Translate

Σχέδιο τελευταίας στιγμής για παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε βράδυ της Κυριακής από τον Γιάννη Ραγκούση με θέμα :«Το μέλλον της Προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Στην α΄ σειρά των καθισμάτων βρίσκονταν ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Ξυδάκης, και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που με την παρουσία επιβεβαίωναν την διάθεση που υπάρχει σε πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, να βρουν κοινό βηματισμό με –τουλάχιστον ένα τμήμα- του Κινήματος Αλλαγής, ειδικά εκείνου που ανήκει στο στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου.
Μάλιστα, η πληροφορία για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και την κατάτμηση εκλογικών περιφερειών  (Β΄Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής) που αποκάλυψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΑΥΓΗ», αποκαλύπτει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει το αίτημα για απλή αναλογική άμεσης εφαρμογής από τις επόμενες εκλογές (!!!), προκειμένου να μην σχηματιστεί αυτοδύναμη ή ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας (μπόνους 50 εδρών) πρώτου κόμματος (εν προκειμένω Νέας Δημοκρατίας με Κίνημα Αλλαγής) και κατά αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία μέσω πολυκομματικών συνεργασιών.
Ως εκ τούτου ζητά νέους συσχετισμούς διότι η άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία.
Όπως σχολιάζεται, αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για τα πολιτικά ανοίγματα της κυβέρνησης, αρκεί η Φώφη Γεννηματά να ανταποκριθεί.
Πάντως ο κ. Ραγκούσης, εκ του στενού πολιτικού κύκλου του Γ. Παπανδρέου δήλωσε:
«Οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι προδοσία της προοδευτικής παράταξης. Θα είναι απόδειξη εξάρτησης από τη μεταπρατική ολιγαρχία. Ή με την παραγωγική και προοδευτική Ελλάδα ή με τη μεταπρατική και συντηρητική Ελλάδα; Ίσες αποστάσεις δεν μπορούν να υπάρχουν».
Άρα; Με ποιόν θα συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ, αν όχι με την Νέα Δημοκρατία; Πως θα σχηματίσει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, ακόμα και αν έρθει πρώτο κόμμα;
«Ούτως ή άλλως η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους για τις μεθεπόμενες εκλογές, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους» τόνισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm.
Σημειώνεται πως για να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η απλή αναλογική, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, απαιτούνται τα 2/3 του ελληνικού κοινοβουλίου, όπερ και σημαίνει 200 θετικές ψήφους, δηλαδή κάτι λιγότερο από 50 ψήφους βουλευτών περισσότερες από όσες διαθέτει η σημερινή πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
Στην προηγούμενη ψηφοφορία η κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει, με στήριξη της Ένωση Κεντρώων, «179» ψήφους και η απλή αναλογική θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς επιδιώκει, ωστόσο, να παραμείνει στην εξουσία ψάχνοντας συμμάχους στο Κίνημα Αλλαγής, 
Το σύστημα της απλής αναλογικής όπου εφαρμόζεται, βλ. Ιταλία και Ισπανία, προκαλεί μπάχαλο στην όποια συνεννόηση μεταξύ κομμάτων και εμποδίζει την σύνθεση ισχυρών κυβερνήσεων, κάτι που αξιοποιούν κατάλληλα εξωγενείς παράγοντες.                      πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com