώνευση.

Κάθε φορά που τα αστέρια του νάνου γαλαξία περνούν γρήγορα μέσω του Γαλαξιακού κέντρου, επιβραδύνονται καθώς τραβούν πίσω από τη βαρύτητα του Γαλαξία μέχρι να σταματήσουν στο πιο απομακρυσμένο σημείο τους και στη συνέχεια να γυρίσουν για να συντρίψουν ξανά το κέντρο, δημιουργείται μια άλλη δομή κελύφους.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσομοιώσεις που ταιριάζουν με τα δεδομένα της έρευνας για να υπολογίσουν πόσους κύκλους υπέστη ο γαλαξίας του νάνου και, επομένως, όταν συνέβη η αρχική σύγκρουση.

Στη νέα μελέτη, ο καθηγητής Newberg και οι συν-συγγραφείς εντόπισαν δύο δομές κελύφους στην Πυκνότητα Παρθένου και δύο στην περιοχή Cloud Hercules Aquila, με βάση δεδομένα από το Sloan Digital Sky Survey (SDSS), το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της ESA και το τηλεσκόπιο LAMOST στην Κίνα.

Η ηλεκτρονική μοντελοποίηση των κελυφών και η κίνηση των άστρων υποδηλώνει ότι ο νάνος γαλαξίας πέρασε για πρώτη φορά από το κέντρο του Γαλαξία πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το εύρημα θέτει πιθανές επιπτώσεις σε ορισμένα άλλα αστρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένου του Gaia Sausage, ενός σχηματισμού αστεριών που πιστεύεται ότι προήλθε από τη συγχώνευση ενός νάνου γαλαξία πριν από 8 έως 11 δισεκατομμύρια χρόνια.

Προηγούμενη εργασία υποστήριξε την ιδέα ότι το Virgo Radial Merger και το Gaia Sausage προέκυψαν από την ίδια εκδήλωση.

Η πολύ χαμηλότερη εκτίμηση ηλικίας για το Virgo Radial Merger σημαίνει ότι είτε τα δύο είναι διαφορετικά γεγονότα είτε το Gaia Sausage είναι πολύ νεότερο και δεν θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τη δημιουργία του παχιού δίσκου του Γαλαξία, όπως ισχυρίστηκε προηγουμένως.

Ένα σπειροειδές μοτίβο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε δεδομένα θέσης και ταχύτητας για αστέρια κοντά στον Ήλιο, μερικές φορές ονομάζεται Gaia Snail και ένα προτεινόμενο συμβάν που ονομάζεται Splash, μπορεί επίσης να συσχετιστεί με το Virgo Radial Merger.

"Υπάρχουν πολλές πιθανές σχέσεις σε αυτό το εύρημα", δήλωσε ο καθηγητής Newberg.

«Το Virgo Radial Merger ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερη κατανόηση άλλων φαινομένων που βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως, και αυτό θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί από κάτι που είχε πέσει ακριβώς στη μέση του Γαλαξία πριν από λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια χρόνια. "

The study was published in the Astrophysical Journal.

sci-news.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com