Translate

Χαμένη υπόθεση η Τουρκία για τις ΗΠΑ: Ο Μαδούρο στέλνει τόνους χρυσού και πετρέλαιο στον Ερντογάν! Με τις ευλογίες Μόσχας-Τεχεράνης


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ για Τουρκία-Ρ.Τ.Ερντογάν και οι Αμερικανοί για πρώτη φορά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται
σοβαρά πως έκαναν λάθος στις αναλύσεις τους για τον «Σουλτάνο». Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι  εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε ο Μαδούρο με τον Ερντογάν με τον οποίον διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Οι Αμερικανοί φοβούνται πως σταδιακά ενεργοποιεί όλες τις συμφωνίες με Κίνα-Ρωσία και Βενεζουέλα ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς ο κατήφορος δεν έχει τέλος για το τουρκικό νόμισμα. Πριν λίγο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό και όλα δείχνουν πως ακόμη και αυτό είναι προσωρινό. Ετοιμάζεται και για νέα βουτιά. Ομως ο Ερντογάν αντέχει.
Στις 5,14 λίρες/δολάριο βούλιαξε σήμερα το πρωί το τουρκικό νόμισμα, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ, με αφορμή την υπόθεση του Άντριου Μπράνσον.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βούλιαξε» η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσεις στις αμερικανικές κυρώσεις, «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία δύο Αμερικανών υπουργών.
Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε σήμερα το πρωί στις 5,14 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας νέα πτώση της τάξης του 1,30%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης BIST-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχει εμφανίσει τις υψηλότερες απώλειες ανάμεσα στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.

Οργή στις ΗΠΑ – Μεγάλη συμφωνία Μαδούρο-Ερντογάν

Στην Τουρκία θα στέλνει εφεξής τα αποθέματα χρυσού η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας. Η Βενεζουέλα, για αρκετά χρόνια, αγόραζε χρυσό από μεταλλωρύχους της χώρας και στη συνέχεια, τον έστελνε στην Ελβετία προκειμένου να πιστοποιηθεί ως μέσο αγοράς συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας έβαλαν «φρένο» σ’ αυτή την πρακτική. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξόρυξης, Βίκτορ Κάνο «Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν δεν μπορούσαμε να πάρουμε πίσω τον χρυσό μας».
Ως εκ τούτου, η Βενεζουέλα στράφηκε στη…. γειτονική Τουρκία, με τις δύο χώρες να καταλήγουν σε μία κοινή συμφωνία για τα αποθέματα χρυσού.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες τουρκικές εταιρείες θα προχωρούν στην πιστοποίηση του χρυσού και ποια θα είναι η ακριβής αξία του μεταφερόμενου πολύτιμου μετάλλου.
Πάντως, από την αρχή του έτους, η κυβέρνηση του Καράκας έχει προβεί στην αγορά 9,1 τόνων χρυσού από μικρούς μεταλλωρύχους, στα νότια της χώρας.
«Μετά την πιστοποίηση, ο χρυσός θα επιστρέφει στη Βενεζουέλα, αποτελώντας μέλος των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας» εξήγησε ο Κάνο.
Ο Κάνο απάντησε σε σχόλια του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πωλεί χρυσό στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία έχει το μερίδιο του λέοντος στο ξένο συνάλλαγμα της χώρας.
«Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία», δήλωσε ο Κάνο, αγνοώντας προφανώς την υπόθεση του Ρεζά Ζαράμπ, που έκανε λαθρεμπόριο χρυσού με το Ιράν, με τις ευλογίες Ερντογάν.
«Η Κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας θα πραγματοποιήσει το ραφινάρισμα χρυσού στη Τουρκία αντί της Ελβετίας λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται σήμερα εις βάρος της χώρας του» ανέφερε με τη σειρά του ο υπουργός Ορυχείων της Βενεζουέλας Βίκτορ Τζανο.
Ο Τζάνο στη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε τόνισε ότι, αυτή είναι μία συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στις δύο Κεντρικές Τράπεζες των δύο χωρών και πρόσθεσε..
«Παλιότερα η διαδικασία πιστοποίησης πραγματοποιούταν στην Ελβετία, αλλά αυτό δεν το πράττουμε πιά. Αυτή η διαδικασία πλέον πραγματοποιείται στις συμμαχικές χώρες».
Ο Τζάνο συμπλήρωσε:
«Μετά την έκδοση από την Τουρκία του ραφιναρισμένου χρυσού στην Βενεζουέλα , θα συμπεριληφθεί εντός του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας».

