Η Αυστρία βάζει “ταφόπλακα” στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ – Μπλόκο από την Βιέννη…

«Η Ευρωπαϊκή Ιδέα δεν θα έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο όταν ενσωματωθούν και τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ«, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς,Ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς
μιλώντας σε αποστολή Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στη Βιέννη με αφορμή την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος σημειώνοντας ότι θα περίμενε περισσότερη πρόοδο στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, ζήτησε καθαρή προοπτική ένταξης στην ΕΕ για τα συγκεκριμένα Κράτη, εξηγώντας ότι η Αυστρία «αισθάνεται» πολύ κοντά με τις χώρες τις περιοχής.
Αντιθέτως και σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αυστριακός Άντι-Καγκελάριος Heinz-Christian Strache κατέστησε σαφές ότι «η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον επιλογή», κάνοντας εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία συμπεριφέρεται σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διαρκείς συλλήψεις αντιφρονούντων και άλλες παραβιάσεις.
Τόνισε μάλιστα ότι «θέλουμε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις» και «να αναπτύξουμε μια άλλη σχέση με την Τουρκία», επεσήμανε ο Άντι-Καγκελάριος, συνδέοντας το ζήτημα και με την διαχείριση των προενταξιακών κονδυλίων στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, τόσο ο Καγκελάριος όσο και ο Άντι-Καγκελάριος επεσήμαναν τη «θετική στροφή» σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι «σημασία έχει να έχουμε ένα κοινό στόχο», σημειώνοντας ότι «χάσαμε πολύ χρόνο να μιλάμε για την διανομή των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών», και συμπλήρωσε ότι «η ενίσχυση της Frontex, όχι μόνο στον αριθμό του προσωπικού, αλλά και στο πλαίσιο της εντολής της» αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας.
Έκανε λόγο για «ριζικές αλλαγές στο σύστημα», για «σπάσιμο του μοντέλου των λαθροδιακινητών», αλλά διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των «νομίμων οδών» λαθρομετανάστευσης, αλλά και υπέρ της γενικής αρχής της αναδιανομής και κατανομής των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τους προσωρινούς ελέγχους σε εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, που ισχύουν σήμερα, ο Καγκελάριος τόνισε ότι «είναι δυστυχώς απαραίτητοι», αλλά εξήγησε ότι με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, η ανάγκη αυτή θα αναιρεθεί – μέσω της ενίσχυσης της Frontex μεταξύ άλλων.
«Πολλοί έχουν αλλάξει τη στάση τους σε σχέση με τη Frontex κατά το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής», δήλωσε. «Η Frontex πρέπει να αποκτήσει 10.000 άτομα προσωπικό όχι το 2027, αλλά το 2020», επεσήμανε.
«Μαχόμαστε για μια ευρωπαϊκή λύση«, ξεκαθάρισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στην Γερμανία σε σχέση με τις δευτερογενείς μετακινήσεις λαθρομεταναστών. «Για να μην έχουμε εσωτερικά σύνορα, πρέπει να έχουμε ορθά λειτουργούντα εξωτερικά σύνορα». Υπενθύμισε δε ότι οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτές τις μετακινήσεις είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία, τονίζοντας ότι «δεν θα μας κάνουν άλλοι μαθήματα για το πόσους έχουμε δεχθεί», απορρίπτοντας την κριτική για τη στάση της χώρας του στο ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Πολωνία και το Κράτος Δικαίου, ο Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας» και σημείωσε ότι για αυτόν το σκοπό υπάρχουν οι σχετικοί μηχανισμού, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν οι συνομιλίες της Πολωνίας με την Κομισιόν πριν χρειαστεί το θέμα να φτάσει σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις σε σχέση με το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής τόνισε ο Καγκελάριος. Επεσήμανε τις εντάσεις με τη Ρωσία, το ζήτημα με το εξωτερικό εμπόριο και τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για την αστάθεια στη νότια γειτονιά της ΕΕ, την κατάσταση στη Συρία και επεσήμανε ότι ο ρόλος της Προεδρίας θα είναι αυτός του γεφυροποιού τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξήγησε τέλος ότι δεν μπορεί στην ΕΕ να υπάρχουν Κράτη Μέλη 2ης κατηγορίας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο Brexit, το ρόλο του Μισέλ Μπαρνιέ και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών ακόμα και πέραν της προθεσμίας που έχει τεθεί στο ζήτημα των συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα επισκεφθεί την Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα. «Ο στόχος», είπε, «είναι να έχουμε μια συμφωνία έγκαιρα», αλλά, συμπλήρωσε «αν αυτό δεν συμβεί, «πρέπει να κινηθούμε ώστε να αποφύγουμε ένα `σκληρό` Brexit».