Translate

Αγνοήστε τα IQ τεστ: Η νοημοσύνη δεν είναι σταθερή

Γινόμαστε πιο… χαζοί. Αυτό δείχνει πρόσφατη μελέτη η 
spyοποία δημοσιεύεται στο New Scientist και η οποία αναφέρει σταδιακή μείωση στο IQ ανθρώπων σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αγγλία, η Αυστραλία και η Ολλανδία.
Στοιχεία όπως αυτά, πηγάζουν από την μακροχρόνια «γοητεία» που ασκεί σε πλήθος κόσμου το γεγονός ότι μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η νοημοσύνη μας και ότι αυτή ενδεχομένως παραμένει σταθερή δια βίου. Όμως, σύμφωνα με επισκόπηση ενός μεγάλου όγκου ερευνών, η άποψη ότι το IQ μας είναι κάτι το οποίο παραμένει σταθερό, δε φαίνεται να ευσταθεί. 
Τα IQ τεστ, ελέγχουν παραμέτρους όπως το λεξιλόγιο, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την λογική και ούτω καθ΄ εξής. Αυτό όμως που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί είναι ότι αν τα τεστ αυτά μετρούσαν μόνο τις ικανότητές μας σε αυτά τα συγκεκριμένα «καθήκοντα», κανείς δε θα ενδιαφερόταν για το σκορ μας. Το σκορ αυτό είναι ενδιαφέρον μόνο επειδή θεωρείται ότι παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα τυποποιημένα IQ τεστ χρησιμοποιούνται από κλινικούς ψυχολόγους κυρίως για διαγνωστικούς σκοπούς και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε κάποιος να μην μπορεί να προετοιμαστεί για αυτά. Το περιεχόμενό τους παραμένει μυστικό και αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το τελικό σκορ που δίνεται για όποιον συμμετέχει είναι σχετικό, και αναπροσαρμόζεται με βάση την απόδοση ατόμων της ίδιας ηλικίας. Όμως ενώ μορφωνόμαστε ολοένα και περισσότερο και αποκτούμε περισσότερες δεξιότητες στα «καθήκοντα» που μετρούν τα τεστ αυτά, το IQ μας παραμένει λίγο έως πολύ το ίδιο. 

Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα βαθμολόγησής του λαμβάνει υπ’ όψη το ποσό βελτίωσης που εκτιμάται σε βάθος χρόνου και στη συνέχεια το μειώνει. Αυτός ο τρόπος βαθμολόγησης ονομάζεται «τυποποιημένη βαθμολογία» και αντιπροσωπεύει μόνο την θέση μας σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας τα οποία επίσης γίνονται πιο έξυπνα με περίπου τον ίδιο ρυθμό. Αυτή η φαινομενική σταθερότητα στη βαθμολόγηση παραμένει ως έχει, ενώ στην πραγματικότητα όλοι μας γινόμαστε πιο έξυπνοι κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τα IQ τεστ και το βαθμολογικό σύστημα αυτών προσαρμόζονται συνεχώς έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο μέσος όρος του IQ παραμένει το 100, παρά το γεγονός ότι η πνευματική ικανότητα ανά τον κόσμο αυξάνεται σημαντικά. Όσοι λοιπόν θεωρούν ότι το IQ μας παραμένει σταθερό για μια ζωή, ενδεχομένως αγνοούν δεκάδες έρευνες στον τομέα της ανάλυσης συμπεριφορών. Ο τομέας αυτός έχει δείξει μεγάλη αύξηση του IQ σε παιδιά με αυτισμό, τα οποία εκτέθηκαν από νωρίς σε συμπεριφορικές παρεμβάσεις από τη στιγμή που διαγνώστηκαν με μαθησιακές δυσκολίες. 
Για παράδειγμα, σε μια έρευνα του 2009 στη Νορβηγία, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της αύξησης του χρόνου εκπαίδευσης των μαθητών κατά δύο χρόνια. Αυτά έδειξαν ότι το IQ των παιδιών σημείωσε αύξηση κατά 3,7 βαθμούς για κάθε χρόνο επιπλέον εκπαίδευσης. Πιο πρόσφατες μελέτες, αναφέρουν επίσης βελτιώσεις στη νοημοσύνη ατόμων τα οποία συμμετείχαν σε ένα συγκεκριμένο τεστ βελτίωσης μνήμης που ονομάζεται n-back.  
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αποτελέσματα σε IQ τεστ μπορούν να αυξηθούν σημαντικά αν τα παιδιά εκπαιδευτούν σε γλωσσικές δεξιότητες για μια περίοδο μηνών. Και πάλι, τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την άποψη ότι η νοημοσύνη παραμένει σταθερή εφ’ όρου ζωής. Ν.Γ.  
in2life.gr
spy

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com