Translate

Ο Αύγουστος θα τελειώσει με σειρά εκτοξεύσεων από το Cape Canaveral, μεταξύ αυτών και δορυφόρων τύπου Starlinks για το ευρυζωνικό σύστημα 5G.

 Ένας πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύεται στο διάστημα από το Cape Canaveral σε αυτήν τη φωτογραφία μεγάλης έκθεσης που τραβήχτηκε στις 6 Μαρτίου. Credit: SpaceX

spaceflightnow.com - 7spymania.com

Οι ομάδες εκτόξευσης ετοιμάζουν τρεις ρουκέτες για μια σειρά αποστολών σε τροχιά αυτήν την εβδομάδα από το Cape Canaveral για να κατακτήσουν μια διαβαθμισμένη πλατφόρμα κατασκοπείας

(σε τροχιά) για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ένα μακροχρόνιο  ωφέλιμο φορτίο απεικόνισης ραντάρ της Αργεντινής και το επόμενο σύνολο δορυφορικών ευρυζωνικών δορυφόρων Starlink.(5G)

Το τρίο των αποστολών - μία από την United Launch Alliance και δύο από το SpaceX - θα μπορούσε να κλείσει τον Αύγουστο με τρεις εκτοξεύσεις πυραύλων σε λίγο περισσότερο από τρεις ημέρες. Εάν και οι τρεις εκτοξεύσεις ξεπεράσουν το έδαφος μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα έχουν πραγματοποιηθεί 20 τροχιακές εκτοξεύσεις πυραύλων από το Cape Canaveral τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020.

Αυτό θέτει τη βάση εκτόξευσης της Φλόριντα σε ρυθμό για περίπου 30 τροχιακές εκτοξεύσεις για το 2020. Όπως πάντα με τις εκδηλώσεις εκτόξευσης, οι αποστολές μπορούν να καθυστερήσουν ή να ανακατευτούν λόγω παραγόντων όπως η διαθεσιμότητα πυραύλων και ωφέλιμου φορτίου, ο προγραμματισμός εμβέλειας και ο καιρός.

Ένας πύραυλος United Launch Alliance Delta 4-Heavy είναι έτοιμος για απογείωση στις 2:12 π.μ. EDT (0612 GMT) την Πέμπτη από το μαξιλάρι 37B στο σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας του Cape Canaveral. Το ωφέλιμο φορτίο για εκτόξευση πάνω από τον ισχυρότερο πύραυλο της ULA είναι ένας διαβαθμισμένος δορυφόρος για το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης, το οποίο διαθέτει τον στόλο των κυβερνητικών πλατφορμών κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Η αποστολή έπρεπε να απογειωθεί νωρίς την Τετάρτη, αλλά η ULA ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι η εκτόξευση θα ανατραπεί μια μέρα λόγω αιτήματος του πελάτη της αποστολής.

Ο πύραυλος Delta 4-Heavy ανέβηκε κάθετα στο pad 37B τον περασμένο Νοέμβριο για να ξεκινήσει μια σειρά ταμείων που περιελάμβαναν μια πρόβα αντίστροφης μέτρησης κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκτοξευτής ήταν γεμάτος με εξαιρετικά κρύα υγρά υδρογόνα και προωθητικά υγρού οξυγόνου.

Στις 27 Ιουλίου, τα πληρώματα εδάφους της ULA ανέβασαν το κορυφαίο μυστικό φορτίο του Delta 4-Heavy στην κορυφή του πυραύλου. Οι ομάδες πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες επαληθεύοντας μηχανικές και ηλεκτρικές συνδέσεις μεταξύ του πυραύλου και του ωφέλιμου φορτίου.

Η αποστολή ξεκίνησε νωρίς την Πέμπτη - με κωδικό όνομα NROL-44 - θα σηματοδοτήσει τη 12η πτήση του πιο ισχυρού πυραύλου της ULA από το ντεμπούτο του το 2004.

Το Delta 4-Heavy είναι φτιαγμένο συνδυάζοντας τρία πυραυλικά πυρήνα Delta 4. Κάθε ένα τροφοδοτείται από έναν κύριο κινητήρα Aerojet Rocketdyne RS-68A. Ένας κινητήρας RL10, επίσης κατασκευασμένος από την Aerojet Rocketdyne, ενισχύει το κρυογονικό δεύτερο στάδιο του Delta 4-Heavy.