Ιδού γιατί προβληματίζονται οι Αμερικανοί

Μόνο από το φετινό Ιανουάριο μέχρι το Μάιο στα τουρκικά διυλιστήρια έχει φτάσει από το Καράκας χρυσός αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το περίεργο είναι όμως ότι δεν έχουν καταγραφεί οι αντίστοιχες εξαγωγές χρυσού προς την Βενεζουέλα.
Αρα τι ακριβώς συμβαίνει; Ποια είναι η συμφωνία Μαδούρο-Ερντογάν;
Σημαντικό είναι ότι η Τουρκία είχε μαύρες αγοραπωλησίες χρυσού με το Ιράν το οποίο βρίσκεται επίσης σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Η απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί με δεδομένη την σχέση του ηγέτη της με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημειώνεται ότι όλωςτυχαίως είχε αποσύρει όλα τα αποθέματα χρυσού της χώρας του από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα το 2017 όπως έχει αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενα άρθρα του.
Ο Ερντογάν απηύθυνε τότε κάλεσμα στον Μαδούρο, ηγέτη μιας κατά βάση καθολικής χώρας στο θρήσκευμα, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η φιλία όμως των δυο πλευρών δεν σταμάτησε εκεί αφού τον περασμένο Μάιο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Βενεζουέλα, ο Μαδούρο φωτογραφιζόταν με σημαία της τουρκικής φυλής Καγί, ενώ ο Ερντογάν ευχόταν σε όλους τους τόνους στο φίλο του να θριαμβεύσει.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επισήμανε το κοινό όραμαπου μοιράζεται το Καράκας με την Αγκυρα για έναν «διαφορετικό κόσμο», μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα.
«Επιθυμούμε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Βενεζουέλας και της Τουρκίας» δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ερντογάν.
«Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο. (…) Αυτό δεν είναι μονάχα δυνατό, είναι απαραίτητο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για έναν «πολυπολικό κόσμο όπου καθένας μπορεί να βρει τη θέση του».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη βούληση του λαού».
«Πιστεύουμε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τα προβλήματα» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Ελπίζουμε ότι η Βενεζουέλα θα βρει μια λύση στα προβλήματά της μέσω της λογικής, του διαλόγου και της συμφιλίωσης».
Πριν από την Άγκυρα, ο Μαδούρο επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία 
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην οικοδόμηση ενός τέμενους στο Καράκας και επισήμανε το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines συνεχίζει τις πτήσεις της στη Βενεζουέλα.
«Αν και πολλές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις τους προς τη Βενεζουέλα, η Turkish Airlines δεν θα αφήσει μόνο του τον λαό της Βενεζουέλας» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Και πετρέλαιο στέλνει ο Μαδούρο στον Ερντογάν

Η συνεργασία των δύο χωρών δεν σταματά όμως εκεί αλλά επεκτείνεται και στο πετρέλαιο. Η Βενεζουέλα άρχισε να στέλνει πετρέλαιο στην Τουρκία με την συνεργασία των δύο χωρών να επεκτείνεται και σε αυτόν τον τομέα.
«Κλείσαμε συμφωνία για ανάπτυξη των ενεργειακών σχέσεων. Θα βηθήσουμε την Τουρκία να αναπτυχθεί στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών προιόντων, να δημιουργήσει τις δικές της εγκαταστάεις και να προχωρήσει σε έρευνες.
«Η συμφωνία επεκτείνεται σε εμπόριο, ορυχεία, αγροτικό τομέα, εκπαίδευση, ασφάλεια, τουρισμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Καράκας,απέστειλε στην Τουρκία 54.000 τόνους πετρελαίου, στο πλαίσιο συμφωνίας της ενεργειακής συνεργασίας.
Μήπως η Τουρκία είναι τελειωμένη υπόθεση πλέον για τις ΗΠΑ; Με Ρ.Τ.Ερντογάν ναι.
Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com