Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tσίπρας τώρα: «Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» – Την ποινική ποιος;


Σε βαρύ κλίμα, μετά τις φονικές πυρκαγιές, συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


«Δεν θα ακολουθήσω τον δρόμο των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, χωρίς σεβασμό στους νεκρούς» είπε ο πρωθυπουργός.
Αναρωτιέται αν έγιναν όσα έπρεπε, «αδειάζοντας» ξεκάθαρα τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που στην χθεσινή συνέντευξη – παρωδία δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικά!.
Δείτε live την εισήγηση του πρωθυπουργού
Σε μια σημαντική στροφή σε ό,τι αφορά την διαχείριση της εθνικής τραγωδίας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη.
Συγκεκριμένα , ο πρωθυπουργός είπε:
«Σας κάλεσα λοιπόν σήμερα πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι.»
«Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω μια ψυχή παραπάνω από όσες σώσαμε. Όπως επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι δεν θέλω να αποφύγω τον φόβο ότι ίσως από αίσθημα αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε το ίδιο λάθος που έκαναν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και χωρίς τον αυτονόητο σεβασμό στους νεκρούς, πολεμικής.
Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά αυτό που οφείλουμε στην μνήμη τους είναι τουλάχιστον σεβασμός. Σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να το κάνετε κι εσείς γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Εμείς οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα την αλλάξουμε«, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς κι όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό, τι ήταν σωστό για να το αλλάξουμε«, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Δεν αντικαθιστά κανέναν
Αναφορικά με τον «αποκεφαλισμό» υπευθύνων για την τραγωδία είπε: «Την ώρα της μάχης δεν αποτελούν πράξεις γενναιότητας αλλά δειλίας. Ας μην πυροβολούν οι πολέμαρχοι του καναπέ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους».
«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης. Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Αφού η μάχη τελειώσει, τότε θα υπάρξει ψύχραιμα η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές. Αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα από τους αρμόδιους».
Η επόμενη μέρα
«Δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα ασπιρίνες και μεγάλα λόγια να περιμένουμε αύριο την επόμενη τραγωδία. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε με βάση τις νέες ανάγκες και την ευρωπαϊκή εμπειρία ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ανθρώπινες τραγωδίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπας.
Ξεκάθαρος ο Τσίπας για σχέδιο εμπρησμού
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω και δεν θα μπούμε σε ένα παιχνίδι σεναρίων. Και δεν θα κρυφτούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως άλλοι, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Έχοντας αυτή τη γνώση, οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της Πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη».
Για την έξοδο από τα μνημόνια
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ανακτά σε λίγες μέρες, έπειτα από 8 σκληρά χρόνια , την κυριαρχία της. Στις συνθήκες αυτές, το θέμα της Ασφάλειας αποκτά πρωταρχική, αποφασιστική και κρίσιμη σημασία. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από αυτόν τον εθνικό στόχο», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κανένας και τίποτα από αυτήν την τραγωδία να μην ξεχαστεί»
«Σας καλώ να εργαστούμε άμεσα και αποφασιστικά. Σας καλώ να συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις για να σταθεί η Πολιτεία κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο ζωής και περιουσίας στην φωτιά, ώστε κανείς και καμία να μην μείνει αβοήθητη, κανένας και τίποτα από αυτήν την τραγωδία, να μην ξεχαστεί«, κατέληξε ο πρωθυπουργός.