Απομένουν πέντε αποστολές Delta 4 στο καθυστερημένο αρχείο της ULA έως το 2023, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης που θα ξεκινήσει την Τετάρτη. Όλοι θα χρησιμοποιούν τη διαμόρφωση Delta 4-Heavy.

Η ULA αποσύρει την οικογένεια πυραύλων Delta καθώς η εταιρεία ετοιμάζει τον πύραυλο Vulcan Centaur επόμενης γενιάς για μια εναρκτήρια δοκιμαστική πτήση το επόμενο έτος. Το Vulcan Centaur θα αντικαταστήσει το Delta 4 και το Atlas 5 - την άλλη οικογένεια πυραύλων της ULA - για να μεταφέρει στρατιωτικά ωφέλιμα φορτία των ΗΠΑ, επιστημονικούς ανιχνευτές της NASA και εμπορικούς δορυφόρους στο διάστημα.

Φωτογραφία αρχείου μιας εκτόξευσης Delta 4-Heavy τον Ιούνιο του 2012. Πίστωση: United Launch Alliance

Υπάρχει 80 τοις εκατό πιθανότητα ευνοϊκού καιρού για την εκτόξευση του Delta 4-Heavy την Πέμπτη, σύμφωνα με την 45η Μοίρα Μετεωρολογικής Δύναμης των ΗΠΑ στο Cape Canaveral.

Υποθέτοντας ότι το Delta 4-Heavy της ULA απογειώνεται την Πέμπτη, το SpaceX θα είναι το επόμενο στην αμερικανική στρατιωτική ανατολική περιοχή στο Cape Canaveral. Ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από το pad 40 την Πέμπτη στις 7:19 μ.μ. EDT (2319 GMT), αλλά η αποστολή Delta 4-Heavy έχει προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβέλειας, επειδή φέρει ωφέλιμο φορτίο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η 24ωρη καθυστέρηση στην εκτόξευση Delta 4-Heavy θα ωθήσει πίσω την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 έως τις 7:19 μ.μ. EDT (2319 GMT) Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με το πρόγραμμα. Το SpaceX δεν επιβεβαίωσε αμέσως τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η καθυστέρηση του Delta 4 στην κυκλοφορία του Falcon 9.

Ο πύραυλος Falcon 9 θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο παρατήρησης ραντάρ SAOCOM 1B της Αργεντινής, ένα δίδυμο σε μια πλατφόρμα επιτήρησης απεικόνισης γης παντός καιρού που ξεκίνησε το 2018 σε μια αποστολή Falcon 9 από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια.

Η αποστολή SAOCOM 1B θα είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από το Cape Canaveral από το 1969 που θα πετάξει σε μια νότια πορεία για να αναπτύξει το ωφέλιμο φορτίο της σε μια τροχιά με μεγάλη κλίση τις μύγες κοντά στους πόλους της Γης σε κάθε γύρο γύρω από τον πλανήτη. Η ασυνήθιστη πορεία θα απαιτήσει τον πύραυλο Falcon 9 να πετάξει πρώτα νοτιοανατολικά από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια λυγίσει την πορεία του προς τα δυτικά σε μια δεξιά στροφή για να φουσκώσει η ακτή της Νότιας Φλόριντα.

Γνωστό ως ελιγμός "dogleg", η δεξιά στροφή θα διασφαλίσει ότι το σημείο πρόσκρουσης του πυραύλου δεν θα διασχίσει ποτέ τη Φλόριντα σε περίπτωση αστοχίας κατά την πτήση που προκαλεί το όχημα να συντριβεί πίσω στη Γη. Στη συνέχεια, ο εκτοξευτής θα κατευθυνθεί προς τα Στενά της Φλόριντα και την Κούβα πριν τοποθετήσει τον δορυφόρο ραντάρ SAOCOM 1B σε τροχιά.

Η ενίσχυση του πρώτου σταδίου του Falcon 9 θα επιστρέψει στην προσγείωση στο Cape Canaveral μετά την ολοκλήρωση των πυροβολισμών σχεδόν των δυόμισι λεπτών. Θα είναι η πρώτη προσγείωση ενός Falcon 9 booster στο Cape Canaveral από τον Μάρτιο, μετά από μια σειρά αποστολών κατά τις οποίες το επαναχρησιμοποιήσιμο Falcon 9 πρώτο στάδιο προσγειώθηκε σε ένα από τα SpaceX.

spaceflightnow.com - 7spymania.com

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com