Translate

Οι αποστολές του Άρη ολοκληρώνουν τις πρώτες διορθώσεις στο ταξίδι προς στον Κόκκινο Πλανήτη

This illustration from NASA’s “Eyes on the Solar System” app shows the Mars 2020 spacecraft outbound from planet Earth. Credit: NASA/JPL-Caltech
spaceflightnow.com - 7spymania.com
Τρεις ρομποτικές αποστολές Άρη που ξεκίνησαν από τη Γη τον περασμένο μήνα έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις τροχιές τους μέσω του ηλιακού συστήματος με την πρώτη σε μια σειρά διορθώσεων στα μέσα της διαδρομής να στοχεύουν στον Κόκκινο Πλανήτη για άφιξη τον επόμενο Φεβρουάριο.
Το rover Mars 2020 Perseverance της NASA ξεκίνησε από το Cape Canaveral στις 30 Ιουλίου, μετά από επιτυχημένες εκτοξεύσεις με την τροχιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 19 Ιουλίου και την αποστολή Tianwen 1 Mars της Κίνας στις 23 Ιουλίου.

Οι αποστολές ξεκίνησαν για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων όταν η Γη και ο Άρης βρισκόταν στις σωστές θέσεις στις τροχιές τους γύρω από τον ήλιο για να επιτρέψουν μια άμεση διαδρομή μεταξύ των πλανητών. Και τα τρία διαστημόπλοια πρόκειται να φτάσουν στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Η NASA δήλωσε στις 14 Αυγούστου ότι ο πρώτος ελιγμός διόρθωσης της αποστολής Mars 2020, ή TCM, ήταν επιτυχής. Το διαστημικό σκάφος πυροδότησε οκτώ προωθητές για να προσαρμόσει την πορεία του προς τον Άρη, αρχίζοντας να μετατοπίζει το αρχικό σημείο στόχου του καθετήρα μετά τον λανσάρισμα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο εκτοξευτής Atlas 5 της αποστολής κυκλοφόρησε σκόπιμα το διαστημικό σκάφος Mars 2020 σε μια πορεία που θα έλειπε από τον Άρη, διασφαλίζοντας ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου δεν θα έπεφτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Από την Τετάρτη, το Perseverance rover  στο αεροσκάφος του διαστημικού σκάφους Mars 2020 είχε καταγράψει περισσότερα από 35 εκατομμύρια μίλια, ή 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, από την έκρηξη από το Space Coast της Φλόριντα στις 30 Ιουλίου.

Οι σχεδιαστές αποστολής Mars 2020 έχουν αφιερώσει χρόνο και προωθούν για πέντε ελιγμούς διόρθωσης τροχιάς για να βελτιώσουν την πορεία του διαστημικού σκάφους προς τον Άρη και να δημιουργήσουν το rover για να στοχεύσουν μια ακριβή προσγείωση στον κρατήρα Jezero, μια λεκάνη επιπτώσεων που κάποτε είχε μια λίμνη υγρού νερού με ένα ποτάμι ρέει σε αυτό.

Ο πυρηνικός κινητήρας Perseverance rover θα εξερευνήσει τον κρατήρα, αναζητώντας σημάδια αρχαίας ζωής, συλλέγοντας δείγματα πυρήνα για επιστροφή στη Γη με μελλοντική αποστολή.

Εκτός από τα πέντε προγραμματισμένα εγκαύματα διόρθωσης μαθημάτων, οι διαχειριστές αποστολής Mars 2020 έχουν την ευκαιρία να δώσουν εντολή στο διαστημικό σκάφος να εκτελέσει εφεδρικούς ή ελιγμούς έκτακτης ανάγκης, εάν απαιτείται.

Τα επόμενα εγκαύματα διόρθωσης τροχιάς για το Mars 2020 έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, 18 Δεκεμβρίου, 10 Φεβρουαρίου και 16 Φεβρουαρίου. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για την προσγείωση του Perseverance rover στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου.
Αυτή η εικόνα δείχνει την αποστολή Tianwen 1 Mars της Κίνας όπως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας στον Κόκκινο Πλανήτη. : Xinhua
Η αποστολή Tianwen 1 της Κίνας ολοκλήρωσε την πρώτη της διόρθωση του μαθήματος μετά την κυκλοφορία την 1η Αυγούστου (GMT), σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το διαστημικό σκάφος πυροδότησε τον κύριο κινητήρα του για 20 δευτερόλεπτα στην πρώτη από αρκετούς ελιγμούς που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στον Άρη. Ο ελιγμός χρησίμευσε επίσης ως δοκιμή του κύριου κινητήρα του ανιχνευτή, ο οποίος είχε καλή απόδοση κατά τη διάρκεια του εγκαύματος, δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Η Tianwen 1 ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου με έναν πυραύλο Long March 5 Μαρτίου. Η φιλόδοξη αποστολή θα γίνει η πρώτη της Κίνας που θα φτάσει στον Άρη και περιλαμβάνει έναν τροχιά, έναν προσγειωτήρα και έναν τροχό.

Το διαστημικό σκάφος έχει προγραμματιστεί να αιωρείται σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Φεβρουάριο - χρησιμοποιώντας μια μακρά καύση κινητήρα - και ο τροχιός θα ερευνήσει τους υποψήφιους τόπους προσγείωσης για δύο έως τρεις μήνες, προτού απελευθερώσει το προσγειωτήρα και το rover για να μπει στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Εάν η Κίνα αποσύρει αυτά τα επιτεύγματα σύμφωνα με το σχέδιο, θα κάνει την Κίνα την τρίτη χώρα που θα κάνει μια μαλακή προσγείωση στον Άρη - μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες - και τη δεύτερη χώρα που θα οδηγήσει ένα ρομποτικό ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA έχει προσγειώσει τα μόνα επιτυχημένα rover στον Άρη μέχρι σήμερα.
το Hope Mars των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει επίσης πραγματοποιήσει με επιτυχία τον πρώτο του διαπλανητικό ελιγμό διόρθωσης μαθημάτων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αποστολής στις 17 Αυγούστου.

Σε ένα tweet, αξιωματούχοι περιέγραψαν την εκδήλωση ως «σημαντικό ορόσημο» στο ταξίδι στον Άρη. Ήταν η πρώτη εκτόξευση των έξι μεγαλύτερων προωθητών του ανιχνευτή από την εκτόξευση του τροχιά στις 19 Ιουλίου πάνω από έναν ιαπωνικό πύραυλο H-2A.
Όπως η αποστολή Mars 2020 της NASA και το διαστημικό σκάφος Tianwen 1 της Κίνας, ο τροχιός των ΗΑΕ Hope θα φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο.

Χρηματοδοτείται και διευθύνεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες των ΗΠΑ - ο ανιχνευτής Hope Mars φέρει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να απεικονίσει την επιφάνεια του Άρη, τις καταιγίδες σκόνης και τα σύννεφα πάγου και τα φασματόμετρα για τη μέτρηση των συστατικών σε πολλά επίπεδα της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Η αποστολή Hope είναι ο πρώτος διαπλανητικός έλεγχος του αραβικού κόσμου.
spaceflightnow.com - 7spymania.com
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com