Translate

Ν.Κοτζιάς: «Ανοησία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν τα σύνορα - Νόμιμα τους αιχμαλώτισε η Άγκυρα»!

ΜΑΖΕΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ...
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή «Ιστορίες», που προβλήθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης από
την τηλεόραση του ΣΚΑΪ προχώρησε σε μια δήλωση για το ζήτημα των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών με βάση την οποία τους προσάπτει «ανοησία που πέρασαν τα τουρκικά σύνορα» και δικαιολόγησε την τουρκική στάση που τους αιχμαλώτισε καθώς «είχαν νόμιμη αφορμή»!
 Eίπε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν στις Καστανιές Έβρου, είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος («περάσανε 20 μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά), στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Η Τουρκία ποτέ δεν έκανε επεισόδιο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί νομιμότητα ή Διεθνές Νόμο ή ξέρω ‘γω "οι στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα", ή έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο, να επικαλεστεί, δε λέω ότι πράγματι το εννοεί.
 Άρα πρέπει κανείς να της δώσει ευκαιρίες με ανοησίες του για να κάνει τέτοιο» (σ.σ. οι φράσεις μεταφέρονται αυτούσιες από το δελτίο Τύπου του ΣΚΑΪ).

 Απέδωσε δηλαδή σε «ανοησία» των δύο στρατιωτικών την αιχμαλωσία τους και έδωσε δίκιο στην τουρκική στάση παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι περιστατικά σαν αυτό έχουν γίνει πολλές φορές και από τις δύο πλευρές αλλά ποτέ η Αθήνα δεν δημιούργησε πρόβλημα στην επιστροφή των Τούρκων στρατιωτών αν και θα είχε το νόμιμο δικαίωμα να το κάνει. Ακόμη, ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως μέρος της προεκλογικής στρατηγικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις για την καταστροφή της Σμύρνης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε στους Έλληνες στρατιώτες, λέγοντας ότι «την έκαψαν, καθώς υποχωρούσαν». 
 Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο Ερντογάν έχει μεγάλα προβλήματα στον προεκλογικό του αγώνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την Σμύρνη, που τον έχει καταψηφίσει σε δημοτικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. «Σε μία-δυο περιπτώσεις έφθασαν οι Τούρκοι πιο κοντά στην κόκκινη γραμμή. Δεν την παραβιάσανε» σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας πως μία εκ των περιπτώσεων αυτών ήταν «η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό λιμενικής βάρκας ή πλεούμενου». «Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, ουδείς ξέρει που θα οδηγούσε» τόνισε επίσης ο κ. Κοτζιάς. 
 Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, ακόμη, στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υποστηρίζοντας: «Δεν γνωρίζω αν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της (τουρκικής) συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης». «Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε -εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου- τους φαντάρους που έμπαιναν και συλλαμβάνονταν. 
Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα, διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση» σημείωσε.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com