Translate

Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Ο Λευκός Οίκος καταστρώνει σχέδια κατά του Ερντογάν

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχ. Ιγνατίου, καθώς η κατάσταση με την ομηρία αμερικανών
πολιτών, και ιδιαίτερα του πάστορα Αντριου Μπράνσον, έχει φθάσει στο απροχώρητο.
Πρωτεργάτης του σχεδίου είναι ο ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ, προσωπικός φίλος του Αμερικανού προέδρου.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο hellasjournal.com:
Αμερικανοί νομοθέτες, σε συνεργασία με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, επεξεργάζονται σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ανέφεραν πηγές της Ουάσιγκτον, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στην ιστοσελίδα μας HELLAS JOURNAL.
Είναι η πρώτη φορά που συζητούνται σοβαρά οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, είπαν οι πηγές. Όπως μας τόνισαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, σε πρώτη φάση, την υπόθεση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, που βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές χωρίς να διαπράξει κανένα έγκλημα, όπως υποστήριξαν ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς, οι οποίοι έχουν ζητήσει την αποφυλάκισή του από τον πρόεδρο Ερντογάν ο πρώτος, και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ο δεύτερος.
Πρωτεργάτης του σχεδίου κυρώσεων είναι ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ από την Οκλαχόμα, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Αμερικανού προέδρου.
Ο κ. Λάνκφορντ έχει δημοσιοποιήσει δημόσια τις απόψεις του για το θέμα. Μίλησε για ψεύτικη δίκη και για θεωρίες συνωμοσίας από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής είναι αυτός που συντονίζει το αμερικανικό σύστημα και τον τρόπο αντίδρασης στην άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, φυλάκιση του πάστορα.
Οι Τούρκοι κατηγορούν τον Μπράνσον για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες και τον Ιμάμη Γκιουλέν, ενώ υποστηρίζουν ότι συνεργάζεται με τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε γελοίες τις κατηγορίες και αξιωματούχοι της κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι ασκεί «τη διπλωματία των ομήρων».
Εκτός του πάστορα οι Τούρκοι φυλάκισαν και μέλη των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για να απελευθερώσει τους Αμερικανούς υπηκόους και τους τουρκικής καταγωγής υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ζήτησε ως αντάλλαγμα την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν και την απελευθέρωση του τραπεζίτη Αττίλα, ο οποίος καταδικάστηκε στην Αμερική για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν.
Οι Αμερικανοί ανταπάντησαν ότι δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ερντογάν και ότι η αμερικανική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πηγές της Γερουσίας πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες του γερουσιαστή Λάνκφορντ γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Αμερικανοί προβληματίζονται επίσης με την επιμονή της Τουρκίας να παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400 που παραβιάζει τους κανόνες της συμβατικότητας με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να επιλύσουν σύντομα είναι αν θα παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35 που αγόρασε από την ΑμερικήΕκφράζονται βάσιμοι φόβοι για διαρροή της απόρρητης τεχνολογίας των μαχητικών στους Ρώσους. Ορισμένα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ενημέρωσαν την κυβέρνηση Τραμπ και για τη συστηματική παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν από την Τουρκία.
Πιστεύουν ότι η υπόθεση αυτή χρήζει περαιτέρω έρευνας αν και αρκετά στοιχεία για την παραβίαση του εμπάργκο έχουν κατατεθεί ενόρκως στη δίκη του τραπεζίτη Αττίλα. Η υπόθεση αυτή θεωρείται και η πλέον κρίσιμη, καθώς οι κυρώσεις καλύπτονται από τους σχετικούς αμερικανικούς νόμους.
Πηγή: Μιχάλης Ιγνατίου – hellasjournal.com

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com